Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă mămicile în momentul alăptării pruncilor

Alăptarea este un proces pe cât de așteptat de mămici, pe atât de migălos, care le creează dificultăți, mai ales dacă acestea sunt la prima sarcină. Multe dintre ele nu știu cum să reacționeze atunci când apar anumite probleme legate de alăptarea în sine, fisurile de pe mameloane, dar și alte provocări cu care se confruntă chiar din prima zi de alăptare.

Medicul ginecolog Dorina Darii explică cele mai frecvente probleme cu care se confruntă tinerele mămici și cum pot să le facă față.

„Cea mai mare frică a proaspetelor mămici este capacitatea lor de a produce lapte și de a avea acest produs prețios. Este corect să vă gândiți la acest lucru în momentul în care sunteți însărcinată, pentru că pregătirile ar trebui să înceapă din momentul în care în burtică începe să crească un bebeluș. Nu știu dacă ați putea influența foarte mult capacitatea și secreția laptelui pentru că sunt niște momente și secrete, care țin nu doar de dorința de a avea lapte, dar și de unele particularități de anatomie și de structură a glandei mamare”.

Despre glanda mamară

Glanda mamară arată asemenea unui strugure cu multe bobițe, care secretă laptele. Sânii femeii sunt unici. Aceștia diferă în funcție de structura anatomică și de  capacitatea lor de a produce lapte. „Fiecare sân poate avea lapte, însă cantitatea lui diferă în funcție de structura pe care o are. De aceea, nu ar trebui să vă puneți la îndoială capacitatea lor de a produce lapte pentru bebeluș”, atenționează medicul.

Alăptarea după cezariană

Multe mame care au născut prin cezariană devin îngrijorate când vine vorba de alăptare.

„În general, laptele vine cu câteva săptămâni înainte de naștere, când țesutul începe să se pregătească de naștere. O secreție mai mare începe din momentul când s-a declanșat nașterea și începe suptul sau alăptatul propriu-zis. În primele 24 de ore este o secreție de lapte cu picătura. Acesta e colostru sau lapte foarte concentrat. De aceea nu trebuie să așteptați să fie intens de la început, pentru că el o să vină treptat, peste 48-72 de ore de la nașterea bebelușului”, spune Dorina Darii.

Specialista mai afirmă că după operația de cezariană, laptele poate să apară chiar și după 72 de ore, pentru că organismul trece prin stres și adaptare. Nu înseamnă însă că laptele nu va apărea. „După cezariană încercăm cât mai devreme să punem bebelușul la piept, chiar dacă suntem după anestezie. Este important să se întâmple în primele două ore pentru a stimula lactația”.

Fenomenul furia laptelui

Acesta are loc în timpul unei secreții de lapte mai abundentă, față de necesitatea bebelușului de a suge. De obicei, în asemenea situații mamele devin îngrijorate, neștiind ce să facă cu atâta lapte.

„După două-trei zile observați cum se schimbă senzațiile în piept. Simțiți cum se înfierbântă și apare laptele. Este foarte important să nu treceți într-o altă fază numită la noi - mastită, când pieptul este foarte roșu sau este dureros și apare febra. Senzația este doar a dumneavoastră. Când observați că există dureri în piept, că el este dur, aveți senzația de tremor, asta înseamnă că vine acea secreție intensă de lapte și pieptul trebuie stors”, explică medicul.

Specialista îndeamnă mămicile ca imediat ce au născut să apeleze la personalul medical și să încerce pe cât e posibil să le adreseze toate întrebările legate de alăptare. Teoria va continua cu practica acasă.

„În fiecare secție de naștere este format grupul de sprijin sau persoane care pot să vă consilieze. Cel mai important este să le adresați întrebări, pentru că răspuns întotdeauna veți primi”.

Despre fisurile mameloanelor

Fisurile au loc din cauza structurii țesutului mamelonului. De obicei pot apărea și în primele 24 de ore. Pentru a preveni acest fenomen este nevoie de pregătirea mamelonului până la naștere, prin exerciții de masaj pe care trebuie să le faceți singure, începând cu săptămâna 37-38, dar nu mai devreme.

„În momentul în care încep anumite probleme adresați-vă specialistului, întrebați-l ce preparate ar fi mai bine să folosiți. Multe preparate care credeți că ar fi bune, nu sunt recomandate din motivul că atunci când bebelușul începe din nou să sugă îi dau un alt gust și el ar putea să reacționeze altfel decât v-ați fi dorit. Dacă ați folosit o cremă și credeți că este bună, dar v-ați înșelat, folosiți săpunul pentru clătire. Cel mai corect este să cereți ajutorul medicului ginecolog, ce cremă să folosiți și cum să o aplicați ca să nu fie schimbat gustul mamelonului”, mai spune Dorina Darii.

O altă problemă cu care se confruntă proaspetele mămici este oboseala, spune medicul. Mămicile sunt pe cât de emoționate, pe atât de obosite. Cel mai indicat spune specialista este să vă odihniți odată cu bebelușul, pentru că oboseala se răsfrânge asupra procesului de secreție a laptelui.

Alăptarea în timpul nopții

În timpul nopții bebelușul se odihnește și nu cere să fie alăptat, de aceea e bine să nu-l treziți.

„În anumite situații și în funcție de recomandarea medicului pediatru, ar fi necesar să îl treziți și noaptea pentru a-l alăpta. În situații obișnuite este bine să nu-l treziți. O să fie respectat astfel regimul de alăptare la cerere”, a adăugat specialista.

Înțărcarea

Dumneavoastră decideți împreună cu copilul cât timp îl alăptați și când îl înțărcați. Însă pentru o alăptare reușită este important să consumați lichide și bucate calde, să vă odihniți și să hrăniți suficient copilul cu lapte matern. Sunt pași primordiali pentru o alăptare de succes.

 

 

Sursa foto: 
www.nastenatural.ro
La Inceput