Ce este o sonohisterogramă și când este indicată

O sonohisterogramă este o procedură de imagistică care îi permite medicului să vadă interiorul uterului. Este simplă, sigură și relativ nedureroasă. Și poate ajuta la clarificarea cauzelor unor probleme precum durerile pelviene, sângerările neregulate și infertilitatea.

Ce este o sonohisterogramă?

O sonohisterogramă este un tip special de ultrasunete care îi permite medicului să vadă interiorul uterului dumneavoastră. Cu o sonohisterogramă, o ecografie înregistrează structurile și formele din interiorul uterului dvs. în timp ce uterul este umplut cu soluție salină.

O sonohisterogramă îl poate ajuta pe medic să vadă zonele cu probleme din uter și din mucoasa uterină (endometrul) care pot cauza simptome nedorite, cum ar fi sângerări, dureri pelviene și infertilitate.

Când ar trebui să se efectueze o sonohisterogramă?

Cel mai bun moment pentru a efectua o sonohisterogramă este după ce ți s-a încheiat menstruația, dar înainte de ovulație, între zilele 6 și 11 ale ciclului tău, numărând din prima zi de sângerare. Acesta este momentul în care mucoasa uterului dumneavoastră este mai subțire și medicul o va putea vedea cel mai clar. Dacă sunteți în postmenopauză, se poate face în orice moment.

Cine nu ar trebui să facă o sonohisterogramă?

Nu ar trebui să faceți o sonohisterogramă dacă sunteți însărcinată sau dacă aveți o boală inflamatorie pelvină.

De ce se face sonohisterograma?

O sonohisterogramă este mai puțin invazivă decât alte proceduri chirurgicale care îl ajută pe medic să vadă interiorul uterului, cum ar fi o histeroscopie. Aceasta face o treabă mai bună decât o ecografie pelvină standard, oferind vizualizări detaliate ale structurilor din interiorul uterului care ar putea cauza simptomele dumneavoastră.

O sonohisterogramă poate arăta structurile din interiorul uterului dumneavoastră care ar putea cauza simptome precum dureri pelviene, sângerări inexplicabile sau infertilitate.

Medicul vă poate recomanda să faceți o sonohisterogramă dacă:

  • Menstruațiile dumneavoastră sunt mai abundente sau de durată mai lungă decât este normal
  • Aveți sângerări vaginale între menstruații
  • Aveți dureri pelviene care nu dispar
  • Nu ați reușit să rămâneți însărcinată
  • Ați avut două sau mai multe avorturi spontane

O sonohisterogramă poate dezvălui structurile din interiorul uterului care pot cauza aceste simptome.

O sonohisterogramă poate arăta:

  • Polipi
  • Fibroame
  • Forma atipică a uterului
  • Semne de endometrioză
  • Semne de cancer endometrial
  • Blocaje în trompele uterine

Cunoașterea dimensiunii, formei și localizării diferitelor structuri din interiorul uterului  poate ajuta specialistul:

  • Să vă diagnosticheze afecțiunea
  • Să monitorizeze creșterile sau structurile atipice din uterul dumneavoastră
  • Să se pregătească pentru o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta creșterile atipice

Cine efectuează o sonohisterogramă?

Un tehnician de ultrasunete ia imagini în timp ce un medic sau un alt asistent medical efectuează procedura. Apoi, un medic (un ginecolog sau radiolog) va interpreta constatările .

Cum se efectuează o sonohisterogramă?

Procedura pentru o sonohisterogramă este foarte asemănătoare cu cea pentru o ecografie transvaginală, dar imaginile sunt luate în timp ce câteva lingurițe de soluție salină sterilă sunt introduse încet în uterul dumneavoastră cu ajutorul unui mic cateter.

 La fel ca la o ecografie transvaginală, o baghetă transductoare este introdusă în vagin și în colul uterin, astfel încât să ajungă la uter. Odată ajunsă înăuntru, bagheta eliberează unde sonore care înregistrează informații despre structurile din interiorul uterului dumneavoastră.

Aceste informații sunt apoi folosite pentru a proiecta o imagine a modului în care arată uterul dumneavoastră pe un ecran pe care radiologul sau tehnicianul care vă face procedura îl poate vedea.

La ce ar trebui să mă aștept înainte de o sonohisterogramă?

Este important să vă faceți o sonohisterogramă doar atunci când este sigur și când medicul dumneavoastră poate obține cea mai bună vedere a uterului dumneavoastră.

Pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă, medicul:

  • Se va asigura că nu sunteți însărcinată. Medicul vă poate cere să faceți un test de sarcină. Nu puteți face o sonohisterogramă dacă sunteți însărcinată
  • Se va asigura că nu aveți o infecție. Medicul poate face un examen pelvian înainte de procedură pentru a se asigura că nu există semne de infecție.
  • Prescrie medicamente pentru a controla sângerările neregulate, dacă este necesar. Dacă aveți sângerări neregulate, medicul vă poate prescrie medicamente pentru a le controla. Va fi mai greu să obțină o vedere clară a mucoasei uterine dacă sângerați

La ce ar trebui să mă aștept în ziua efectuării sonohisterogramei?

În ziua sonohisterogramei, planificați să:

  • Mâncați, să beți și să luați orice medicamente așa cum ați face-o în mod normal
  • Purtați haine confortabile, astfel încât să vă fie ușor să vă schimbați într-un halat dacă vi se cere
  • Luați medicamente pentru durere pentru a preveni orice disconfort în timpul procedurii
  • Purtați un tampon pentru a absorbi orice secreție din vagin după sonohisterogramă

Aveți grijă să urmați toate instrucțiunile pe care medicul vi le împărtășește pentru a vă pregăti pentru sonohisterogramă.

La ce ar trebui să mă aștept în timpul unei sonohisterograme?

Sonohisterograma ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute. Este posibil să simțiți crampe minore sau disconfort în anumite momente în timpul sonohisterogramei. Dar, în cea mai mare parte, vă puteți aștepta la o experiență rapidă și nedureroasă.

Medicul vă va ruga să vă goliți vezica urinară mai întâi pentru a colecta o mostră pentru un test de sarcină. Apoi, o sonohisterogramă are loc în trei părți.

Sonohisterograma se va efectua în felul următor:

  • Medicul va face o ecografie transabdominală și transvaginală standard. Veți fi poziționată pe o masă ca și cum ați face un examen ginecologic, întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele deschise.
  • Va introduce o baghetă subțire și lubrifiată în vaginul dumneavoastră. Odată intrată înăuntru, bagheta va înregistra imagini ale interiorului uterului care vor apărea pe un ecran. Medicul va muta ușor bagheta astfel încât să înregistreze diferite unghiuri ale uterului și o va îndepărta odată ce au fost înregistrate suficiente imagini.
  • În funcție de indicația procedurii și dacă ați făcut deja o ecografie recentă, pot fi făcute imagini și pe partea superioară a abdomenului dumneavoastră.
  • Medicul va folosi un instrument numit speculum pentru a vă ține vaginul deschis, astfel încât să existe un acces ușor la colul uterin.
  • Medicul va  folosi un tampon de bumbac pentru a vă curăța colul uterin. Apoi, acesta va introduce un tub subțire numit cateter în vagin, astfel încât să ajungă la uterul dumneavoastră.
  •  Medicul  va introduce o soluție salină sigură în uterul dumneavoastră prin cateter.
  • Este posibil să simțiți ușoare crampe odată ce se adaugă soluția salină, dar administrarea de medicamente pentru durere în prealabil vă poate ajuta.
  • Medicul  va reintroduce bagheta de la prima ecografie transvaginală și va trece din nou prin procesul de imagistică, în timp ce soluția salină vă umple uterul.
  • Lichidul din interiorul uterului dvs. va permite ecografiei să capteze mai multe detalii în comparație cu prima ecografie.
  • Medicul dumneavoastră poate folosi o caracteristică a ecografiei numită doppler pentru a vedea cum se mișcă sângele în interiorul uterului dumneavoastră.

La ce ar trebui să mă aștept după o sonohisterogramă?

Ar trebui să puteți merge acasă și să vă întoarceți la rutina normală după sonohisterogramă.

Este posibil să observați următoarele simptome inofensive:

  • Este posibil să aveți o scurgere apoasă la câteva ore după procedură. Aceasta este doar soluția salină care părăsește corpul dumneavoastră.
  • Este posibil să aveți dureri ușoare sau crampe. Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, vă pot ajuta să vă simțiți mai bine.
  • Este posibil să observați pete (scurgeri roșii sau maro din vagin) în următoarele câteva zile. Acest lucru se poate întâmpla dacă există o iritație a țesuturilor în urma procedurii, dar nu este nimic îngrijorător.

Care sunt riscurile unei sonohisterograme?

O sonohisterogramă prezintă un risc scăzut și are puține efecte secundare. Este posibil să vă simțiți inconfortabil în anumite momente în timpul procedurii, dar administrarea de analgezice în prealabil vă poate ajuta. Există o mică șansă de infecție, dar medicul va lua măsuri pentru a preveni acest lucru.

Fiți atenți la aceste semne de avertizare că ați putea avea o infecție:

  • Febră
  • Durere intense
  • Modificări ale secrețiilor vaginale

Anunțați-vă imediat medicul dacă observați aceste semne.

Ce tip de rezultate obțineți și ce înseamnă aceste rezultate?

Medicul vă va contacta după ce va studia rezultatele sonohisterogramei. În funcție de rezultate, medicul vă poate prescrie tratamente sau vă poate recomanda mai multe imagini, vizualizări suplimentare sau un alt tip de procedură imagistică pentru a vă diagnostica afecțiunea.

Sursa foto: 
www.hopkinsmedicine.org
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

La Inceput