Maladii

1 (3) | A (17) | B (5) | C (20) | D (5) | E (1) | F (2) | H (7) | I (2) | L (2) | M (3) | O (2) | P (6) | R (1) | S (3) | T (1) | V (4)
Accidentul vascular – câte tipuri există și cum se manifestă fiecare

Accident vascular cerebral ischemic mai este numit infarct cerebral, ictus ischemic, stroke ischemic sau ischemie cerebrală acută, se precizează în Protocolul clinic național pentru această maladie.

Alergiile alimentare - de ce produse ne ferim în primul rând

Alergia alimentară apare atunci când sistemul imunitar „crede” că o anumită proteină din mâncare este un agent „străin” și luptă cu ea. Altfel spus, alergia alimentară este un răspuns anormal la mâncare care este declanșat de o reacție specifică în sistemul imunitar și se manifestă prin simptome adesea caracteristice.

Avortul spontan: de ce mi s-a întâmplat tocmai mie

Avortul spontan este pierderea spontană a sarcinii, înainte de a 20-a săptămână. Se consideră că aproximativ de 10 până la 20 la sută dintre sarcinile cunoscute se încheie prin avort spontan, dar numărul real este, probabil, mult mai mare, deoarece multe avorturi au loc atât de devreme în timpul sarcinii, când încă femeia nu știe că era însărcinată.

Analizele de rutină care trebuie făcute cel puțin o dată pe an și lista prețurilor în laboratoarele private

Grija de propria sănătate înseamnă, mai întâi de toate, informare și prevenire. Atunci când mergem regulat la doctor pentru analize de rutină, avem șansa să prevenim îmbolnăvirile. De aceea, medicii recomandă un set de analize care trebuie efectuate pentru o bună prevenție. În cazul în care decideți să apelați la laboratoarele private, acest articol va fi foarte util pentru dumneavoastră. Noi am pregătit o listă cu laboratoarele existente în oraș, testele pe care le puteți face și prețul acestora. Pentru comparație, puteți analiza prețurile cu care operează Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) mai este numit atac cerebral sau ictus. Potrivit specialiștilor, acesta apare atunci când un vas sanguin din creier este blocat de către un cheag de sânge (tromb) sau când un vas sanguin cerebral se rupe. În primul caz, atunci când o arteră se blochează, partea creierului alimentată cu sânge și oxigen de către acest vas sanguin nu mai este aprovizionată conform necesităților creierului cu aceste elemente. Specialiștii explică că această parte a creierului, care duce lipsă de sânge, nu mai poate funcţiona normal. 

Anemia hemolitică la copii

Anemia hemolitică este o maladie în care eritrocitele, celulele roșii ale sângelui, se distrug mai repede decât poate măduva osoasă să le producă. Termenul medical pentru distrugerea eritrocitelor este hemoliza.

Atenție. Sindromul de șoc toxic - când se întâmplă

Sindromul de șoc toxic este o afecțiune rară, care apare brusc după o infecție și poate afecta rapid diferite organe, precum plămânii, rinichii și ficatul și, respectiv, induce decesul. Sindromul de șoc toxic este o urgență medicală, de aceea este nevoie de tratament rapid.

 

Abuzul de alcool – cum să îl recunoști, să-l previi și să-l tratezi

Abuzul de

Atacul ischemic tranzitor (AIT)

Atacul ischemic tranzitor mai este numit și mini-atac cerebral. Potrivit medicilor,  acesta apare atunci când fluxul sanguin este întrerupt pentru o perioadă scurtă de timp. Acest timp variază între câteva minute și o oră. Medicii spun că atacul ischemic tranzitor apare atunci când o parte a creierului sau ochii nu mai primesc cantitatea necesară de sânge și, momentan, nu funcționează bine. 

Atacul de cord - recunoaște simptomele

Infarctul miocardic mai este numit atac de cord sau stop cardiac. Potrivit specialiștilor, acesta se produce prin blocarea uneia sau a ambelor artere coronare - principalele artere care vascularizează (străbat) inima și care furnizează sânge oxigenat inimii.

Alergia la frig - cum se manifestă și cum o poți trata

Când iarna își intră în drepturi, iar temperatura aerului scade, medicii se pregătesc pentru un flux mare de pacienți. Riscul de a agăța o răceală sau gripă crește în special când ne aflăm într-o încăpere, deoarece aici se produce cel mai mare schimb de microbi. 

Astmul bronşic - formele bolii. Sfaturi utile

Astmul este o boală care afectează bronhiile. Bronhiile sunt ramificații ale traheei care conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se îngustează astfel încât apar dificultăți în circulația aerului atunci când persoana inspiră, dar și când expiră.

Anemiile megaloblastice și cum pot fi tratate

Anemiile megaloblastice sunt maladii având la bază o tulburare a diviziunii prin sinteza cauzată a acizilor nucleici. Sinteza redusă a acizilor nucleici este cauzată de deficitul vitaminei B12 sau de deficitul acidului folic.

Adenomul de prostată

Prostata este o formațiune glandulară cu structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare și face parte din aparatul reproductiv masculin. Este situată sub vezica urinară şi înainte de rect.

Autismul. Cele mai frecvente mituri

Autismul a devenit o tulburare la nivel global, însă doctorii nu știu prea multe despre geneza și cauzele acestei maladii. Pentru că există multe întrebări fără răspuns, părinții își pierd speranța și nu mai cred că copiii lor își vor reveni vreodată. Tot din cauza puținelor informații existente s-au format o serie de mituri despre autism, care trebuie combătute. 

Anemia aplastică la adulți

Anemia aplastică este o boală caracterizată prin scăderea numărului tuturor liniilor celulare (eritrocite,trombocite, granulocite) în sângele periferic asociat cu insuficiență medulară cantitativă, fără proliferare celulară anormală.

Anorexia - semne că te înfometezi până la autodistrugere

În goana după o siluetă perfectă, multe femei refuză să se mai alimenteze normal. Deşi organismul dă multe semne precum că ceva nu este în regulă, reprezentantele sexului frumos nu iau în seamă aceste semnale ajungând într-un sfârşit să sufere de anorexie. Iată un şir de astfel de semne care ar trebui să vă dea de înţeles că vă paşte pericolul anorexiei.

La Inceput