VIDEO: Ce este bronșiolita și de ce trebuie să-i îngrijoreze pe părinți

Dr. Olga Cîrstea, medic pediatru

Bronșiolita este o infecție foarte gravă care afectează, mai ales, sugarii în primele luni de viață. Este provocată de virusul respirator sincițial, care duce la inflamarea bronhiilor. Fiind o infecție virală se răspândește bilateral și uniform, astfel încât au de suferit ambii plămâni. Scade foarte mult aportul de oxigen în sânge, copilul nu poate respira, iar acest lucru e un semn al infecției. Respirația e foarte dificilă, accelerată, înădușită, însoțită de tuse frecventă. Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât starea lui se poate agrava, dacă nu cereți ajutorul medicului.

Pentru că apare la o vârstă fragedă, părinții trebuie să știe cum să protejeze copiii de această infecție. În primul rând trebuie evitat contactul cu alți copii și adulți în primul an de viață și, în special, în sezonul rece. Din luna noiembrie până în aprilie este sezonul în care virusul respirator sincițial se transmite foarte ușor de la persoana bolnavă la cea sănătoasă. Dacă pentru un adult bronșiolita poate fi o infecție ușoară cu rinoree, secreție nazală, strănut, tuse, senzații de înădușeală, atunci pentru copil, în primele luni de viață, e o stare de urgență.

Ce trebuie să facă părinții

În orice situație, în momentul apariției unei infecții respiratorii acute, părinții trebuie să urmărească respirația copilului, frecvența ei, să observe dacă e respirație șuierătoare sau zgomotoasă, dacă geme. Copilul poate avea sufebrilitate de 37,5 sub axilă sau de 38, dacă este măsurată rectal. Febra poate ajunge chiar și la 38-39 de grade. De asemenea, părinții pot număra de câte ori pe minut respiră copilul. Exercițiul este foarte important pentru a înțelege starea copilului. Se face în felul următor – mama sau tata pune mâna pe burtica bebelușului și timp de un minut numără de câte ori acesta respiră.

În primele două luni de viață, o respirație accelerată care arată suferința copilului, ar însemna mai mult de 60 de respirații pe minut. La un copil de la două luni până la un an de zile, ar însemna mai mult de 50 de respirații pe minut. De la unu până la cinci ani ar fi mai mult de 40 de respirații pe minut și după 5 ani mai mult de 30 de respirații pe minut. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății mai mult de 30 de respirații pe minut, iar potrivit Asociației Americane de Respirologie - mai mult de 20 de respirații pe minut deja indică o suferință pulmonară.

Atunci când respirația devine frecventă este necesar să ne adresăm la medic.

Un alt semn care trebuie să-i îngrijoreze pe părinți ar fi lipsa poftei de mâncare. Copilul nu poate bea și mânca, vomită după fiecare înghițitură. Aceste semne tot indică necesitatea solicitării ajutorului medical de urgență. Un alt semn foarte grav este dereglarea de conștiință. Copilul devine palid, apatic, inconștient. Nu se poate trezi, nu reacționează la stimulii din jur sau apar convulsii.

De asemenea, este necesar ca în camera copilului să fie răcoare - 18-19 grade. Părinții trebuie să aibă pregătită o pungă cu gheață, pe care să o pună pe creștetul copilului, atunci când temperatura corpului este mai mare de 38,5 - 39, apreciată axilar și micuțul nu suportă această temperatură. De asemenea, să-i dea să bea cât mai multe lichide, să-l țină dezvelit, dezbrăcat, dacă are febră. Monitorizarea stării copilului este foarte importantă și adresarea la timp după ajutor medical de urgență – la fel. 

Tratament

Dacă bebelușul are semne de bronșiolită și apar semne de pericol pentru viața lui, chemați de urgență ambulanța și mergeți la spital, unde veți primi tratamentul corespunzător.

Sfatul medicului:

În situații de infecții respiratorii, cum e bronșiolita sau, în general, în situații de boală, părinții trebuie să cunoască semnele de pericol pentru viața copilului. Acestea sunt: respirație dificilă, șuierătoare și frecventă, vomă după fiecare înghițitură, diaree, mai mult de 10-14(scaune lichide) în 24 de ore, dereglări de conștiință când copilul nu reacționează și convulsie. Acestea sunt motivele pentru care trebuie să cereți ajutorul medical. Febra nu este semn de pericol pentru viața copilului, este semn că există o infecție. Dacă o are, părinții trebuie să asigure îngrijirea copilului și să observe dacă nu apar semne de pericol.

 

 

La Inceput