Atacul ischemic tranzitor (AIT)

Atacul ischemic tranzitor mai este numit și mini-atac cerebral. Potrivit medicilor,  acesta apare atunci când fluxul sanguin este întrerupt pentru o perioadă scurtă de timp. Acest timp variază între câteva minute și o oră. Medicii spun că atacul ischemic tranzitor apare atunci când o parte a creierului sau ochii nu mai primesc cantitatea necesară de sânge și, momentan, nu funcționează bine.

Un mini-atac cerebral, de cele mai deseori, nu durează decât câteva minute. Acesta se manifestă, în mod tipic, printr-o orbire de scurtă durată sau apariția unui voal negru în câmpul vizual. Ca și în cazul unui accident vascular cerebral, dereglările de vorbire, de înţelegere sau paralizia simțită pe o parte parte a corpului se manifestă și în cazul atacului ischemic tranzitor. 

Deși nu durează decât câteva minute, mini-atacul cerebral reprezintă o urgenţă medicală, deoarece acesta deseori prevestesc un atac cerebral definitiv. Astfel, dacă se ajunge la spital la timp, sechelele și handicapul sever provocate de accidentul vascular cerebral la majoritatea pacienților cu acest diagnostic, pot fi evitate. Medicii recomandă administrarea unei aspirine imediat după ce ați suferit un mini-atac cerebral, deoarece aceasta diminuează riscul de a se produce un nou atac.

Care sunt simptomele de alarmă ale unui atac ischemic tranzitor. Un ictus cerebral este o urgenţă medicală, iar întârzierea tratamentului provoacă leziuni severe creierului. Cu alte cuvinte „timpul înseamnă creier”.

Este foarte important să cunoașteți simptomele de alarmă ale unui accident vascular cerebral sau al unui mini-atac cerebral. Dacă prezentaţi măcar unul din  simptomele menționate mai jos cereţi imediat sfatul unui specialist, după care apelați serviciul de urgenţă. Cu cât mai degrabă veţi primi îngrijiri medicale, cu atât mai puține șanse veţi avea să dezvoltați diferite deficiențe sau să suferiți un nou atac cerebral. Potrivit specialiștilor în neurologie, ajutorul medical în cazul pacienților cu AVC sau AIT trebuie acordat în cel mult trei ore de la debutul simptomelor. 

Principalele simptome ale mini- atacului cerebral care ar trebui să vă alarmeze sunt:

  • O paralizie bruscă a braţului, piciorului sau a feţei
  • O pierdere bruscă a sensibilităţii braţului, piciorului sau a feţei
  • O confuzie cu dificultăţi de vorbire sau înţelegere a celor din jur
  • Pierderea bruscă a vederii la un ochi sau la ambii ochi (voal negru în câmpul vizual sau vedere dublă)
  • Dereglări acute de coordonare a gesturilor cu mâna sau piciorul, ameţeli sau dereglări de echilibru
  • Durere de cap foarte intensă, care apare brusc.

 

 

Sursa foto: 
masmedicina.com
La Inceput