Ce trebuie să mănânci pentru a avea un ten frumos și luminos

Pielea este primul și unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman. Aceasta protejează structurile interne, ajută colonul, plămânii şi rinichii la eliminarea reziduurilor.

Sănătatea pielii poate fi afectată de numeroşi factori, printre care ereditatea, vârsta, clima, poluarea, dieta, nivelul de stres sau schimbările hormonale. Pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă trebuie să avem grijă nu numai la produsele cosmetice pe care le folosim, dar și la ce produse consumăm.

Medicul nutriționist, Anastasia Valac ne spune de ce vitamine și minerale are nevoie pielea noastră pentru a fi fină și catifelată.

Pielea este constituită din trei straturi și fiecare joacă un rol important pentru ca aceasta să-și îndeplinească funcțiile de autoapărare, termoreglare, respirație și  comunicare.

1.Epidermul nu are vase sanguine, din această cauză keratinocitele vii iau oxigenul și substanțele nutritive din vasele sanguine din straturile inferioare ale pielii. Unele deprinderi nocive, cum e fumatul, duc la vasoconstricția lor și din această cauză epidermul primește mai puține substanțe nutritive și oxigen. Din cauza că stratul superior al pielii conține mai puțină apă este supus frecvent deshidratării, deci avem nevoie de hidratare eficientă.

Calitatea epidermului depinde mult de conținutul de keratină. Pentru o producere mai bună a keratinei trebuie să consumăm: carne de pasăre, ouă, ardei roșii, usturoi, ceapă, varză de Bruxelles, broccoli și lactate.
De asemenea, pentru producerea keratinei este important Zincul, deci trebuie să consumăm produse bogate în Zinc, cum sunt: semințe de dovleac, semințe de susan, produse de mare, ciocolată, spanac, broccoli, semințe de in, năutul, linte, mazăre, usturoi.

2.Dermul. Strat format din țesut conjunctiv, în care se găsesc vasele sanguine, terminațiile nervoase, glandele sebacee și sudoripare, mușchii pielii și rădăcina firului de păr. El conține colagen, acid hialuronic și țesut conjunctiv elastic.

Produsele ce stimulează producerea de colagen:

- proteinele – colagenul este o proteină și are nevoie de alte proteine pentru sinteza sa (carne, pește, soia, broccoli, spanac etc). Componentele de bază a colagenului sunt doi aminoacizi – glicină și prolină ce se conțin în cantitate mare în carne de vită, pui și miel. Glicina se mai conține și în carne de prepeliță, crabi, creveți. Prolină - în brânză și varză albă.
- legumele verzi și citrice (datorită conținutului bogat de vitamina C),
- roșii, ardei roșu și sfecla roșie, ceaiul alb – bogați în antioxidanți.
- magneziu – care împreună cu vitamina C este un coferment al colagenului – spanac, migdale, orez brun, fasole, cereale integrale, linte, avocado.
- cupru – cereale integrale, boboase, vișină, prune.

De asemenea, trebuie consumate produse precum țelina, măslinele verzi sau negre, usturoi, castraveți, banane, ceapă și tofu, care sunt o sursă bogată de Sulf, care de asemenea, stimulează producția de colagen.

Produsele ce stimulează sinteza țesutului conjunctiv elastic sunt semințele de dovleac, semințele de susan, produsele de mare, ciocolata, spanacul, broccoli, semințele de in, năutul, lintea, mazărea, usturoiul.

Hipodermul este un strat format din țesut conjunctiv și adipocite, el separă pielea de mușchi sau oase. Celulele grase sunt repartizate în piele în mod inegal. Astfel, la nivelul pleoapelor și al urechilor lipsesc cu desăvârșire, în timp ce pe abdomen, sâni sau pe coapse, sunt numeroase. Acest strat dă contur feței.

Creșterea în exces al acestui strat duce la obezitate

Pielea noastră este locuită de diverse microorganisme, care trăiesc într-un echilibru. Când unele din microorganisme încep să prevaleze, pielea reacționează. Un rol important aici joacă pH-ul pielii. O piele normală, sănătoasă este acidă, având un pH în jur de 5 - 6. Dacă pH este mai mare de 7 mediu devine alcalin. Aciditatea pielii constituie un factor de apărare a organismului împotriva infecțiilor, deoarece microbii se dezvoltă în special într-un mediu alcalin. Această reacție, numită „mantaua acidă” a pielii, se datorează faptului că o dată cu sebumul și sudoare se elimină și acizii grași.

Razele ultraviolete pătrund adânc în structura pielii și pot produce chiar schimbări în structura ADN-ului.

De asemenea, razele ultraviolete acționează asupra funcției leucocitelor, astfel scad funcția imună a pielii.

Unele produse alimentare au capacitatea de a crește rezistența pielii la acțiunea razelor ultraviolete. Acestea sunt ceaiul verde și roșiile.

 

Sursa foto: 
Arhivă personală
La Inceput