Analizele de rutină care trebuie făcute cel puțin o dată pe an și lista prețurilor în laboratoarele private

Grija de propria sănătate înseamnă, mai întâi de toate, informare și prevenire. Atunci când mergem regulat la doctor pentru analize de rutină, avem șansa să prevenim îmbolnăvirile. De aceea, medicii recomandă un set de analize care trebuie efectuate pentru o bună prevenție. În cazul în care decideți să apelați la laboratoarele private, acest articol va fi foarte util pentru dumneavoastră. Noi am pregătit o listă cu laboratoarele existente în oraș, testele pe care le puteți face și prețul acestora. Pentru comparație, puteți analiza prețurile cu care operează Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

Analizele de rutină pe care orice persoană trebuie să le facă cel puțin o dată pe an sunt:

Hemograma- este un test de laborator de bază, care stabilește compoziția sângelui (numărul de hematii, leucocite și trombocite dintr-un milimetru cub de sânge, procentul diferitelor tipuri de leucocite și conținutul în hemoglobină al hematiilor), etc.

Hemoleucograma completă constă din măsurarea următorilor parametrii:

  • număr de leucocite;
  • număr de eritrocite;
  • concentraţia de hemoglobină;
  • hematocrit;
  • indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobină eritrocitară medie (HEM), concentratia medie de hemoglobină (CHEM) si lărgimea distribuţiei eritrocitare (RDW);
  • număr de trombocite și indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) şi lărgimea distribuţiei trombocitare (PDW);
  • formulă leucocitară;
  • +/- număr de reticulocite.

Transaminazele sunt enzime normale(TGO -ASAT și TGP-ALAT) care au originea, în special, în ficat – dar și în alte țesuturi cum sunt mușchii scheletului sau ai inimii. În mod normal, ele sunt sintetizate de celula hepatică având rol metabolic important (de detoxifiere a diferitelor substanțe ce ajung în sânge). În mod normal doar o mică cantitate din aceste enzime străbate membrana celulei și de aceea se găsesc în sânge în cantități mici, chiar la persoanele sănătoase.

Bilirubina -Testul de bilirubină (dozarea bilirubinei) reprezintă o investigație ce arată cantitatea de bilirubină din sânge. Bilirubina este o substanță galben-maronie, care se găsește în bilă (lichid de secreție al hepatocitului, care este colectat în vezica biliară și deversata în duoden în momentul digestiei). Se produce prin distrugerea celulelor roșii (hematiile), îmbătrânite la nivelul ficatului.

Coagulograma- un test de sânge necesar pentru diagnosticarea complicațiilor hemoragice.(fibrinogenemia, timpul de trombină, timpul de sângerare, timpul de protombină, timpul de tromboplastină)

Ionograma sau analiza mineralelor este foarte utilă în depistarea a numeroase afecțiuni. De aceea, medicii o recomandă pacienților o dată pe an. Mineralele sunt transformate de organism în ioni pozitivi sau negativi, care intervin în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor. 

Trigliceridele sunt substanțe grase sintetizate de organismul uman din grăsimile din alimente (și uneori din zahăr). Trigliceridele sunt extrase apoi din sânge și sunt stocate în organism sub forma țesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. 

Colesterolul este un compus organic din grupa lipidelor, care se găseşte în membrana celulară şi în ţesuturile organismului. Colesterolul este produs de ficat şi face parte din membrana exterioară care înconjoară fiecare celulă din organism. Acesta este, de asemenea, vital pentru a asigura funcţionarea normală a organismului pentru că ajută la producerea hormonilor necesari dezvoltării şi reproducerii. Prea mult colesterol în sânge creşte riscul de a dezvolta boli cardiace coronariene şi boli ale arterelor.

Ecografie abdominală- o metodă imagistică, care folosește undele sonore cu frecvență înaltă pentru a produce imagini ale organelor interne.

Electrocardiograma- investigație care înregistrează activitatea electrică a inimii, afișând modul în care circulă curenții electrici prin mușchi.

Ecocardiografia permite studierea şi vizualizarea structurilor cordului (cavităţile, valvele, muşchii). Datorită acestei investigații, medicii pot cunoaşte parametrii care definesc atât funcţia de contracţie, cât şi funcţia de relaxare a inimii.

Urina- Analiza completă de urină include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifică), chimice (pH, proteine, glucoză, corpi cetonici, hematii, bilirubină, urobilinogen, leucocite, nitriți) și examenul microscopic al sedimentului.

Mamografia- este cea mai eficientă metodă de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 35 de ani. Investigația radiologică permite depistarea  cancerului la sân atât în stadii incipiente, cât şi analizarea cancerelor mamare în stadii avansate.

Examenul citologic în mediu lichid sau testul Babeş-Papanicolau, este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a celulelor recoltate de la acest nivel. Este cel mai important test diagnostic pentru depistarea displaziei şi a cancerului de col uterin.

Radiografia toracică(organe)- imagine a organelor mari (inima, plămâni) conținute în cutia toracică, obținută prin expunerea toracelui la radiații x.

Vom preciza că fiecare laborator mai percepe o taxă pentru recoltarea sângelui în funcție de analiza solicitată. De asemenea, ecografiile de orice tip contra cost se pot efectua doar la IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală și Centrul de Diagnostic German.

Analize

CRDM

Micromed

Synevo

Centrul de Diagnostic German

Invitro Diagnostics

Eurolab

MedExpert

Clinica

Sante

Hemograma

41 lei

150 lei

80 lei

160 lei

70 lei

185 lei

120 lei

90 lei

Transaminazele

 

55 lei

60 lei

80 lei

140 lei

60 lei

60 lei

70 lei

60 lei

Bilirubina totală

 

20 lei

30 lei

40 lei

90 lei

25 lei

25 lei

35 lei

30 lei

Coagulograma

 

-

110 lei

40 lei

160 lei

200 lei

140 lei

110 lei

170 lei

Ionograma(Ca, Fe, Mg)

 

86 lei

90 lei

270 lei

210 lei

85 lei

85 lei

205 lei

90 lei

Trigliceridele

 

20 lei

30 lei

40 lei

30 lei

25 lei

25 lei

40 lei

30 lei

Colesterol

 

20 lei

30 lei

40 lei

30 lei

25 lei

25 lei

40 lei

30 lei

Ecografie abdominală

 

297 lei

-

-

300 lei

-

-

-

-

Electrocardiograma

 

75 lei

-

-

100 lei

-

-

-

-

Ecocardiografie

714 lei

-

-

715 lei

-

-

-

-

Urina

 

44 lei

60 lei

40 lei

70 lei

280 lei

65 lei

70 lei

40 lei

Mamografia

 

529

-

-

370 lei

-

-

-

-

Examenul citologic Babeș- Papanicolau

 

240 lei

380 lei

340 lei

370 lei

380 lei

290 lei

290 lei

275

Radiografie toracică(organe)

 

174 lei

-

-

150 lei

-

-

-

-

 

 

Sursa foto: 
sanatate.bzi.ro
La Inceput