Câtă sare ar trebui să consumăm zilnic?

Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă ca o persoană să consume nu mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi, iar pentru majoritatea adulților aportul de sodiu nu trebuie să depășească 1.500 mg pe zi.

Din cauză că, în medie, un american are un consum crescut de sodiu, reducerea acestuia chiar și cu 1.000 mg/zi poate îmbunătăți semnificativ tensiunea arterială și sănătatea inimii.

Să nu uităm că 70% din sodiul pe care îl consumă oamenii din America provine din alimente ambalate, procesate, cumpărate în magazin și din restaurante, și nu doar din sare.

În medie, oamenii din America consumă mai mult de 3.400 mg de sodiu pe zi – ceea ce depășește cantitatea maximă recomandată de Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii și alte organizații de sănătate. Majoritatea oamenilor probabil că subestimează cantitatea de sare ingerată, dacă totuși o pot estima.

Un obicei alimentar sănătos, în general, presupune de asemenea ținerea sub control a consumului de sare.

Cum să aflăm ce cantitate de sare consumăm?

Puteți afla cantitatea de sodiu pe care o conțin alimentele dumneavoastră consultând declarația nutrițională de pe ambalaj. Cantitatea de sodiu este indicată în miligrame (sau mg). Căutați în lista de ingrediente cuvinte precum „sodiu”, „sare” și „carbonat de sodiu”. Cantitatea totală de sodiu indicată în declarația nutrițională include sodiul din sare și sodiul din orice alt ingredient al produsului care conține sodiu. Acestea includ, de exemplu, ingrediente precum nitratul de sodiu, citratul de sodiu, glutamatul monosodic (MSG) sau benzoatul de sodiu.

Este necesar să luați în considerare numărul de porții consumate atunci când consultați declarația nutrițională a unui produs. Dacă ați consumat două porții de același produs, atunci cantitatea de sare consumată este, de fapt, dublă.

Iată expresiile pe care le puteți vedea pe ambalajele produselor în legătură cu cantitatea de sodiu:

  • Fără sare/ fără sodiu – Mai puțin de 5 mg per porție
  • O cantitate foarte mică de sodiu – 35 mg sau mai puțin per porție
  • O cantitate mică de sodiu – 140 mg sau mai puțin per porție
  • O cantitate redusă de sodiu – cu cel puțin 25% mai puțin sodiu per porție decât nivelul obișnuit de sodiu
  • Cu conținut redus de sodiu sau puțin sărat – cu cel puțin 50% mai puțin sodiu decât produsul obișnuit

Fără adaos de sare sau fără sare – Nu se adaugă sare în timpul procesării, dar este posibil ca aceste produse să conțină sare/sodiu, în cazul în care se specifică acest lucru.

Rețineți: Cantitatea de sodiu în alimente de același fel poate varia în funcție de producător sau de restaurantul care le pregătește. În cele din urmă, este ușor de calculat cantitatea de sare pe care ați consumat-o, astfel încât să puteți alege alimentele potrivite data viitoare. Uneori, o mică schimbare poate aduce rezultate mari atunci când este vorba despre sănătatea ta.

Se poate întâmpla să consumăm prea puțin sodiu?

Vă faceți griji că nu consumați o cantitate suficientă de sodiu? Acest lucru este puțin probabil. Nu există dovezi certe că consumul unei cantități mai mici de 1500 mg de sodiu pe zi reprezintă un risc pentru oameni. Pentru a funcționa corespunzător, organismul are nevoie de o doză mică de sodiu (mai puțin de 500 mg pe zi). Este vorba de doar un pic – și anume mai puțin de ¼ dintr-o linguriță. Practic, nimeni nu reușește să consume mai puțin de atât. În plus, rinichii sănătoși rețin oricum nivelul de sodiu de care are nevoie organismul.

Este posibil ca recomandarea de a reduce consumul de sodiu la 1.500 mg să nu se aplice persoanelor care pierd cantități mari de sodiu prin procesul de transpirație, cum ar fi atleții și muncitorii expuși condițiilor de căldură extremă, cum ar fi lucrătorii din turnătorii și pompierii, sau celor care urmează deja o recomandare a medicului. Există unele dovezi că acest lucru ar putea fi dăunător pentru anumite persoane care suferă de insuficiență cardiacă congestivă.

Dacă suferiți de o anumită afecțiune sau trebuie să respectați anumite restricții sau diete speciale, ar trebui să urmați sfatul specialistului care se ocupă de monitorizarea stării dumneavoastră de sănătate.

Tradus de Dana Ignat, stagiară, studentă Facultatea Limbi Străine, USM

Sursa foto: 
Playtech.ro
Sursa: 
La Inceput