Anemiile megaloblastice și cum pot fi tratate

Anemiile megaloblastice sunt maladii având la bază o tulburare a diviziunii prin sinteza cauzată a acizilor nucleici. Sinteza redusă a acizilor nucleici este cauzată de deficitul vitaminei B12 sau de deficitul acidului folic. În consecință deosebim două forme de maladii din grupul anemiilor megaloblastice: anemia B12-deficitară şi anemia prin deficit de acid folic. Anemia B12-deficitară este rar întâlnită şi afectează în mare parte persoanele cu vârsta de peste 40 de ani. Fiind depistată tardiv poate avea consecinţe grave din partea sistemului nervos, care pot duce la infirmitate. În schimb, anemia prin deficit de acid folic are eficacitatea înaltă, cu reabilitarea completă a pacienţilor.

Cauzele dezvoltării deficitului de vitamina B12 şi de acid folic în organism pot fi diverse și pot fi provocate de alimentația neechilibrată sau de deficiențe de în funcționare a organismului. Astfel, unele cauze pot fi conţinutul insuficient de vitamina B12 şi de acid folic în produsele alimentare consumate, în special de cei care țin diete, precum și cerințe sporite ale organismului în acid folic în caz de sarcină sau intervale mici dintre sarcini. Alte motive pot fi dereglarea absorbţiei vitaminei B12 şi a acidului folic, prezența enteritei cronice, sindromului de malabsorbţie, consum de alcool, hepatite şi ciroză hepatică.

Anemiile megaloblastice se pot dezvolta și în cazul persoanelor care iau tratamente  tuberculostatice, anticoncepţionale orale.

Cunoaşterea cauzelor în dezvoltarea deficitului de vitamina B12 şi de acid folic are o mare importanţă, deoarece acestea se află la baza schemei de investigare a pacientului în scopul depistării cauzei. Identificarea cauzei corecte care a dezvoltat anemia și administrarea tratamentului duce la vindecarea completă.

Manifestările anemiei megaloblastice

Anemia megaloblastică se manifestă prin trei sindroame clinice: anemic, gastroenterologic şi neurologic (în caz de anemia B12-deficitară). Sindromul anemic se caracterizează prin slăbiciuni generale, oboseală, ameţeli, dispnee, tahicardie.

Sindromul gastroenterologic se evidenţiază prin anorexie, senzaţii de greutate şi de durere în regiunea epigastrică, dureri în limbă, constipaţii, diaree. Sindromul neurologic se caracterizează prin senzaţii de amorţeală, de răceală în mâini şi în picioare, senzaţie de picioare „de vată”, diminuarea mirosului, auzului, vederii.

Diagnosticul anemiei megaloblastice cu precizarea formei se stabileşte în baza anamnezei, a manifestărilor clinice şi se confirmă prin examenul de laborator: analiza generală a sângelui cu trombocite şi cu reticulocite, investigarea tabloului medular, proba terapeutică cu Cianocobalamină şi, ulterior, la necesitate, cu Acid folic. După obţinerea rezultatelor investigaţiilor efectuate, medicul trebuie să discute rezultatele cu dumneavoastră şi să vă comunice modalitatea tratamentului. 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
newsscienze.com
La Inceput