Ce este hemangiomul vertebral și cât de mult poate agrava starea persoanei afectate

Andrei Olaru

Medic ortoped-traumatolog, asistent universitar 

Hemangiomul vertebral este o tumoare benignă compusă din vase sanguine, care determină înlocuirea sau deplasarea osului spongios din corpul vertebral. Se întâlnește, în mare parte accidental, la aproximativ 15% din populație și afectează cel mai des adulții cu vârsta de 40-50 ani. Se întâlnește mai frecvent la femei decât la bărbați. Această tumoare poate fi localizată în orice regiune a coloanei vertebrale, totuși cel mai des se întâlnește în porțiunea toracică inferioară sau lombară superioară. În majoritatea cazurilor este afectată o singură vertebră, însă în până la 15% cazuri poate avea localizare multiplă.

Hemangiomul vertebral are o evoluție lentă, fără semne clinice evidente. Pacientul poate resimți o durere simplă. Cu toate acestea, nu toate hemangioamele produc durere. Durerea se întâlnește mai des în cazul hemangioamelor mari, care ocupă o parte importantă de corp vertebral.

Cea mai gravă complicație a hemangiomului este dezvoltarea hematomului epidural și compresiei medulare, în urma apariției fracturii patologice. Aceste complicații produc dureri foarte mari, însoțite de tulburări neurologice severe, paralizie și pierderea controlului sfincterian.

Corpul vertebral este prezentat la imaginile radiografice printr-un aspect alveolar sau de „fagure de albini”, cu respectarea integrității corticalei osoase și a discului intervertebral.

Problema cea mai mare, în cazul hematoamelor epidurale provocate de hemangioamele vertebrale, este că sunt foarte dificil de controlat. Această situație este o urgență chirurgicală, care necesită rezolvare prin îndepărtarea hematomului epidural.

Hemangioamele mici pot fi urmărite în dinamică timp îndelungat. Pentru hemagioamele mari, există două oportunități terapeutice: radioterapie și chirurgie. Metoda de radioterapie ține de trecut, când nu era posibil tratamentul chirurgical. Acum tratamentul chirurgical constă în practicarea unui procedeu minim-invaziv, numit cimentoplastie vertebrală percutană. Decizia finală este luată în baza semnelor neurologice prezente, dar și a preferințelor pacienților.  Cimentoplastia vertebrală constă în injectarea percutană (fără de incizii) în corpul vertebral a unui ciment special, cu scop de prevenire a fracturilor patologice. Scopul cimentoplastiei este de a îmbunătăți rezistența vertebrei prin umplerea acesteia cu ciment și prevenirea fracturii patologice. Pacientul poate fi ridicat în picioare la patru ore de la operație și poate mearge acasă a doua zi, revenind la activitățile sale anterioare într-o săptămână.

Sfatul medicului! Dacă ați fost diagnosticat cu hemangiom vertebral este bine să apelați la un specialist în chirurgie vertebrală sau oncolog pentru a decide care este metoda optimă de tratament!

 

La Inceput