VIDEO: Durerea de cap – semne și factori care duc la apariția acesteia. Putem sau nu să o prevenim

Dr. Oxana Grosu,

medic neurolog

Când vorbim despre durerile de cap ca simptome ale unei patologii, putem bănui că este vorba despre o traumă sau o boală cronică, cum ar fi hipertensiunea arterială, infecții sau malformații. În acest caz acestea sunt simptome specifice acestor boli și se tratează împreună cu ele.

Când vorbim de durerea de cap ca boală de sine stătătoare, atunci:

Vorbim despre migrenă, cefalită de tip tensional, forme vegetative de cefalee și altele. Cefaleea se manifestă specific și poate fi de diverse tipuri. Cea mai frecventă este cefaleea de tip zonală. Pacientul știe că după o zi de muncă grea va ajunge acasă, se va odihni și durerea de cap va dispare.

Mai vorbim și despre durerea de cap care persistă și care are nevoie de administrarea analgezicelor. Însă durerea de cap nu va trece nici după administrarea unei pastile nici după două, trei ore. Acest tip de cefalee este cel mai frecvent întâlnită și se numește migrenă.

Migrena se manifestă în câteva forme. La început este vorba de localizare, ar putea fi clasică, când pe pacient îl doare jumătate de cap, tâmpla, poate iradia în ochi sau frunte. Sunt însă și forme mai puțin tipice, când durerile din regiunea occipitală pot fi asociate cu niște semne specifice, cum ar fi amețeală, greață, vomă, intoleranță la lumină, sunet.

În 20 la sută dintre cazuri migrena poate fi asociată cu așa numita aură. Aura poate fi vizuală sau senzitivă. Când vorbim de aura vizuală, înseamnă că pacientul înainte de accesul de migrenă, vede în fața ochilor steluțe negre, un curcubeu, având senzația că vederea s-a încețoșat.

De asemenea, vorbim de aură vestibulară, când pacientul parcă amețește, are senzația că se rotește camera.

În cazul aurei senzitive, în momentul în care începe accesul de migrenă, omul are senzația că îi amorțește jumătate de față, de mână, jumătate de corp.

Dacă vorbim despre alte simptome ale cefaleii, atunci trebuie să observăm cât de intensă este durerea. Poate fi o durere ușoară, medie sau foarte pronunțată, care poate afecta calitatea vieții. Există dureri de cap care îți permit să mergi la muncă, dar sunt și dureri, care îți provoacă vomă mai multe zile la rând sau trec numai dacă stai într-un spațiu întunecos mai multă vreme. toate trebuie abordate cu atenție.

Ce facem în acest caz?

În principiu, cefaleea este foarte frecventă. Ne-am obișnuit că mergem la farmacie, cerem o pastilă pentru dureri de cap, am administrat-o, ne-a trecut durerea și am uitat de ea.

Sunt însă și semne care ar trebui să ne îngrijoreze, când pacientul este obligat să meargă să consulte un medic. De exemplu, atunci când durerea devine mai intensă, se repetă mai des și nu mai trece chiar dacă administrezi analgezice. Dacă acest lucru se întâmplă 10-15 zile la rând, atunci vorbim despre cefalee cronică și e cazul să vă adresați medicului. Sunt considerate situații acute.

Cefaleea în lovitură de trăsnet se manifestă anume așa. Apare o durere foarte pronunțată și în asemenea cazuri vorbim despre o urgență medicală, prin urmare pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital.

Semnele asociate, care nu s-au manifestat înainte de crize. De obicei, apar pentru prima dată la pacienții de 30-40 de ani. Se știe că cefaleea apare, cel mai des, în perioada adolescenței, tinereții. Dacă un pacient are pentru prima dată o durere de cap la 40 de ani, aceasta este o urgență și trebuie să meargă la medic.

Există situații în care cefaleea este asociată cu alte semne legate de privire, amorțeală, diferite semne neurologice, care ar putea să-i îngrijoreze pe pacienți și pe rudele acestora. În asemenea cazuri, pacientul trebuie să fie consultat nu doar de un neurolog, dar și de un specialist în cefalee.

Cum evităm astfel de situații?

Dacă vorbim despre durerea de cap ca simptom al unei patologii, atunci tratăm patologia de bază și durerile vor dispărea.

Dacă vorbim de cefaleea primară, adică durerea de cap de sine stătătoare am putea face ca accesele să nu fie atât de severe, să nu fie atât de pronunțate și atât de frecvente. Este bine cunoscut că la persoanele cu migrenă există anumiți factori care pot provoca accesele de migrenă, de exemplu, consumul de vin roșu sau șampanie, cașcaval, ciocolată. Atunci evitarea acestor alimente ar face ca accesele de durere să fie mai rare.

De asemenea, factori ca stresul, anxietatea, prea mult somn, lipsa de somn, schimbări meteorologice nu prea pot fi influențați de pacient.

Sunt factori care pot fi preveniți, când pacientul se adresează la medic. Pacientul ar trebui să utilizeze o agendă pentru cefalee în care își notează zilele, când a avut dureri de cap, ce medicamente a luat, și care crede el că ar putea fi factorii ce-i provoacă aceste crize. Atunci împreună cu medicul este elaborată o schemă de tratament.

În general, nu putem vorbi despre tratamentul total al crizelor de cefalee, deoarece aceasta este o patologie neurologică, determinată genetic. Este o stare a creierului de a răspunde la factorii externi prin durere de cap.

Sfatul medicului: Să consultați un specialist, chiar dacă aveți dureri, deși persistă de mulți ani, sunt ușoare și nu vă deranjează. Orice este legat de durerea de cap, care vă deranjează, este un semn să mergeți la medic.

La Inceput