Regurgitarea și gazele la bebeluși - cele mai bune remedii

Iată cum să ușurați disconfortul copilului când are probleme cu digestia.

De ce atâtea gaze?

Acesta provine din două surse: bacterii inofensive care distrug zaharurile nedigerate în intestinul gros și înghițirea aerului în timp ce bebelușul plânge și apoi este hrănit.

Unii copii care sunt alăptați pot produce gaze excesive atunci când mamele lor consumă legume care predispun la formarea gazelor, cum ar fi broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelle, fasole, ceapă. Și prea mult suc de fructe poate provoca bebelușilor gaze, balonare, dureri de burtă și diaree.

Pot ameliora durerea de burtă a bebelușului meu?

Puteți ajuta la prevenirea formării gazelor, de aceea copilul trebuie hrănit la timp, fără să-l lăsați prea mult să plângă. Hrăniți-l încet, deoarece hrănirea rapidă mărește aportul de aer. Dacă alăptați, iar laptele curge abundent, probabil va trebui să îndepărtați bebelușul, să normalizați volumul, astfel ca bebelușul să-l poată gestiona. Dacă îl hrăniți cu biberonul, verificați deschiderea acestuia pentru a vă asigura că nu este prea mare sau prea mică. Bebelușii cu vârste mici, în general, înghit mai mult aer, mai ales când mamelonul nu este plin cu lapte. Dar dacă, în ciuda eforturilor depuse, bebelușul pare incomodat, gazele sunt motivul. În timp ce vă hrăniți copilul nu faceți întreruperi dese și bruște.

Dacă copilul nu se liniștește, încercați să-i masați ușor burtica, în direcția acelor ceasornicului, în timp ce bebelușul stă pe spate, obișnuiți-l să stea pe burtică cât este posibil și mișcați-i piciorușele ca și când ați simula mersul pe bicicletă. Dacă nu există nicio ușurare puteți discuta cu medicul pediatru despre administrarea simeticonei, însă niciodată nu administrați nimic fără să discutați cu medicul.

Eructația (râgâitul) – cât de des trebuie să se întâmple

După prima pauză când bebelușul a mâncat de la primul sân, puteți încerca să-i eliberați aerul din burtică ce provoacă flatulență.

Există mai multe poziții bune pentru a face acest lucru. Utilizați metoda care vi se potrivește cel mai bine:

Susțineți-vă copilul în poziție verticală pe umăr și fixați cu fermitate spatele.

Așezați copilul pe burtică pe picioarele Dumneavoastră, în timp ce stați pe scaun. Luați toate măsurile de precauție să evitați căderea copilului. Capul trebuie să fie poziționat puțin mai sus decât restul corpului. Bateți foarte ușor pe spate. În mod normal eructația ar trebui să se întâmple. Dacă în câteva minute însă nu se întâmplă, hrăniți-l din nou la celălalt sân, însă dacă observați că nu se simte inconfortabil, încercați din nou să-ți bateți pe spate foarte ușor.

De ce copilul meu scuipă uneori după hrănire?

Alimentația bebelușului este plăcută, dar țineți cont că aproape jumătate din toți nou-născuții sănătoși născuți la termen scuipă zilnic.

Termenul medical pentru scuipare este refluxul gastroesofagian, abreviat ca GER sau pur și simplu reflux. Refluxul gastroesofagian - conținutul de stomac (inclusiv alimente, saliva, aer, acizi gastrici și alte sucuri digestive) se întorc în esofag și uneori în afara gurii. Refluxul apare în mod obișnuit după mâncare, când mușchiul inferior al sfincterului esofagian (LES), care separă esofagul de stomac, este relaxat.

La sugari, refluxul gastroesofagian apare cel mai des la 4 luni, afectând aproape 70% dintre bebelușii alăptați sau hrăniți cu biberonul. În cele mai multe cazuri, acesta se diminuează între vârsta de 6 și 12 luni, după ce învață să stea în picioare, începe să mănânce alimente solide și să stea mai mult într-o poziție verticală.

O formă mai severă de GER, numită boală de reflux gastroesofagian (GERD), afectează aproximativ unul din 300 sugari. GERD apare dacă frecvența refluxului de acid gastric provoacă leziuni ale mucoasei esofagului. Un bebeluș cu GERD va vomita des, va refuza sânul sau biberonul și va fi iritat în timpul hrănirii.

Spre deosebire de scuipare, vărsăturile pot fi un simptom al unei largi varietăți de probleme medicale, de la o infecție bacteriană sau virală, până la o alergie la laptele de vacă, blocaj intestinal sau răni la cap. Vărsăturile repetate, care încep de la 3 până la 5 săptămâni ar putea fi provocate de stenoza pilorică. Stenoza pilorica este definită ca o îngustare organică sau funcțională a sfincterului piloric. Sfincterul piloric reprezintă porțiunea terminală a stomacului, situată la joncţiunea acestuia cu duodenul. El asigură golirea conținutului gastric în duoden. În stenoza pilorică, golirea stomacului în intestin este dificilă, uneori imposibilă.

Adresați-vă medicului dacă copilul vomită după două sau trei faze consecutive, are vărsături cu sânge sau galben, are abdomenul umflat, refuză să bea.

Problemele GER – reflux gastroesofagian și GERD – boala de reflux gastroesofagian sunt grave?

GER este un eveniment comun, normal la sugari. Pe de altă parte, GERD este mai rară. Majoritatea sugarilor cu GERD regurgitează frecvent. GER și GERD apar mai des printre prematuri, la copii cu întârzieri de dezvoltare, precum și cei cu boli pulmonare cronice sau defecte congenitale gastro-intestinale.

Dacă copilul plânge excesiv, nu mănâncă bine sau are dificultăți de somn, poate că GERD este cauza. În timpul hrănirii, sugarii cu GERD sunt adesea iritabili și inconfortabili, în mod frecvent arcuindu-se în timp ce se îndepărtează de sân sau de sticlă, probabil din cauza arsurilor la stomac.

Bebelușii cu GERD pot, de asemenea, ai aibă o creștere în greutate lentă, din cauza dificultății de hrănire sau a pierderii excesive a nutrienților provocate de regurgitarea frecventă. Alte simptome ale GERD includ tuse și sufocare. Aceste simptome respiratorii sunt rezultatul iritației acide a căilor respiratorii și a inflamației din plămâni. Aportul constant crește riscul ca conținutul de stomac să intre în trahee prin inhalare și, în cele din urmă, poate provoca pneumonie.

Cum se tratează GERD?

În mod obișnuit, modificările stilului de viață și a hranei utilizate pentru tratarea GER pot ajuta la atenuarea GERD. Dacă aceste metode nu funcționează, pediatrul poate prescrie medicamente fie pentru a reduce episoadele de reflux fie pentru a proteja mucoasa esofagului de deteriorarea acidă prin suprimarea producerii de acizi gastrici. Medicamentele antiacide, în general, nu sunt recomandate pentru sugari.

În plus, laptele de vacă poate provoca reacții alergice, cum ar fi vărsăturile, care pot imita simptomele GERD. (Deși alergiile la lapte sunt rare, sugarii cu eczemă, congestie cronică sau un istoric familial de alergii sunt mai expuși riscului). Pentru a determina cauza, pediatrii pot cere mai întâi ca copiii hrăniți cu formulă cu reflux sever să fie hrăniți cu o formulă care nu conține lapte de vacă, timp de o săptămână sau două pentru a vedea dacă simptomele se îmbunătățesc. În mod similar, mama unui copil alăptat poate fi rugată să elimine laptele de vacă din dieta ei pentru o perioadă de probă.

Ce pot face pentru a scădea GER?

Mai multe modificări ale stilului de viață și hrănire pot ajuta la reducerea refluxului. Țineți bebelușul în poziție verticală în timpul alimentației. Hrăniți-l în reprize scurte, pentru a scădea din reflux, deoarece există un volum mai mic pentru a regurgita. Evitați să vă mutați copilul după mese, în schimb, mențineți-l liniștit și în poziție verticală timp de aproximativ 20 de minute după hrănire. Dacă nu aveți timp să îl țineți în poziție verticală, puneți-l într-un leagăn.

Evitați fumul de tutun, care ar putea avea legătură cu refluxul, deoarece printre multe efecte dăunătoare, reduce funcția musculară și crește secreția de acid. Țineți scutecul copilului liber pentru a reduce presiunea asupra abdomenului și evitați să-i schimbați scutecul imediat după ce mănâncă. 

Sursa foto: 
www.sotskiy.am
La Inceput