Dr. Oxana Turcu, despre imunomodulatoare

Dr. Oxana Turcu, medic pediatru

Ce sunt Imunomodulatoarele?

Imunomodulatoarele sunt un grup de medicamente şi sunt diferite decât ceea percepem noi ca părinţi şi masa largă a populaţiei. Imunomudolatoarele  au fost inventate medicamente care cresc imunitatea sau reduc imunitatea în funcţie de patologia de care suferă persoana în cauză. Dacă să vorbim de imunomodulatoarele care cresc imunitatea atunci vorbim de pacienți care suferă de imunodeficiențe primare acestea sunt maladii severe și dacă sunt primare sau înnăscute, vin de la naștere. Acești copii fac nu doar o infecție, dar ajung până la infecții foarte severe cu tratamente foarte agresive. Dacă vorbim de medicamentele imunomodulatoare care trebuie să reducă din imunitate vorbim de pacienții care au boli autoimune. Sistemul lor imun luptă contra organismului și atunci trebuie să reducă din această luptă. Ceea ce noi percepem ca imunomodulatoarele de pe piață pentru copiii care sunt mai des bolnavi decât și-ar dori părinții, nu sunt cu adevărat imunomodulatoare, sunt medicamente care ar stimula acea imunitate.  

Sunt imunomodulatoare simple care sunt pe bază de plante și sunt imunomodulatoare care conțin lizate bacteriene, care sunt niște bacterii atenuate sau sunt niște părți din bacterii, care ar trebui să stimuleze imunitatea copilului. Dacă vorbim despre un copil pe care părinții îl consideră permanent bolnav trebuie să luăm în considerare că copilul trece printr-o perioadă foarte obișnuită de maturizare a sistemului imun. Copilul care merge la grădiniță trebuie să facă cunoștință cu toate bacteriile și virusurile care le aduc alții copii, altfel el nu își va dezvolta imunitatea, iar aceasta crește prin faptul că el suportă aceste infecții. Este o normalitate ca copilul să fie la grădiniță două zile și două săptămâni acasă, din nou două zile și iar două săptămâni acasă. Acesta este primul an de mers la grădiniță, dacă vom ține copilul acasă și nu îi vom permite să facă aceste infecții el le va dezvolta la școală, deci acest moment nu poate fi evitat. Dacă să vorbim de copilul care merge la grădiniță și face infecții respiratorii simple el are voie să le facă câte 6-7-10 pe an, deci este normal să faci infecții frecvente. Este important ca și părinții după orice infecție să-l țină cel puțin două săptămâni acasă ca el să se recupereze. Pentru că dacă merge a doua, a treia zi la grădiniță, pe fond de un plămânaș care nu s-a restabilit vine o altă infecție și deja aceasta evoluează mult mai grav și părinților li se pare că imunitatea este slabă. Nu există noțiune de imunitate slabă este o imunitate în curs de dezvoltare.

Poate unii părinți văd pe moment că starea se ameliorează, dar ei se implică în procesele de dezvoltare a sistemului imun, debalansează ceea ce nu ar trebui să atingă și apoi pe viitor acest copil poate să prezinte probleme de imunitate. Probleme autoimune când organismul său va lupta împotriva lui sau invers de imunodeficiență induse de tratamentele incorecte.

Ce conțin imunomodulatoarele? Se împart în grupe diferite?

Sunt imunomodulatoare bazate pe plante, echinacee și alte plante care ar stimula imunitatea. Sunt lizate bacteriene, părți din bacterii micuți sau bacterii atenuate care când intră în contact cu organismul și provoacă un răspuns imun, dar sunt atât de slabe că nu pot provoca infecția. Și imunomodulatoare preparate chimice extrase din anumite organe ale omului, de exemplu, din timus. Toate aceste medicamente nu se dau pe fond de boală, pentru că părinților li se pare că acum pe moment are o infecție acută și poate să îi administreze un imunomodulator, dar organismul luptă deja cu o infecție. El nu mai poate să accepte și alte lizate bacteriene pentru ca să-și dezvolte imunitatea la moment. Supraîncarcă sistemul imun și pe urmă acesta nu se isprăvește, pur și simplu.

Cum acționează ele asupra organismului?

Cei ce spun că ele ar stimula sinteza de interferoane sau de alte celule implicate în sistemul imun, poate ele și se implică într-o oarecare măsură, dar nu într-atât de mult, decât copilul întâlnește o bacterie sau un virus adevărat și sistemul imun, el singur știe că trebuie să producă aceste celule imune. Și le produce în acea cantitate necesară pe a-și dezvolta pe viitor imunitatea către acest virus sau bacterie. Aceste medicamente nu vor provoca un răspuns imun mai important pentru ca să se dezvolte imunitatea, decât întâlnirea organismului cu un virus sau o bacterie.

Care este efectul de lungă durată? Fac mai mult rău sau mai mult bine?

Nu există până în acest moment studii bazate pe dovezi care să demonstreze eficacitatea lor, de aceea ceea ce nu este demonstrat științific ar fi bine de evitat în special la copii. Așa cum am zis sistemul imun este în dezvoltare și dacă noi debalansăm echilibrul fiziologic, pe viitor putem avea într-adevăr probleme.

Există diferențe între imunomodulatoare și vitamine? Care sunt acestea?

Vitaminele sunt substanțe pe care noi le primim cu alimentele și ele sunt implicate în funcții foarte importante ale organismului, inclusiv și imunitatea și digestia și creșterea, deci toate procesele au nevoie de vitamine.

Dacă copilul urmează o dietă corectă, o alimentație echilibrată, diversificată și bogată în vitamine, el le primește în cantitate suficientă fără să mai fie nevoie să le administreze din exterior.

Dacă copilul nu prea mănâncă, putem să-i suplinim aportul nutrițional cu imunomodulatoare?

Dacă copilul nu mănâncă trebuie să ținem cont că sunt anumite vârste când copilul refuză alimentația. Sunt vârste când ce nu ai face el nu va dori să mănânce. Există greva foamei la un copilaș de 3-6 luni, care ți-ar părea că trebuie să mănânce și părintele se bucură că el mănâncă, dar el va face o grevă, pentru că este un proces de maturizare a sistemului nervos. Totodată există vârsta de doi-trei anișori, când se dezvoltă propriul eu și deja copilul are preferințe alimentare și deja îți va spune, -Eu nu vreau ceapă sau eu nu iubesc legumele, eu nu iubesc lactatele, și ce vitamine nu i-ai administra sau stimulatoare de gusturi el nu le va accepta. Există perioade fiziologice de refuz a alimentației și acestea trebuie doar trecute, așteptate și ele vor dispărea, și atunci copilul va începe din nou să mănânce și îi diversificăm alimentația. Deci, este nevoie de răbdare și nu de administrare din exterior a medicamentelor.

Care sunt vitaminele și sursele acestora de care un copil are nevoie pentru a o dezvoltare armonioasă?

Copilul are nevoie de toate vitaminele, și cele hidrosolubile cum este grupul vitaminele B, C și vitaminele liposolubile, A, D și K. Fiecare își are rostul ei. Toate le primim din alimente, dar vitamine D o mai putem primi și de la soare, din băile de soare.

Vitamina A este importantă în dezvoltarea văzului, vitaminele grupului B în dezvoltarea sistemului nervos, vitamina E este importantă pentru piele și tegumente, deci fiecare își are rostul ei. Deficitul, dacă copilul acest suferă de un deficit de vitamine, se va vedea. Doar în cazul în care copilul prezintă careva deficiențe, careva carențe de vitamine atunci medicul poate recomanda administrarea acestei vitamine din exterior.

Trecând în revistă toate imunomodulatoarele ca să văd ce a mai apărut nou în lume. Ele se recomandă după vârste destul de mari, după șase ani, după șapte, după vârsta când sistemul imun deja s-a maturizat. Aici deja se vede, acest copil are probleme imunologice sau nu are.

Sfatul medicului: Măsurile cele mai simple sunt cele mai eficiente. Pentru a mări imunitatea copilul trebuie alimentat corect. Este foarte importantă alimentația în primele o mie de zile, și asta include alăptarea pe o durată cât mai îndelungată cu o diversificare corectă de la vârsta de șase luni. Vaccinarea, ea ne va oferi imunitate specifică către anumite virusuri și bacterii. Modul sănătos de viață, plimbările, băile de soare, aerisirea odăii. Este important ca mediul copilului să fie curat, dar nu steril, pentru că copilul are nevoie de viruși și de bacterii pentru ca să-și dezvolte imunitatea și toleranța imună. Dacă el va trăi într-un balon steril, el nu își va dezvolta această imunitate, dar curățenia este importantă. Spălatul pe mâini, a nasului pentru a evita acumularea de viruși și bacterii în nas și apoi răspândirea acestora mai departe.

La Inceput