Tendințe în nutriție și fitness în 2017

Anul 2017 vine cu noutăți importante pentru cei care iubesc să facă sport, care sunt la curent cu tendințele în materie de tehnici, exerciții, nutriție, dar și cu noile tehnologii din domeniul fitness. Potrivit Colegiului American de Medicină Sportivă la mare căutare în anul 2017 sunt aplicațiile pentru mobil și gadgeturile, pentru monitorizarea progreselor: de la măsurarea nivelului de grăsime, până la nivelul VO2 Max (capacitatea aerobă maximală), măsurarea pulsului, GPS de urmărire a traseului, distanțe alergate sau zile de antrenament. La mare căutare vor fi și electrocasnicele high-tech în bucătării, iar alimentele bio vor fi tot mai prezente pe piață.

Aplicațiile pentru mobil integrate cu aparatele de fitness

Giganții din domeniul tehnicii cum ar Garmin, Apple și Fitbit vor scoate pe piața hight tech noi dispozitive: aparate de fitness, ceasuri multifuncționale, dar și aplicații inovative pe telefon integrate cu aparatele fitness.

Antrenamentele cu greutăți

Antrenamentele de tip culturism și fitness, la care am renunțat în urmă cu mulți ani, revin. Beneficiile antrenamentelor cu greutăți vor fi recunoscute din nou ca fiind foarte eficiente pentru intrarea în formă, slăbire sau creștere în masă musculară.

Potrivit aceluiași colegiu, anul acesta antrenamentul HIIT(high-intensity interval training) – antrenament de interval de mare intensitate va prinde un contur aparte, datorită eficienței și rezultatelor obținute într-un timp scurt. O sesiune de 20 de minute de antrenament HIIT arde mai multe grăsimi decât 45-60 de cardio clasic.

Certificate acreditate internațional

Specialiștii susțin că în ultimii ani tot mai multe persoane aleg să devină antrenori personali fără a urma o universitate în domeniu, ci realizând cursuri acreditate internațional. Există mai mult de 250 de organizații în lume de certificare, care oferă cursuri profesionale în domeniul fitnessului.

Accentul pe sănătate în sport

 Dacă au trecut câțiva ani de abordări distructive de tip „depășeste-ți limitele” sau, chiar mai rău, „nu ai limite”, acum se revine la grija pentru propriul corp, după câteva decese printre sportivii amatori și o creștere considerabilă a problemelor de sănătate cauzate de antrenamentele prea dure sau prea lungi, neadaptate capacităților individuale de efort și recuperare. În plus, un număr tot mai mare de femei încearcă să efectueze tot mai multe exerciții cu greutăți, nu pentru creșterea în volum a mușchilor, ci pentru a ajuta la arderea grăsimilor și stimularea metabolismului.

Nutriție personalizată

Programele de nutriție personalizată (cel puțin la nivel declarativ) iau locul dietelor minune. Analizele medicale și chiar genetice sunt acum baza oricărei recomandări nutriționale și chiar pentru activitatea fizică.

Cateringul „fitness”

Livrările de mâncare sănătoasă câștigă teren. De acum putem comanda meniuri după numărul de calorii sau după proporțiile de nutrienți. Dietele specializate vor fi și ele pe listă: vegane, ketogenice, paleo etc.

Nutricosmeticele

Suplimentele nutritive care țintesc frumusețea vor fi și ele din ce în ce mai prezente. Shake-urile, pastilele și alimentele funcționale au depășit deja stadiul de „slăbire rapidă” sau „fă mușchi până la vară”. De acum ridurile și celulita primesc atenția cuvenită.

Alimentele funcționale

Apa cu vitamine, mierea cu spirulină, biscuiții cu lecitină și altele vor intra în meniul zilnic al multora dintre noi. Ele îmbină beneficiile suplimentării cu cele ale alimentelor comune, pe care le integrăm foarte ușor în dieta noastră.

Sporturile de anduranță

Alergarea, ciclismul și chiar triatlonul își vor menține trendul crescător. Suntem cu mult în urma țărilor civilizate, așa că avem destul loc pentru creștere. Antrenamentele în grup, cu instructor, vor fi și ele ceva obișnuit, nu doar pentru performanță.

Alimentele bio

În ultimii ani se trece de la alimentele bio uscate și conservate către mai multe alimente proaspete: legume, fructe, carne, lactate, etc.

Electrocasnice high-tech în bucătării

Storcătoarele prin presare, „prăjitoarele” fără ulei, desicatoarele, blenderele ultra-puternice vor fi noul trend în bucătării. Se va merge foarte mult pe beneficiile pentru sănătate pe care le aduc aceste metode moderne pentru pregătirea alimentelor. 

Sursa foto: 
www.health.com
La Inceput