AEvit сapsule moi

INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE

AEvit

сapsule moi

Numărul certificatului de înregistrare în Republica Moldova:  

DENUMIREA  COMERCIALĂ

Aevit

DCI-ul substanţelor active

Retinolum

Tocopherolum

COMPOZIŢIA PREPARATULUI

1 capsulă conţine:

substanţe active: palmitat de retinol (vitamina A) în recalcul la 100% substanţă activă – 55,036 mg (100 000 UI); acetat de α-tocoferol (vitamina E) în recalcul la 100% substanţa activă - 100 mg;

substanţe auxiliare: ulei de floarea soarelui.

Descrierea preparatului

Capsule gelatinoase moi de formă sferică, de culoare de la galben-închis până la cafeniu-deschis.

Conţinutul capsulei – soluţie uleioasă de la galben-deschis până la galben-închis.

FORMA FARMACEUTICĂ

Capsule moi.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ

Multivitamine, A11J A.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Preparat combinat, proprietăţile căruia sunt determinate de vitaminele liposolubile A şi E, părţi componente ale preparatului.

Retinolul (vitamina A) – vitamină liposolubilă, în calitate de co-factor joacă un rol important în procesele de oxido-reducere, participă la sinteza mucopolizaharidelor, proteinelor, lipidelor. Este necesar pentru funcţionarea normală a sistemului reproductiv, dezvoltarea embrionară, inclusiv a structurilor epiteliale şi ţesutului osos. Participă la sinteza pigmenţilor vizuali, necesari pentru vederea crepusculară şi cromatică.

Retinolul creşte imunitatea, reduce consecinţele nefaste ale unui şir de infecţii, previne apariţia tumorilor maligne.

Acetatul de α-tocoferol (vitamina E) posedă proprietăţi antioxidante, previne acţiunea radicalilor liberi asupra membranelor biologice, participă în sinteza proteinelor, proliferării celulelor, respiraţiei tisulare. Menţine stabilitatea eritrocitelor şi preîntâmpină hemoliza lor, previne creşterea permeabilităţii vasculare şi fragilitatea capilară, creşte rezistenţa ţesuturilor la hipoxie, influenţează favorabil asupra metabolismului lipidic dereglat.

Vitamina E contribuie la preîntâmpinarea avortului spontan, normalizarea funcţiei glandelor sexuale la bărbaţi, restabilirea muşchilor scheletici în distrofia musculară şi altor afecţiuni musculare. În maladiile cardiovasculare în cadrul tratamentului complex vitamina E contribuie la normalizarea metabolismului în miocard, creşte viteza fluxului sanguin în arteriole, menţine presiunea în venule.

Proprietăţi farmacocinetice

Palmitatul de retinol se absoarbe bine în segmentele superioare ale intestinului subţire, pătrunde în căile limfatice şi trece în ficat. După administrare concentraţia plasmatică maximă se realizează peste 4 ore. Retinolul se distribuie neuniform în organism. Cantităţi semnificative se află ficat şi retină, se depistează în rinichi, depourile lipidice, suprarenale şi alte glande cu secreţie internă. Produsele metabolismului se elimină prin rinichi. Timpul de înjumătăţire constituie 9,1 ore.

Acetatul de α-tocoferol se absoarbe în tractul gastrointestinal, cea mai mare parte trece în limfă, se distribuie rapid în toate ţesuturile, se elimină cu bila şi sub formă de metaboliţi cu urina.

INDICAŢII TERAPEUTICE

  • Hipo- şi  avitaminoza  A şi E;
  • necesitatea sporită a organismului în vitamina A şi E şi/sau reducerea aportului  a acestor vitamine în organism;
  • capacităţi intelectuale şi fizice crescute, stări de stres;
  • perioada de reconvalescenţă, după unele forme grave de boală, inclusiv a infecţiilor suportate;
  • astenie de diferită geneză;
  • regim alimentar neechilibrat sau hiponutriţie.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Aevit se administrează intern, indiferent de luarea mesei, zilnic câte 1 capsulă pe zi, timp de 20-40 zile, cu un interval de 3-6 luni.

REACŢII ADVERSE

La administrarea îndelungată, dozele mari de vitamina A pot determina dezvoltarea hipervitaminozei A (somnolenţă, apatie, cefalee, creşterea de scurtă durată  a temperaturii corpului, descuamarea pielii, erupţii cutanate, dereglări ale mersului, dureri în membrele inferioare). În cazuri rare pot apărea dereglări dispeptice sub formă de disconfort în regiunea epigastrului, greaţă, vomă.

CONTRAINDICAŢII

  • Hipersensibilitate la componentele preparatului;
  • hipervitaminoză A şi E;
  • tireotoxicoză;
  • glomerulonefrită cronică;
  • insuficienţă cardiacă cronică;
  • sarcoidoză în anamneză;
  • copii cu vârsta sub 14 ani;
  • perioada de sarcină.

Supradozaj

Simptomele supradozării cu vitamina A: în hipervitaminoza A acută – convulsii, paralizie, în ziua a doua se dezvoltă erupţii cutanate diseminate cu descuamare în lambouri, palpaţia oaselor tubulare lungi este dureroasă.

În supradozarea cronică – creşte tensiunea intracraniană, ce este însoţită de cefalee, vertij, greaţă, vomă. Concomitent se dezvoltă edem al maculei galbene pe retină şi tulburări de vedere determinate de aceste dereglări. Apar hemoragii, se manifestă acţiunea hepato- şi nefrotoxică a vitaminei A.

Simptomele supradozării cu vitamina E: creatinurie, diaree, dureri în regiunea epigastrică, scăderea capacităţii de muncă, hepatomegalie, hiperbilirubinemie (peste 20 mg/dl), azotemie (peste 40 mg/dl), trombocitopenie (sub 50-60 mii/mcl), simptome de insuficienţă renală, hemoragii la nivelul retinei şi ictus hemoragic, ascită.

Tratament: tratament simptomatic; în calitate de antagonist se administrează L-tiroxina, de asemenea acidul ascorbic. Este necesară sistarea administrării preparatului.

ATENŢIONĂRI şi PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Cu precauţie preparatul se administrează în colecistită, nefrita acută şi cronică, stări cu hiperpermeabilitate vasculară, pacienţilor cu infarct miocardic.

Nu se recomandă administrarea concomitentă a preparatului Aevit cu alte preparate multivitaminice, deoarece este posibilă supradozarea vitaminelor liposolubile (A şi E).

Este necesară respectarea strictă a dozelor recomandată, deoarece este posibilă apariţia hiperavitaminozei A.

Efectul teratogen al dozelor înalte de vitamina A se menţine şi după întreruperea tratamentului, de aceea sarcina se va planifica după 6-12 luni după finisarea tratamentului.

La administrarea preparatului se ţine cont de conţinutul înalt de vitamina A (100 000 UI), posedă efect curativ, dar nu efect profilactic.

Efecte asupra capacităţii de a conduce autovehiculul sau de a manevra utilaje

Preparatul nu influenţează negativ asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor şi de manevrare a utilajelor.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE

La administrarea concomitentă a vitaminei A cu preparatele de Ca++ micşorează efectul ultimelor şi creşte riscul dezvoltării hipercalcemiei.

Colestiramina, colestipolul, uleiurile minerale, neomicina scad absorbţia vitaminei A şi E (e necesară mărirea dozelor).

Contraceptivele orale cresc concentraţia vitaminei A în sînge.

Palmitatul de retinol scade acţiunea antiinflamatoare a glucocorticoizilor.

Izotretinoina creşte riscul intoxicaţiilor cu vitamina A.

Administrarea concomitentă a tetraciclinei şi vitaminei A în doze mari (50 000 UI) creşte riscul apariţiei tensiunii cerebrale.

Vitamina E creşte efectele glucocorticoizilor, AINS, antioxidantelor, creşte eficacitatea şi scade toxicitatea  vitaminelor A, D, glicozidelor cardiace.

Vitamina E creşte efectul remediilor anticonvulsivante la bolnavii cu epilepsie (la care este depistat nivelul plasmatic înalt al produselor de oxidare a lipidelor).

Administrarea concomitentă a vitaminei E în doze mai mari de 400 UI/zi cu cumarina şi indandiona creşte riscul de hipotrombonemie şi a hemoragiilor. Dozele înalte de fier intensifică procesele de oxidare ale organismului, ceea ce creşte necesitatea în vitamina E.

Acetatul de α-tocoferol nu se recomandă de administrat în asociere cu preparatele de aur, argint, remediile alcalinizante.

Preparatele corticosteroidiene, antibioticele din grupul tetraciclinelor, de asemenea etanolul şi preparatele cu conţinut de etanol la administrarea concomitentă reduc efectul terapeutic al preparatului Aevit.

PREZENTARE, AMBALAJ

Capsule moi. Câte 10 capsule în blister, câte  2 blistere în cutie.

PĂSTRARE

A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25oC.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

2 ani.

A nu se utiliza după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.                                                        

Data ultimei verificări a textului

Decembrie 2009.

DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

ÎU ”Minskintercaps”, Belarus.

220075, or. Minsk, c/p 112, str. Injenernaya, 26.

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!

La Inceput