Infecțiile în spitale. Cum ne protejăm de ele. Informații pentru pacienți

Atunci când ne adresăm unei instituții medicale, vrem să ne recuperăm sănătatea, nu-i așa? Știați însă că fiind spitalizat, te poți molipsi de o altă boală, pe care nu o aveai până la internare. Imaginați-vă un astfel de scenariu:

  • Mama dumneavoastră are o durere acută în regiunea toracelui.
  • Fiul dumneavoastră își rupe glezna în timpul jocului de fotbal.
  • Soțul dumneavoastră nimerește într-un accident de mașină.

Iar dumneavoastră în graba mare alergați la spital.

Din fericire, vi se spune că persoanele pe care le iubiți se vor face bine, dar se vor afla o perioadă de timp în spital. În orice caz, timpul aflării în spital este un risc de contractare a unei infecții asociate asistenței medicale: fie o infecție a sângelui, a plăgii chirurgicale sau una urinară.

În fiecare zi pacienții se infectează nemijlocit în instituțiile medicale. Aceste infecții îl pot afecta emoțional și financiar. În cele mai grave cazuri, pot duce chiar la deces.

Procedurile de îngrijire medicală pot face pacientul mult mai vulnerabil la infecții. Agenții patogeni circulă în spitale de la un bolnav la altul, se transmit prin mâinile murdare ale lucrătorilor medicali sau de la utilizarea instrumentelor medicale nesterilizate corespunzător.

Aceste infecții nu se limitează la pereții spitalelor. Spre exemplu, în ultimii 10 ani, în SUA, au fost mai mult de 30 de focare de hepatită B și C în centrele de îngrijire medicală cum ar fi centre de dializă și de reabilitare, arată datele cdc.gov.

Iată câțiva pași care ar fi bine să-u urmezi ca să eviți infecțiile din spitale

1. Vorbește.

Nu-ți fie frică să vorbești cu medicul tău despre ceea ce te îngrijorează. Întreabă-l ce face ca să te protejeze. Dacă ai un cateter, întreabă în fiecare zi despre orice ți se pare suspect. Roagă medicul să îți explice cum trebuie să te pregătești pentru operație.

2. Păstrează mâinile curate.

Ai grijă ca lucrătorul medical să-și spele mâinile înainte să te atingă.

3. Acționează inteligent în privința antibioticelor.

Întreabă dacă ți s-a făcut antibioticograma înainte de a lua vreun antibiotic prescris de medic.

4. Cunoaște semnele și simptomele infecțiilor.

Unele infecții ale pielii, cum ar fi stafilococul aureus rezistent la meticicilină, apare sub formă de roșeață în zona afectată, durere sau eliminări în locul unde a fost amplasat un cateter sau în regiunea inciziei chirurgicale. Deseori aceste semne locale sunt însoțite de febră. Atenționează medicul din timp despre apariția acestor simptome.

5. Fii atent la diaree (în special cauzată de Cl. difficile).

Informează-ți medicul dacă timp de 24 de ore ai avut trei și mai multe episoade de diaree, în special dacă urmezi tratament cu antibiotice.

6. Protejează-te!

Vaccinează-te împotriva gripei și altor infecții imunodirijabile, pentru a evita complicațiile și a scădea din riscul de infectare.

Sursa foto: 
cvlpress.ro
Sursa: 
La Inceput