Imunoterapia: Ce trebuie să știi despre ea?

În general, imunoterapia vă poate ajuta să obișnuiți organismul cu alergenii. Altfel spus, cu acele substanțe care vă provoacă o reacție alergică. Imunoterapia nu este un tratament, dar în timp vă poate ajuta să nu mai fiți atât de alergic la anumite substanțe. Dacă simptomele durează mai mult de trei luni pe an, iar medicamentele nu vă ajută, ar fi cazul să încercați imunoterapia.

Cât de des faceți alergie?

La început veți merge la medic o dată sau de două ori pe săptămână timp de câteva luni. Acesta vă va administra un vaccin antialergic, de exemplu, împotriva polenului, părului animalelor de companie, mucegaiului, acarienilor de praf sau veninului de albine.

Medicul va crește doza de vaccin treptat până când veți ajunge la ceea ce se numește doză de întreținere. După aceasta veți primi câte o doză la fiecare 2-4 săptămâni, timp de 4-5 luni. Apoi, medicul va crește din nou doza la aproximativ o dată pe lună timp de 3-5 ani. În acest timp, simptomele alergiei se vor îmbunătăți și pot chiar să dispară.

Dacă starea dumneavoastră nu se va schimba după un an de la începerea terapiei, discutați cu medicul despre alte opțiuni de tratament.

Cum ar trebui să vă pregătiți de imunoterapie?

Ar fi bine să evitați exercițiile fizice sau să faceți activități intense cu 2 ore înainte și după programarea pentru imunoterapie. Asta, pentru exercițiile fizice stimulează fluxul sanguin către țesuturi și poate stimula alergenii să se răspândească mai repede în organism. Este puțin probabil ca acestea să provoace o problemă serioasă, dar e mai bine să fiți în siguranță.

Spuneți-i medicului dumneavoastră despre orice alte medicamente sau ierburi și suplimente pe care le luați. Unele medicamente interferează cu tratamentul sau ridică riscul de efecte secundare. Este posibil să fie necesar să opriți imunoterapia dacă luați aceste medicamente. Dacă sunteți însărcinată sau intenționați să rămâneți însărcinată, întrebați medicul dumneavoastră dacă trebuie să continuați să faceți imunoterapie.

La ce ar trebui să vă așteptați?

De obicei, veți mai rămâne în cabinetul medicului timp de aproximativ 30 de minute după ce ați luat vaccinul antialergic. Asta pentru a vă asigura că nu aveți efecte secundare cum ar fi mâncărimea ochilor, respirație îngreunată, nas înfundat sau dureri în gât. Dacă aveți aceste simptome după terapie, reveniți la cabinetul medicului dumneavoastră sau la cel mai apropiat punct de urgență.

Înroșirea, umflarea sau iritarea în jurul locului injectării sunt normale. Aceste simptome ar trebui să dispară în 4-8 ore.

Când trebuie să vă adresați la doctor?

Mergeți la medic sau la cel mai apropiat punct de urgență, dacă aveți dificultăți de respirație, uscăciune în gât sau orice alte simptome care vă îngrijorează după ce ați primit vaccinul antialergic.

Potrivit specialiștilor, există și un alt tip de imunoterapie: trei comprimate sub limbă pe care le puteți lua acasă. Acestea sunt Grastek, Oralair și Ragwitek, care tratează febra fânului (răspunsul organismului la anumiţi alergeni cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul) și crește toleranța declanșatorilor de alergii.

Ce este Imunoterapia grăbită?

Este o modalitate mai rapidă de a ajunge la o doză de întreținere, dar este mai riscantă.

În prima parte a tratamentului, veți obține doze de alergen în fiecare zi în loc să le primiți la câteva zile. Medicul vă va verifica cu atenție, în cazul în care aveți o reacție adversă. În unele cazuri, puteți lua medicamente înainte de a obține doza de alergen, pentru prevenirea unei reacții.

Cine nu ar trebui să efectueze Imunoterapia?

Acestea pot fi mai riscante pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare sau care iau anumite medicamente. Vorbește cu alergologul despre sănătatea ta și orice medicamente pe care le administrezi, astfel încât să poți decide dacă tratamentul este potrivit sau nu pentru tine.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.sfatulmedicului.ro
Sursa: 
La Inceput