Boala care distruge ficatul, nu este provocată de alcool și nu prezintă simptome

Boala de ficat gras este tot mai frecvent întâlnită în întreaga lume, mai ales în țările occidentale. Boala de ficat gras nonalcoolic se poate manifesta la orice vârstă, dar mai ales la persoanele de 40 și 50 de ani, care prezintă un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, generate de unii factori de risc precum obezitatea și diabetul de tip 2. Afecțiunea este, de asemenea, strâns legată de creșterea grăsimii abdominale, tensiunea arterială crescută și nivelurile înalte ale trigliceridelor din sânge.

Simptome

Boala de ficat gras nealcoolic nu prezintă, de obicei, semne și simptome, însă persoana afectată poate avea:

-Ficat mărit

-Senzații de oboseală

-Durere în abdomen, în dreapta sus

Când să vedeți un doctor

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți semne și simptome persistente care vă provoacă îngrijorare.

Cauze

Experții nu știu exact de ce unii oameni acumulează grăsime în ficat, în timp ce alții nu o fac. Boala de ficat gras nonalcoolic este legată de:

  • Supraponderalitate sau obezitate
  • Rezistența la insulină
  • Hiperglicemie indicând prediabet sau diabet zaharat tip 2 real
  • Niveluri ridicate de grăsimi, în special trigliceride, în sânge

Aceste probleme de sănătate combinate par să favorizeze depozitarea grăsimilor în ficat. Pentru unii oameni, acest exces de grăsime acționează ca o toxină pentru celulele hepatice, provocând inflamația ficatului și steatohepatita nonalcoolică, ceea ce poate duce la acumularea de țesut cicatricial (fibroză) în ficat.

Factori de risc

O gamă largă de afecțiuni pot crește riscul de îmbolnăvire a ficatului gras nonalcoolic, inclusiv:

Colesterol ridicat

Niveluri ridicate de trigliceride din sânge

Sindrom metabolic

Obezitatea, mai ales când grăsimea este concentrată în abdomen

Sindromul ovarului polichistic

Apnee de somn

Diabetul de tip 2

Hipotiroidism

Glanda pituitară subactivă (hipopituitarism)

Complicații

Cea mai gravă complicație a bolii hepatice nealcoolice grase este ciroza, care este cicatrizarea în fază târzie (fibroză) în ficat. Ciroza se produce ca răspuns la leziunile hepatice, cum ar fi inflamația în steatohepatita nealcoolică. Pe măsură ce ficatul încearcă să oprească inflamația, produce zone de cicatrizare (fibroză). Cu o inflamație continuă, fibroza se răspândește pentru a prelua din ce în ce mai mult țesutul hepatic.

Dacă procesul nu este întrerupt, ciroza poate duce la:

-Creșterea lichidului în abdomen (ascite)

-Umflarea venelor în esofag (varicele esofagiene), care se pot rupe și sângera

-Confuzia, somnolența și discursul neclar (encefalopatia hepatică)

-Cancer de ficat

-Eșecul hepatic în stadiu final, ceea ce înseamnă că ficatul nu mai funcționează

-Aproximativ 20% din persoanele cu steatohepatită nealcoolică vor progresa la ciroză.

Profilaxie

Pentru a reduce riscul de boală hepatică nealcoolică:

Alege o dieta sănătoasă. Alegeți o dietă sănătoasă pe bază de plante, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.

Mențineți o greutate constantă. Dacă sunteți supraponderali sau obezi, reduceți numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi și efectuați mai multe exerciții fizice. Dacă aveți o greutate normală încercați să o mențineți, alegând o dietă sănătoasă și efort dozat.

Exerciții. Faceți sport, dacă e posibil, în fiecare zi.

Diagnostic

Deoarece boala de ficat gras nonalcoolic nu produce simptome în cele mai multe cazuri, ea vine frecvent în atenția medicală atunci când testele efectuate din alte motive indică o problemă hepatică. Acest lucru se poate întâmpla dacă ficatul arată neobișnuit la ultrasunete sau dacă aveți un test enzimatic anormal.

Testele efectuate pentru a identifica diagnosticul și pentru a determina severitatea bolii includ:

Analize de sânge

Testul pentru enzimele hepatice și pentru funcția hepatică

Testele pentru hepatita cronică virală (hepatita A, hepatita C și altele)

Testul de screening pentru boala celiacă

Nivelul zahărului în sânge

Hemoglobina A1C, care arată cât de stabil este zahărul din sânge

Profilul lipidic, care măsoară grăsimile din sânge, cum ar fi colesterolul și trigliceridele

Proceduri de imagistică

Procedurile imagistice utilizate pentru a diagnostica boala ficatului gras nonalcoolic includ:

-Ecografie simplă, care este adesea testul inițial când se suspectează boala hepatică.

-Scanarea tomografiei computerizate (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a abdomenului. Aceste tehnici nu au capacitatea de a distinge steatohepatita nonalcoolică de boala hepatică nealcoolică, dar pot fi totuși utilizate.

-Elastografie tranzitorie, o formă îmbunătățită de ultrasunete care măsoară rigiditatea ficatului. Rigiditatea hepatică indică fibroza sau cicatrizarea.

-Elastografia cu rezonanță magnetică, care combină imagistica prin rezonanță magnetică cu modelele formate de unde sonore care coboară din ficat pentru a crea o hartă vizuală ce prezintă gradienți de rigiditate în ficat, reflectând fibroza sau cicatrizarea.

Tratament

Prima linie de tratament este, de obicei, scăderea în greutate printr-o combinație între o dietă sănătoasă și exerciții fizice. În mod ideal, este de dorit o pierdere de 10% din greutatea corporală, însă veți reuși să reduceți factorii de risc dacă pierdeți chiar și de la trei până la cinci procente din greutatea inițială. Pierdere în greutate prin chirurgie este, de asemenea, o opțiune pentru cei care au nevoie pentru a pierde o greutate mai mare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda vaccinarea împotriva hepatitei A și hepatitei B pentru a vă proteja împotriva virușilor care pot determina alte afecțiuni hepatice.

Pentru cei care au ciroză provocată de steatohepatita nonalcoolică, transplantul hepatic poate fi o opțiune. Rezultatele transplantului de ficat la acest grup de populație sunt în general foarte bune.

Stil de viață și remedii la domiciliu

Cu ajutorul medicului, puteți lua măsuri pentru a controla boala ficatului gras nonalcoolic. Puteți:

Slăbi. Dacă sunteți supraponderali sau obezi, reduceți numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi și creșteți activitatea fizică pentru a pierde în greutate. Reducerea caloriilor este cheia pentru a pierde în greutate și a gestiona această boală. Dacă ați încercat să pierdeți în greutate în trecut și nu ați reușit, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru ajutor.

Alege o dietă sănătoasă. Bogată în fructe, legume și cereale integrale, și urmăriți toate caloriile pe care le luați.

Fiți cât mai activi. Efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții în majoritatea zilelor săptămânii.

Controlați-vă diabetul. Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră pentru a ține sub control diabetul. Luați medicamentele conform recomandărilor și monitorizați cu atenție zahărul din sânge.

Reduceți colesterolul. O dietă sănătoasă pe bază de plante, exerciții fizice și medicamente vă pot ajuta să vă mențineți colesterolul și trigliceridele la nivele sănătoase.

Protejați-vă ficatul. Evitați lucrurile care vor pune un plus de stres pe ficat. De exemplu, nu beți alcool. Urmați instrucțiunile de pe toate medicamentele fără prescripție medicală. Vorbiți cu medicul înainte de a utiliza orice remedii pe bază de plante, deoarece nu toate produsele pe bază de plante sunt sigure.

Medicină alternativă

Nu s-a dovedit până acum dacă tratamentele medicamentoase alternative vindecă bolile hepatice nealcoolice grase, dar cercetătorii studiază dacă anumiți compuși naturali ar putea fi de ajutor, cum ar fi:

Vitamina E. Teoretic, vitamina E și alte vitamine numite antioxidanți ar putea ajuta la protejarea ficatului prin reducerea sau neutralizarea daunelor cauzate de inflamație. Dar este nevoie de mai multă cercetare.

Cafeaua. În studiile privind persoanele cu boală hepatică nealcoolică grasă, cei care au raportat consumul de cafea au avut mai puține leziuni hepatice decât cei care au băut puțin sau nu au consumat cafea. Nu este clar cum cafeaua poate influența afecțiunile hepatice sau cât de multă cafea trebuie să beți. Dacă beți deja cafea, încercați să nu faceți abuz, dar dacă nu, probabil nu este un motiv bun pentru a începe. Discutați despre eventualele beneficii ale cafelei cu medicul dumneavoastră.

Sursa foto: 
www.ziaruldeiasi.ro
La Inceput