Beneficiile spirulinei

Spirulina este o microalgă, care conține multe proteine, fier și betacaroten în cantități mari. Componentele sale ajută în lupta cu  malnutriția, favorizează reabilitarea în timpul convalescenței  și chiar ajută la dezvoltarea fizică a sportivilor. Datorită calităților sale, spirulina este un aliment foarte apreciat.

Denumiri științifice: Spirulina maxima, Arthrospira platensis, Arthrospira maxima;

Denumiri comune: spirulina, alge albastre-verzi;

Nume englez: spirulina;

Clasificarea botanică: Familie de cianobacterii (Cyanophyceae);

Diverse forme și preparate: capsule,pulbere, comprimate, fulgi, paste artizanale.

Proprietățile medicinale ale spirulinei

Utilizarea internă

Spirulia are proprietăți antioxidante, anti-îmbătrânire, stimulent al sistemului imunitar, detoxifiant, de combatere a anemiei și a slăbiciunilor, diminuant al nivelului de colesterol, stimulent și tonifiant al organismului, regulator al zahărului în sânge.

Utilizarea externă

Tonic pentru păr și piele.

Indicații terapeutice cunoscute

Sportivii sau convalescenții utilizează spirulina pentru a preveni slăbiciunile și oboseala musculară. Aceasta protejează organismul, stimulează sistemul imunitar și participă la detoxifierea de metalele grele. Spirulina ajută la combaterea colesterolului în exces din sânge; la echilibrarea nivelului glicemiei; pentru tratarea anemiei; reglează sațietatea; reduce efectele razelor gama. Produsul  promovează bunăstarea generală, echilibrează  sistemul nervos și contribuie la un somn mai bun.

Alte indicații terapeutice demonstrate

Reduce durerile ciclului menstrual, are acțiuni de protecție ale pielii, întărește unghiile și părul, favorizează  vindecarea și cicatrizarea rănilor.

Istoria utilizării spirulinei în fitoterapie

Spirulina nu este o plantă, ci un microorganism, care a apărut acum  3,5 miliarde de ani pe pământ. Această microalgă crește, în mod natural, în apele calde, la o adâncime mică. Aztecii și incașii foloseau acest microorganism în alimentație. Înainte să o consume, incașii lăsau spirulina  la uscat în aer liber. Ea a fost descoperită de către europeni abia în secolul al XV-lea. În 1993,  Organizația Mondială a Sănătății era coineresată de acest aliment.

Descriere botanică a spirulinei

Spirulina este o microalgă, în formă de spirală, lucru care a contribuit și la denumirea ei. Ea este de culoare albastră-verzui și se înmulțește foarte repede  de îndată ce temperatura apei depășește 30°C. Este un organism autotrof, se alimentează numai  pe bază de minerale prezente în mediul său apos.

Compoziția spirulinei. Părți utilizate

Algele marine complete, proaspete sau uscate, sunt utilizate în fitoterapie.

Bază activă

Proteine; acizi grași esențiali (inclusiv omega-6 și gama de acid linolenic); oligoelemente; minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu, crom). În spirulină se găsesc toți aminoacizii esențiali și multe vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B7, B8, B12 (în proporție), D, E, K. Bogată în betacaroten, spirulina conține, de asemenea, clorofilă, care favorizează absorbția fierului în sânge și ficocianina, care întărește sistemul imunitar.

Utilizarea și dozarea spirulinei

Dozarea

Este important să se verifice că spirulina utilizată este în stare pură și că provine din zone controlate.

Dozele recomandate de spirulină variază de la 1 la 5 g pe zi. Pulberea uscată de spirulină poate fi diluată într-un pahar cu apă, în suc de fructe sau alt preparat lichid. Spirulina poate fi administrată un timp îndelungat, zi de zi.

În caz de malnutriție și de carențe alimentare se recomandă o doză de 1-3 grame de spirulină pe zi, timp de patru, șase săptămâni. Spirulina poate fi administrată  în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Dacă e sub formă de pulbere, spirulina poate fi adăugată în produsele alimentare preparate.

În timp ce doza maximă recomandată este de 5 g, unii sportivi consumă până la 10 grame pe zi. Cu toate acestea, e bine ca tratamentul să înceapă cu cea mai mică doză și să crească treptat până la 5 g.

Mască pentru față sau cea capilară pentru păr și piele: se amestecă pulberele de spirulină cu apă caldă. Această pastă se aplică pe față sau păr, apoi se clătește cu apă curată.

Precauții pentru utilizarea spirulinei

Este important să se verifice proveniența spirulinei pentru a se asigura, dacă aceasta nu este cultivată în ape poluate.

Contraindicații

Spirulina nu este recomandată  femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează. Este contraindicat pentru persoanele care suferă de gută și pentru cele cu fenilcetonurie. Spirulina este contraindicată  în caz de febră și persoanelor care au alergie la alge. De asemenea, nu este recomandată persoanelor cu pietre la rinichi sau care au un nivel ridicat de acid uric în sânge.

Reacții adverse

Consumul spirulinei în cantități excesive la începutul tratamentului  poate genera dureri de cap. Efectul său detoxifiant asupra organismului poate provoca reacții adverse ușoare, atunci când dozele sunt prea mari la începutul tratamentului. În afară de migrenă, spirulina poate provoca febră ușoară. Atunci când doza este prea mare, spirulina poate provoca constipație, sau din contra, diaree. Punctele roșii, durerile de stomac mai mici, scaunele negre sau verzi pot apărea din cauza efectelor sale detoxifiante asupra colonului. În cazul unui supradozaj de peste 10 g pe zi, ficatul poate fi slăbit și pot apărea probleme renale. În cazul în care acestea apar, trebuie redusă doza, iar creșterea trebuie să fie treptată.

Interacțiuni cu plante  medicinale sau cu suplimente

Nu sunt cunoscute interacțiunile cu plante medicinale sau suplimente. Spirulina este adesea folosită  în alternanță cu Chlorella în timpul detoxifierii organismului. Pentru a reduce oboseala, în timpul convalescenței, colesterolului sau diabetului zaharatspirulina poate fi asociată cu ghimbir, brusture, curcuma sau cu fructe goji de pădure.

Interacțiuni cu medicamente

Nu s-au constatat interacțiuni ale spirulinei cu alte medicamente.

Ce cred medicii

Spirulina este un produs complet natural, cu multe virtuți. Se recomandă, în special persoanelor cu deficiență de vitamina A. Prezența  fierului și a vitaminei B12 reprezintă  beneficii pentru sportivi și persoanelor anemice. Ea poate juca  un rol important în lupta împotriva malnutriției. Spirulina ajută la prevenirea deficiențelor și are un efect stimulator asupra sistemului imunitar.

ATENȚIE!

Este foarte important să se verifice originea spirulinei, deoarece această microalgă absoarbe cu  ușurință agenții poluanți și metalele grele prezente în locul de producție.

Cercetarea spirulinei

Testele efectuate pe animale au demonstrat  acțiuni imunostimulatoare, antivirale, antialergice, antiinflamatorii, împotriva cancerului și efecte benefice împotriva bolilor neurodegenerative. Alte cercetări suplimentare sunt  în curs de desfășurare pentru a evidenția eficacitatea spirulinei în reducerea colesterolulului. Sute de studii științifice  efectuate au  demonstrat efecte pozitive ale spirulinei asupra sănătății.

Sursa foto: 
superfoodsrx.s3.amazonaws.com
Sursa: 

doctissimo.fr

La Inceput