Amigdalita: metode de tratament și profilaxie

Diana Chirtoca- medic ORL

Amigdalele sunt două formațiuni din țesut limfatic situate de o parte și de alta a gâtului, deasupra și în spatele limbii, făcând parte din sistemul imun al organismului. Amigdalita este inflamația țesutului limfoid a amigdalelor palatine. Se deosebesc două tipuri a amigdalitei - acută, care se mai numește angină și amigdalita cronică.

Amigdalita acută sau angina este un proces infecțios, cel mai des bacterian, când se inflamează amigdalele palatine. Apare febra, durerile insuportabile în gât, dureri la deglutiție(înghițire), miros neplăcut de puroi din gură, uneori există și edem (umflătură) în regiunea gâtului. Cel mai des este cauzată de streptococi și se tratează prin antibioticoterapie.

Amigdalita cronică este o boală a întregului organism, implică și amigdalele palatine și se dezvoltă atunci când imunitatea este foarte scăzută. Amigdalita cronică se manifestă prin dureri periodice în gât și este mai periculoasă decât angina pentru că poate duce la dezvoltarea complicațiilor, patologii ale inimii, miocarditelor, dureri în articulații, chiar și reumatism. Este foarte important să o tratăm la timp.

Dacă nu există complicații vorbim de amigdalita cronică compensată, iar dacă deja există complicații este amigdalita cronică decompensată.

Amigdalita cronica compensată se manifestă prin prezența semnelor locale: puroi sau dopuri în lacunele amigdaliene, schimbări în amigdale, mărirea nodulilor limfatici regionali. În caz de amigdalită decompensată mai apar și schimbări generale: slăbăciune generală, subfebrilitate, dureri în articulații.

Diagnostic și Tratament

Cu scop diagnostic se efectuează un examen complex, care include examenul medicului ORL, analize de laborator: analiza generală de sânge, biochimică, imunologică, probele reumatice, examen bacteriologic. La necesitate: USG rinichi, electrocardiografie etc.

În angina de origine bacteriană se indică tratament antibacterian, diverse spray-uri buco-faringiene, și preparate antiinflamatoare, dezintoxicare.

Angina foliculară este foarte periculoasă din punct de vedere al complicațiilor, ea poate duce și la septicemie, pentru că amigdalele palatine sunt prima barieră unde se opresc bacteriile. Dacă această barieră nu funcționează ce poate duce la apariția septicemiei (microbii nimeresc în sânge ce se manifestă prin febră, intoxicație și poate duce și la deces). De aceea este foarte important să ne adresăm medicului la timp. Complicațiile mai pot fi- pielonefrite, miocardite, bronho-pneumonii și altele.

În caz de un tratament incorect a anginei la a 3-4 zi se poate dezvolta abcesul paratonzinal ca complicație. Este un proces inflamator care se localizează în spațiu periamigdalian și se formează o colecție de puroi - un abces. Se caracterizează prin îrăutățirea stăării denerale a pacientului, durerile la deglutiție devin mai violente, apare trism (pacientul nu poate deschide gura), edem în regiunea gîtului. Urgent ne adresăm medicului, se recurge la tratament chirurgical, ce presupune deschiderea abcesului și drenarea puroiul.

În caz de amigdalită cronică decompensată ca metodă de tratament este amigdalectomia (înlăturarea amigdalelor). Dacă amigdalita cronică este compensată nu sunt complicații, trebuie să încercăm să tratăm amigdalele, pentru că ele participă în procesul de apărare a organismului.

Agentul patogen în amigdalita cronică se determină prin prelevarea frotiului din amigdale, și în funcție de rezultatul analizelor există diferite metode de tratament ca: antibioticoterapia, spălarea criptelor amigdaliene cu  introducerea antibioticelor, badijonarea mucoasei a amigdalelor palatine. Paralel se efectuează un tratament imuno - modulator ce va fortifica organismul pentru creșterea imunității, pentru că și acesta este un factor, care este prezent în amigdalita cronică.

În amigdalita cronică pot apărea complicații ca – nefritele, miocarditele, reumatism, artrită reactivă sau alte patologii.

Sfatul medicului: În era antibioticelor avem un mare succes în tratarea amigdalitelor acute. În caz că avem febră și presupunem că sunt depuneri pe amigdale, consultăm numaidecât medicul. De obicei, se indică antibioticoterapia împreună cu regimul la pat, se bea multe lichide. Se iau antipiretice și antiinflamatoare.

Amigdalita cronică trebuie, la fel, diagnosticată la timp, și dacă este indicată amigdalectomia nu trebuie să ne eschivăm.

Ca profilaxie putem să facem un diagnostic suplimentar, se efectuează un examen bacteriologic cu determinarea agentului patogen și sensibilitatea lui la antibiotice. Se determină dacă nu suntem purtători de vreo infecție cronică, ar fi bine să o tratăm la timp și să fortificăm imunitatea.

 

La Inceput