Cele mai frecvente boli de picioare la adolescenți. Cum le prevenim sau tratăm

Tinerii deseori își neglijează picioarele, punându-le la încercări dure. Medicii însă atenționează că picioarele, la fel ca alte părți ale corpului, pot dezvolta probleme de sănătate, de aceia trebuie să ne îngrijim de ele. La adolescenți, se întâlnesc trei tipuri de afecțiuni ale picioarelor: piciorul plat - o deformare care presupune arcul piciorului practic inexistent și o deviere al călcâiului spre exterior; pe de altă parte, există și piciorul scobit, care presupune arcul piciorului foarte înalt și călcâiul îndreptat spre interior. Cea de-a treia afecțiune este piciorul atletului, o infecție cauzată de ciupercă, care atacă spațiile dintre degetele picioarelor, provocând crăpături, fisuri și mâncărimi severe. Consultarea ortopedului la începutul perioadei de pubertate permite examinarea acestor afecțiuni într-un mod sistematic, și dacă e necesar, tratarea acestora într-un mod eficient.

Piciorul este un organ complex, alcătuit din 26 de oase, peste 30 de articulații și un număr mare de ligamente, vase sangvine și nervi. Picioarele nu doar sprijină greutatea corpului, dar și contribuie la mișcările de mers, alergare și săritură.

Orice adolescent trebuie să consulte un ortoped

Perioada adolescenței este adesea marcată printr-o activitate sportivă continuă. Majoritatea sporturilor implică activitatea picioarelor într-un mod semnificativ, în special cele care presupun mersul, alergarea sau săriturile. Toate devierile piciorului, chiar și cele minore, pot să limiteze performanța, iar în unele cazuri, chiar și să oblige adolescentul să renunțe la sportul său preferat. Iată de ce este foarte important ca adolescenții să treacă controlul medical la ortoped la începutul perioadei de pubertate. Examinând picioarele, ortopedul va determina dacă lipsește sprijinul, un defect care apare fie în cazul piciorului plat, fie al piciorului scobit.

Piciorul plat – o deformație asociată cu o deviere a călcâiului spre exterior și o reducere sau chiar dispariție al arcului plantar. Piciorul plat poate fi, de asemenea, asociat cu o deviere a genunchilor spre exterior, cu un exces de greutate, probleme ale coordonării motorii sau, pur și simplu, poate fi o caracteristică familială. În marea majoritate a cazurilor, aceasta este o afecțiune banală, care apare în mod spontan, odată cu perioada de dezvoltare fizică. Cu toate acestea, problema piciorului plat poate deveni supărătoare de la vârsta de 12-13 ani, în cazul în care provoacă contracții musculare dureroase, uneori cauzând șchiopătatul pe timpul mersului îndelungat. Tratamentul se bazează, în principal, pe reabilitare și purtarea tălpilor interioare la copiii cu vârsta de peste 12 ani. Tratamentul chirurgical este excepțional și este efectuat doar în caz de dureri sau afecțiuni semnificative a functionalității.

Piciorul scobit – spre deosebire de piciorul plat, la piciorul scobit (arcul prea înalt și partea din urmă a piciorului deviată spre interior), căputa piciorului este tare și groasă, iar degetele, treptat, pot crește în gheară. Piciorul scobit, care poate fi observat, în cea mai mare parte, la copii și adolescenți, apare destul de des, însă cauza acestuia nu a fost determinată. Cu toate acestea, antecedentele familiale sunt frecvente. Cel mai bine e să consulți medicul, care va determina dacă este prezentă vreo afecțiune neurologică sau musculară. Purtarea tălpilor speciale poate fi necesară pentru a asigura comfortul. O intervenție chirurgicală de corectare este necesară doar în cazul prezenței unei afecțiuni neourologice sau musculare asociate.

În caz de dezvoltare anormală a piciorului, o examinare completă a picioarelor este indispensabilă

În caz că se depistează unele anormalități morfologice ale piciorului, este necesară efectuarea unei examinări a întregului aparat locomotor. De fapt, chiar dacă aceasta este prezentă doar într-o anumită zonă a piciorului, trebuie să fie examinate și zonele de mai sus. De aceea, este necesară examinarea zonei lombare și sacrale ale coloanei vertrebrale, zonei bazinului, șoldurilor și genunchilor. De asemenea, trebuie să fie examinat echilibrul sprijinului și alinierii bazinului pentru a determina dacă există vreo diferență de dimensiune ale picioarelor. Dacă sunt descoperite astfel de anormalități, este absolut necesară prevenirea apariției durerilor de spate prin purtarea încălțămintei speciale.

Igiena precară a picioarelor poate duce la boli grave

Este foarte important ca adolescenții să cunoască regulile unei bune igiene ale picioarelor, iar ortopedul este cel care trebuie să informeze pacienții despre acestea. Astfel, tinerii pot evita apariția micozei foarte frecvente, numită piciorul atletului (intertrigo). Această afecțiune apare în urma unei infecții cauzate de o ciupearcă (tricofiton rubrum sau intertriginos) care provoacă mâncărimi severe și fisuri între degetele de la picioare, cu o descuamare de culoare albă. Această ciupercă poate apărea în urma transpirației și macerării degetelor, dar și din cauza purtării încălțămintei închise. Vara, contaminarea poate avea loc în urma mersului desculț la piscină sau în vestiar, deoarece ciuperca se dezvoltă bine în zonele calde și umede.

Piciorul atletului este o afecțiune foarte contagioasă. Aceasta, de asemenea, se poate extinde, în special, spre zona unghiilor. Trebuie să știți că adolescența este, deseori, perioada de risc pentru acest tip de micoză, deoarece transpirația excesivă este frecventă pe perioada pubertății și duce la formarea ciupercii. Tratamentul constă în aplicarea medicamentelor antifungice, întotdeauna prescrise de medic, sub formă de cremă sau pudră. Este foarte important de a le aplica pentru un timp îndelungat și într-un mod foarte regulat. Tratamentul medicamentos trebuie să fie neapărat asociat cu măsuri de igienă pentru a evita recidivele ciupercii. Acestea presupun interzicerea mersului desculț în locurile umede și calde, spațiile dintre degete trebuie să fie uscate, ciorapii să fie schimbați în mod regulat și să se poarte încălțămintea deschisă, atunci când e posibil.

Picioarele reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman, care trebuie să fie examinată în mod regulat și îngrijită cu atenție, în special, pe perioada adolescenței. Ține minte că majoritatea afecțiunilor picioarelor pot fi tratate sau chiar prevenite printr-o bună igienă pesonală și prin purtarea încălțămintei corespunzătoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: 
zdravna-platforma.com
Sursa: 
La Inceput