Afecțiuni la copii

„Copiii soarelui”, cei care se nasc cu un cromozom în plus. Ce probleme de sănătate pot avea

Supranumiți și „copiii soarelui”, cei care trăiesc cu sindromul Down au un cromozom 21 în surplus în materialul genetic. Iată de ce această maladie genetică este denumită trisomie (la cei doi cromozomi prezenți în mod normal, se mai adaugă unul). Această stare provoacă dizabilități mentale și fizice persoanelor care trăiesc cu ea. Deși multe dizabilități însoțesc persoana pe parcursul întregii vieți, copiii soarelui pot trăi o viață fericită și plină de evenimente pozitive. Se întâmplă pentru că în societatea modernă persoanele cu sindrom Down și familiile acestora sunt susținute, fiindu-le oferit un spectru întreg de oportunități. Află în continuare mai multe despre ei, copiii soarelui.

Pavorul nocturn și coșmarurile la copii – ce le provoacă și prin ce se deosebesc

Mulți copii experimentează pavorul nocturn și coșmarurile, însă majoritatea le depășesc odată ce cresc. Potrivit specialiștilor, acestea nu provoacă daune psihologice de lungă durată. Pavorul nocturn și coșmarurile se deosebesc atât prin mecanismul de apariție, cât și prin modul în care îți poți ajuta copilul să le depășească. În continuare vă propunem să aflați care sunt diferențele dintre aceste două dereglări de somn, cum să le recunoști și cum să vă ajutați copilul să le depășească.

Helminții la copii. De ce apar, cum să-i depistezi la timp și ce tratament să administrezi

Helmintiaza semnifică infestarea organismului uman cu diverși paraziți, denumiți helminți. Aceștia sunt un grup întreg de organisme, de diferite tipuri: plați, rotunzi sau larve, care pot afecta atât intestinul, cât și alte organe ale corpului, precum plămânii, ficatul, etc. Helmentiaza mai este socotită boala mâinilor murdare. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), anul trecut în Moldova, din numărul total de helmintiaze înregistrate, aproape 90% au afectat copiii de până la vârsta de 17 ani. Dintre acestea, peste 57% au fost depistate  la preșcolari, iar 42% - la școlari. În continuare vă spunem care sunt cele mai răspândite helmintiaze la copiii din Republica Moldova, de ce apar, cum să le recunoști la timp, să le tratezi și să le previi.

Amiotrofia spinală – boala genetic rară, care afectează copiii și implică un tratament costisitor

Auzim tot mai des în ultima perioadă despre cazurile unor copii afectați de amiotrofie spinală. Este o boală genetică rară, care nu face altceva decât să distrugă celulele nervoase. Fără tratament, cei afectați de o astfel de afecțiune, din păcate, decedează. Situația îi pune pe părinți la pământ din punct de vedere moral și îi determină să caute, disperați, resurse financiare pentru a-și salva copiii. Urmărește în continuare ce reprezintă această boală, când apare și de ce tratamentul ei este atât de costisitor.

COVID-19 – de ce copiii lipsesc de pe lista celor afectați. Explicațiile experților

În acest moment, noul coronavirus - COVID-19, a infectat peste 111 mii de persoane, numărul morților fiind de aproape 4000. Din lista celor afectați aproape că lipsesc copiii. Un studiu efectuat în China constată că din data de 8 decembrie până pe 6 februarie curent au fost afectați doar 9 copii. Potrivit statisticilor oficiale, din fericire, aceștia lipsesc din lista celor decedați.

Cum se îngrijesc corect urechile pentru a le păstra sănătoase

Urechea este organul senzorial care ne oferă posibilitatea să comunicăm cu lumea din jur, să auzim vocile oamenilor dragi, muzica preferată. Organizația Mondială a Sănătății a dat răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care trebuie să le cunoaștem pentru a ne păstra urechile sănătoase.

Șase complicații ale obezității care afectează scheletul copilului

Obezitatea la copii și la adulți nu reprezintă neapărat un factor de risc pentru dezvoltarea ulterioară a diabetului sau a maladiilor cardiovasculare la o vârstă tânără. Aceasta constituite deopotrivă un pericol pentru scheletul în creștere. Vom descrie cel puțin șase complicații ortopedice ale obezității.

Cinci întrebări despre luxația congenitală de șold la copii

Luxația congenitală a șoldului este o anomalie a articulației șoldului care afectează copiii la naștere. Dacă această afecțiune nu este tratată, mai târziu apar dereglări de mers.

Traumele psihologice la copii, ce complexe pot crea la maturitate

De multe ori observăm că încă de la naștere comportamentul normal al unui copil îi deranjează pe cei din jur. Altfel spus, atunci când micuțul face ceia ce vrea și ceia ce simte, persoanele din jurul lui, cel mai des părinții, se arată nemulțumiți de ceia ce face el. Astfel, cel mic își face propriile concluzii – că să fii tu însuți este ceva rău, din moment ce-i deranjează pe cei din preajmă. 

Artrita la copii. Cum recunoaștem boala și ce complicații poate dezvolta

Artrita reumatoidă juvenilă (ARJ) este o boală a copilăriei, care se manifestă prin inflamarea și acumularea excesivă de lichid seros în articulații. Există trei feluri de ARJ, iar diferența dintre ele constă în numărul articulațiilor afectate de boală. De exemplu, ARJ pauciarticulară (denumită și oligoartrită) este cel mai frecvent tip și afectează aproximativ 60% dintre toți copii diagnosticați cu ARJ. Această formă afectează între 1- 4 articulații. Pe lângă aceasta, există și ARJ poliarticulară (numită și poliartrită), care afectează cinci sau mai multe articulații, dar și ARJ sistemică. Ultima se întâlnește mai rar, dar și se manifestă mai diferit. Această formă prezintă simptomatologie generalizată, precum febră, urticărie care apar înainte să fie afectate articulațiile.   

La Inceput