Depresia la bărbați. Tăcerea nu e o soluție

Depresia masculină este o afecțiune gravă, dar mulți bărbați încearcă să o ignore sau refuză tratamentul. Aflați din acest material care sunt semnele și simptomele depresiei la bărbați și ce măsuri trebuie întreprinse.

Te simți iritat, izolat sau retras? Ai impresia că lucrezi tot timpul? Bei prea mult? Aceste semne pot indica faptul că suferi de depresie.

Depresia poate afecta diferit bărbații și femeile. Când apare depresia la bărbați, aceasta poate fi mascată de un comportament nesănătos. Din mai multe motive, depresia masculină rămâne adesea nediagnosticată și poate avea consecințe devastatoare atunci când nu este tratată.

Semne și simptome

Semnele și simptomele depresiei pot fi diferite la bărbați și femei. Bărbații, de asemenea, tind să utilizeze abilități diferite - atât sănătoase cât și nesănătoase – la fel ca femeile. Nu este clar de ce bărbații și femeile pot avea stări de depresie diferite. Probabil, implică o serie de factori, inclusiv chimia creierului, hormonii și experiențele de viață.

Ca și femeile cu depresie, bărbații cu depresie pot:

  • Să se simtă triști, fără speranță
  • Să se simtă extrem de obosiți
  • Să aibă dificultăți de somn
  • Nu îi mai bucură activitățile care le plăceau odată

Alte comportamente la bărbați care ar putea fi semne ale depresie - dar care nu sunt recunoscute ca atare - includ:

  • Comportamentul escapist- de evadare, cum ar fi petrecerea mai multor ore la locul de muncă sau la sport
  • Alcoolul sau abuzul de droguri
  • Controlul, comportamentul violent sau abuziv
  • Iritabilitate sau furie inadecvată
  • Un comportament riscant, cum ar fi conducerea nesăbuită

Deoarece aceste comportamente ar putea fi semne sau ar putea să se suprapună cu alte probleme de sănătate mintală, ajutorul profesional-psihologic este cheia pentru o diagnosticare precisă și un tratament adecvat.

Depresia la bărbați este adesea nediagnosticată

Bărbații cu depresie deseori nu sunt diagnosticați din mai multe motive, printre care:

Eșecul recunoașterii depresiei. S-ar putea să vă gândiți că sentimentul trist sau emoțional este întotdeauna principalul simptom al depresiei. Pentru mulți oameni, acesta nu este simptomul principal. De exemplu, durerile de cap, problemele digestive, oboseala, iritabilitatea pot indica uneori depresie. Deci, bărbatul se poate simți izolat și caută distracție pentru a evita să se ocupe de sentimente sau relații.

Reducerea semnelor și simptomelor. Este posibil să nu recunoașteți cât de mult vă afectează simptomele sau poate că nu doriți să vă recunoașteți înșivă sau altora că sunteți deprimat. Ignorarea, suprimarea sau mascarea depresiei cu un comportament nesănătos va agrava emoțiile negative.

Refuzul de a discuta despre simptomele depresiei. Bărbații nu sunt întotdeauna dispuși pentru o comunicare deschisă cu familia sau prietenii, ne mai vorbind de un medic specialist. De vină este modelul de educație, conform căruia bărbații sunt puternici și trebuie să se descurce singuri în toate situațiile.

Refuzul la tratamentul de sănătate mintală. Chiar dacă ajung să bănuiască o depresie, bărbații vor evita diagnosticarea mai mult pentru a refuza tratamentul. Frica de fi stigmatizat sau problemele la serviciu sunt motivele cel mai des invocate.

Depresia masculină și sinuciderea

Deși femeile încearcă să se sinucidă mai des decât bărbații, aceștia sunt mai fermi în deciziile lor. Asta pentru că ei:

  • Pot utiliza metode care sunt mai susceptibile de a provoca moartea, cum ar fi armele
  • Pot acționa mai impulsiv asupra gândurilor de sinucidere
  • Afișează mai puține semne de avertizare, cum ar fi vorbele despre sinucidere

Dacă aveți gânduri de sinucidere căutați ajutor:

  • Ajungeți la un prieten apropiat și vorbiți cu el - chiar dacă este greu să vorbiți despre sentimentele voastre
  • Contactați un preot, dacă aveți încredere în el
  • Luați în considerare aderarea la un grup de sănătate pentru bărbații care suferă de depresie
  • Sunați la o linie telefonică de urgență a centrului de criză de suicid
  • Programați-vă la medicul dumneavoastră, la alți profesioniști din domeniul sănătății sau profesioniștii din domeniul sănătății mintale.

Cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el

Solicitarea ajutorului poate fi dificilă pentru bărbați. Fără tratament este puțin probabil ca depresia să dispară și s-ar putea să se înrăutățească. Depresia netratată vă poate face pe voi și pe cei apropiați să vă urască, să vă ignore. Poate provoca probleme în fiecare aspect al vieții, inclusiv sănătate, carieră, relații și siguranța personală.

Depresia, chiar dacă este severă, se îmbunătățește de obicei cu medicamente sau consiliere psihologică (psihoterapie) sau ambele. Dacă tu sau cineva apropiat de tine crede că ați putea fi deprimat, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în domeniul sănătății mintale.

Depresia masculină și abilitățile de refacere

Tratamentul cu un medic sau cu un specialist în domeniul sănătății mintale vă poate ajuta să învățați abilități de adaptare sănătoase. Acestea pot include:

Scopurile. Stabiliți obiective realiste și vedeți care sarcini sunt prioritare.

Susținere. Căutați sprijin emoțional de la un partener sau de la un membru de familie sau prieteni.

Abilități de relaxare. Aflați modalități de a gestiona stresul, cum ar fi meditația sau yoga, și de a dezvolta abilitățile de rezolvare a problemelor.

Decizii. Eliminați luarea deciziilor importante, cum ar fi schimbarea locurilor de muncă, până când simptomele depresiei se îmbunătățesc.

Activități. Angajați-vă în activități care să vă bucure, cum ar fi jocuri cu mingea, pescuit sau hobby.

Sănătate. Alimentați-vă sănătos și faceți sport regulat, pentru a contribui la promovarea unei sănătăți mentale mai bune.

Sunt disponibile multe tratamente eficiente pentru depresie. Nu încercați să treceți peste această stare de unul singur- consecințele ar putea fi devastatoare.

Sursa foto: 
cefacemimi.ro
La Inceput