5 rețete delicioase pentru un intestin sănătos

Ce are mâncarea cu boala cronică? Mult. Inflamația cronică merge de multe ori mână în mână cu bolile cronice, provocând durere și o serie de alte simptome în întregul corp.

Din fericire, putem sprijini capacitatea corpului nostru de a se simți mai bine printr-o alimentație corespunzătoare care conține toate substanțele nutritive pe care organismul le poate utiliza pentru a reduce inflamația.

Vă prezentăm cinci rețete delicioase și antiinflamatoare pentru a avea un intestin sănătos.

Pulpe de pui grill cu salsa de ananas și mentă

Ingredientul vedetă din această rețetă este ananasul. Conține vitamina C, B și minerale, dar și o enzimă specială numită bromelaină, care ajută la digestie.

Ingrediente:

Pentru pui:

½ linguriță de sare de mare

½ linguriță de praf de ghimbir

½ linguriță de praf de usturoi

3 kilograme de pulpe de pui cu piele și os

Pentru salsa:

½ ananas mare, tăiat în bucăți

o ridiche, tăiată bucăți

un castravete mediu, tăiat în bucăți

un avocado, tăiat în bucăți

o ceapă verde tocată fin

câteva frunze proaspete de mentă, tocate fin

un cățel de usturoi, tocat

½ linguriță de sare de mare

½ linguriță de praf de ghimbir

½ lămâie, suc

Preparare: Preîncălziți grătarul.

Se usucă ușor puiul folosind o bucată de prosop de hârtie și se lasă deoparte în timp ce grătarul se încălzește. Chiar înainte de gătire, acoperiți puiul cu amestecul de condimente. Când grătarul este încins, așezați pulpele de pui pe grătar și le gătiți 5-7 minute, până când pielea începe să devină crocantă. Combinați ingredientele salsa și amestecați ușor.

Burgeri cu carne de vită și salată

Pentru 8 burgeri

Ingrediente:

800 grame de carne de vită

2 morcovi medii

2 dovlecei medii

3-4 căței de usturoi

două linguri de pătrunjel proaspăt tocat

2 linguri parmezan ras (opțional)

sare

piper negru

2 linguri ulei de nucă de cocos

Preparare:

Se topește jumătate din uleiul de nucă de cocos într-o tigaie fierbinte și se adaugă usturoiul, morcovii, dovleceii, sare și piper. Sotați timp de aproximativ 2 minute, adăugați pătrunjelul și lăsați până legumele se înmoaie.

Puneți într-un bol carnea și adăugați legumele fierte și parmezan, amestecați și formați plăci rotunde.

Se adaugă uleiul rămas în tigaie și se pune carnea, se prepară pe fiecare parte timp de 3-4 minute sau pe grătar la căldură medie timp de 3-4 minute pe fiecare parte.

Pregătiți apoi burgerii, folosind frunze de salată, roșii și alte legume.

Supă cremă de broccoli și conopidă

Denumite, de asemenea, „legume crucifere”, aceste bunătăți sunt deosebit de bogate în carotenoide, care sunt precursorii producerii vitaminei A și sunt preferate pentru multele lor beneficii pentru sănătate.

Ingrediente:

2 linguri ulei de măsline

1/2 ceapă tăiată cuburi

1 cățel de usturoi

2 căni de broccoli

2 căni de conopidă

1 ceașcă de bulion sau puteți folosi și apă

1/2 cană de lapte de nucă de cocos

2 lingurițe de sare de mare

Preparare: Puneți un vas la foc mediu, puneți uleiul de măsline, sotați ceapa și usturoiul, amestecați timp de 5 minute. Adăugați broccoli și conopidă, bulionul, laptele de nucă de cocos și sare de mare. Lăsați la foc mediu până legumele se fierb bine. După ce sunt gata legumele, scurgeți bulionul și lăsați atât cât credeți că e necesar. Folosiți blenderul pentru a obține o pastă omogenă, mai turnați bulion dacă vreți ca supa să fie mai subțire.  

Pulpe de pui cu sos de smochine

Ingrediente:

8 pulpe de pui

3 linguri de ulei de măsline

3 lingurițe de sare de mare

2 lingurițe de praf de usturoi

1 ceapă

400 grame de smochine

Oțet balsamic

Un arpagic

Preparare:

1. Preîncălziți cuptorul la 180 grade.

2. Puneți pulpele într-un vas de copt, coaceți-le cu o lingură de ulei de măsline și asezonați cu 3 lingurițe de sare de mare și praf de usturoi. Coaceți timp de o oră și 20 de minute.

3. Se taie ceapa și smochinele în două. Cât pulpele se pregătesc, în ultimele 15-20 de minute, puneți o cratiță pe foc cu două linguri de ulei și adăugați ceapa. Lăsați ceapa să se gătească mediu.

4. Adăugați smochinele, oțetul balsamic și o lingură de sare de mare. Dați focul mediu și amestecați timp de 5 minute.

5. Tăiați fin arpagicul

6. Scoate-ți carnea din cuptor și turnați deasupra sosul de smochine. Presărați arpagicul deasupra și serviți.

Somon copt

Somonul apreciat pentru conținutul de Omega3, este un aliment perfect pentru cei cu boli cronice. Această sursă sănătoasă de proteine este, de asemenea, bogată în vitaminele B și vitamina D.

Ingrediente:

4 fileuri de somon

2 linguri de ulei de măsline

2 linguri de sare de mare

1-2 felii de lămâi

Preparare

Puneți feliile de somon spălate și condimentate pe o tavă sau folosiți hârtie de pergament pentru copt.

Așezați-l în cuptor pe raftul superior timp de 10 – 15 minute.

Când este gata, adăugați feliile de lămâie. Îl puteți mânca cu garnitură de orez, sparanghel sau salată.

Sursa foto: 
www.healthline.com
La Inceput