Primul ajutor

Căpușele: Ce probleme pot provoca și cum să ne protejăm

Dacă ați mers vreodată în natură, probabil știți și ați întâlnit căpușe la un moment dat. Acestea sunt active în lunile de primăvară și de vară, în mod obișnuit din aprilie până în septembrie.

Cum faceți față unui atac de astm și nu aveți pe nimeni prin preajmă

Astmul este o afecțiune respiratorie cronică. Poate provoca inflamarea căilor respiratorii din plămâni, ceea ce poate face dificilă respirația. Un atac de astm apare atunci când aceste simptome devin pronunțate, ceea ce îngreunează respirația.

Primul ajutor în caz de hipotermie sau degerături

În perioada rece a anului, se pot întâmpla cazuri când expunerea la frig nu poate fi evitată. Iată câteva metode de protecție a organismului de acțiunea temperaturilor scăzute și de restabilire a temperaturii normale a corpului. Verificați datele meteo înainte de a ieși din casă. Cea mai bună metodă de protecție împotriva frigului este să vă îmbrăcați ,,pe straturi”.

Primul ajutor în caz de urgențe stomatologice

Dacă vi se întâmplă să aveți o traumă a cavității bucale, primul lucru la care trebuie să vă gândiți este să cereți ajutorul medicului stomatolog. De obicei aceștia rezervă timp, atunci când își planifică munca pentru o zi, inclusiv pentru urgențe. 

Luxația la cot - cum analizăm dacă mușchii și nervii brațului nu au fost afectați

Luxația cotului este o afecțiune care necesită tratament medical, deși pare o problemă ușoară. Dacă se întâmplă să vă luxați cotul la domiciliu trebuie să aplicați gheață la nivelul cotului. Aceasta va diminua durerea și tumefierea locală. Dar este foarte important ca după aceasta să mergeți la un consult de specialitate. 

Obiecte străine înghițite, introduse în ureche, nas sau vagin de copii. Cum acordați primul ajutor

Accidentele casnice cu implicarea copiilor sunt mai frecvente decât se crede. Un bob de mazăre înghițit, o perlă introdusă în ureche sau o agrafă în vagin. Ce faceți? Cum procedați? Iată câteva sfaturi pentru cum să acordați primul ajutor copiilor în cazurile în care înghit sau își introduc din greșeală diferite obiecte în gură, ochi, nas, ureche sau vagin.

Expunerea la căldură - primul ajutor

Odată cu sezonul estival vin și temperaturile ridicate. Acestea îi fac pe oameni mai vulnerabili la mediul în care se află și astfel riscă să dezvolte afecțiuni provocate de căldură.

Primul ajutor în cazul convulsiilor la gravide, generate de crizele de hipertensiune

Crizele convulsive la gravide pot apărea din cauza eclampsiei - sindrom ce apare la sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, care se manifestă prin pierderea cunoștinței, crampe, convulsii și comă. În cazul în care gravida manifestă convulsii, medicii recomandă să chemați imediat ambulanța.

Mușcătura de căpușă, primul ajutor

Căpușa trăiește în zonele înverzite sau împădurite și parazitează cel mai adesea căprioarele și șoarecii de pădure, dar poate afecta și animalele de casă sau oamenii, transmițând boala Lyme. Denumirea bolii vine de la Vechea Lima, Conneticut, acolo unde a fost descoperită. 

 

Primul ajutor în caz de asfixie la sugari

La deblocarea căilor respiratorii la nou-născuţi (vârsta sub un an) şi sugari trebuie obligatoriu să se ia în considerare faptul că aceştia sunt foarte fragili. Dacă bebeluşul plânge, atunci căile aeriene sunt doar parțial blocate. Dacă nu există niciun semn al respirației, atunci putem suspecta blocarea totală a căilor respiratorii ale micuțului.

La Inceput