Nașterea – cu anestezie epidurală sau fără?

Sergiu Bejenaru, șeful secției Anestezie în obstetrică și ginecologie, Institutul Mamei și Copilului

Ce este anestezia epidurală?

Anestezia epidurală este una din cele mai populare metode de ameliorare a durerii în timpul travaliului. Viitoarele mame solicită anestezia epidurală când nu mai suportă durerile nașterii, dar decizia finală se ia și cu consimțământul medicului curant, precum și în funcție de anumiți factori.

La IMSP Institutul Mamei și a Copilului am început să practicăm anestezia epidurală de mai bine de 13 ani. La început puține paciente apelau la această anestezie, pentru că și medicamentele și consumabilele nu sunt dintre cele mai ieftine. Costul acestora pentru o singură procedură este de aproximativ 30 de euro.

Când se ia decizia de a efectua anestezia epidurală?

Se apelează la anestezia epidurală atunci când deschiderea colului uterin este de cel puțin 3 cm. Dacă începem să administrăm preparatele analgezice când colul uterin este mai puțin dilatat decât trei centimetri, putem prelungi nașterea. Putem să o încetinim sau să o stopăm și pot apărea indicații pentru cezariană.

Efectuarea analgeziei epidurale se face, în primul rând, cu acordul pacientei. De asemenea, nu trebuie să existe contraindicații.

În locul unde trebuie să efectuăm anestezia epidurală nu trebuie să fie:

  •  tatuaje,
  •  diferite procese inflamatorii,
  •  scurgeri mari de sânge,
  •  patologii ale coloanei vertebrale, cum ar fi herniile vertebrale, începând cu a 12-a toracală până la a patra vertebră lombară, mai ales dacă pacienta a fost operată.

Cât de des apelează femeile însărcinate la anestezia epidurală?

Anestezia epidurală nu poate fi făcută doar la dorința pacientei, ci la indicația medicului care a supravegheat și primește nașterea. Noi efectuăm anestezia pentru a diminua durerile, pentru că sunt paciente cu prag de rezistență al durerii diferit. Și indicațiile medicale se iau în considerare.

Cum se realizează anestezia epidurală?

Există două poziții din care poate fi efectuată anestezia epidurală: Poziția șezut și poziția cuber lateral(pe o parte).

Poziția cuber lateral - Pacienta stă pe o parte, picioarele strânse colăcel, cu genunchii la burtă cât îi permite uterul, formând o poziție de colăcel. Așa este mai comod pentru pacient.

Poziția șezând este mai incomodă pentru pacient, dar ca tehnică e mai ușor de efectuat.

Anestezia își face efectul după maxim 10 minute de la administrarea preparatului. Când contracțiile sunt destul de dureroase atunci ne străduim să o convingem pe pacientă să nu facă nicio mișcare, pentru că orice mișcare ar putea avea complicații destul de severe. Acul este destul de lung. În prima fază se administrează prima doză de anestezie, care are efect preț de o oră, timp în care mama are picioarele amorțite, ea se poate întoarce pe o parte sau pe alta cu ajutorul cuiva.

Cu seringa automată se calculează doza de care are nevoie pacienta. Unele paciente au nevoie de o doză mai mare, altele – de o doză mai mică. Totul depinde de gravidă și cum suportă ea durerile.

Mai există și așa numita autoanalgezie. Este un aparat medical unde este introdus medicamentul și este calculată doza. Pacienta își poate administra singură preparatul, în funcție de cum simte durerea. Acum se mai practică și electroanalgezia.

Cum se administrează doza de analgezic?

Atunci când efectuăm analgezia epidurală se ia în considerare:

  • greutatea corpului
  • constituția corpului
  • pragul de durere
  • vârsta pacientei

- locul care trebuie să primească mai multă anestezie. Doza diferă de la gravidă la gravidă. Dacă pacienta are cervixul dilatat de numai 3-4 centimetri, îi administrăm o doză. Dacă până la naștere a rămas o oră, o oră și jumătate și i-am administra o doză mai puternică, atunci femeia nu va simți contracțiile și nu va participa la actul de naștere. Ea nu va simți durerile și nu va împinge(expulza) bebelușul. De aceea, se face o doză mai mică.

Ce efecte poate avea epidurala asupra fătului și asupra mamei?

Nu e deloc dăunătoare. Noi vrem să-i diminuăm durerile mamei. Nu putem să-i facem niciun rău prin anestezia epidurală. Preparatele administrate pentru anestezia epidurală nu au niciun efect asupra nou-născutului. El se naște sănătos. Și asupra mamei acționează, la fel, benefic.

 Poate afecta alăptarea?

Nu are nicio acțiune. Anestezia își face efectul doar în timpul nașterii. Nu este nocivă nici pentru mamă, nici pentru copil, nici pentru alăptare.

Complicații: Alergie la analgeticul local. Pacienții nu știu de regulă la ce sunt alergici, respectiv nu știu nici la care dintre preparate ar putea da o reacție alergică.

Dacă vorbim despre toxicitatea preparatului, pot apărea convulsii. El se amestecă cu alte preparate barbitolice sau sedative fără consecințe pentru pacient.

Hipotensiune: Depinde de pacient. În urma administrării analgezicului poate apărea hipotensiunea. Putem normaliza cu anumite preparate care nu sunt toxice.

Depinde foarte mult și de tehnica efectuării anesteziei. Dacă trecem de spațiul epidural, acul, fiind gros, poate ajunge în locul unde se face puncția de către neurologi și atunci timp de două săptămâni pacienta va avea dureri de cap puternice.

Sfatul Medicului: Multe femei sunt informate greșit și ele se tem de anestezia epidurală. Sunt situații diferite, când anestezia poate fi reușită, dar și situații când eșuează. În cazul pacientelor obeze locul pentru epidurală nu poate fi găsit, prin urmare procedura este imposibilă. Chiar și la unele paciente care nu au probleme cu greutatea, la care acest spațiul epidural a fost găsit și procedura s-ar părea că a fost efectuată corect, efectul poate fi minim și femeiapoate simți în continuare durerea. Acesta reprezintă un eșec de efectuare a analgeziei epidurale.

Sunt cazuri când tehnic este greu de efectuat, chiar dacă spațiul epidural a fost găsit, nu putem trece cu acul printre vertebre, și atunci pacienta va simți un disconfort. În momentul în care pacientei analgezia epidurală i-a fost efectuată cu succes, ea o va recomanda și altora.

Viitoarele mame trebuie să înțeleagă că anestezia epidurală nu este deloc dăunătoare, și ea nu este efectuată la întâmplare, ci la indicația medicului și cu acordului pacientei.

Noi efectuăm anestezia când pacienta are dureri insuportabile, iar blocarea lor duce la o naștere ușoară.

La Inceput