Nutriție

Grăsimile „rele”, în ce produse se regăsesc și de ce ar fi bine să nu le consumăm

Deși cu toții cunoaștem că grăsimile trans sunt rele și ar trebui să le excludem în totalitate din alimentație, detaliile structurii chimice ale acestora, dar și modul în care ne afectează sănătatea rămân în umbră. Și, pentru că la întrebarea de ce sunt dăunătoare răspunsul nostru nu poate fi „pentru că”, urmăriți în continuare ce sunt aceste grăsimi, cum sunt produse, unde se întâlnesc și de ce sunt considerate răul absolut pentru sănătatea noastră.

Laptele crud vs pasteurizat. Care dintre ele poate fi contaminat cu microorganisme rezistente la antibiotice

În urma colectării probelor de lapte crud din SUA a fost depistată prezența unui număr mic de bacterii benefice, dar și a celor rezistente la antibiotice, numărul cărora se mărește atunci când laptele este lăsat la temperatura camerei.

Cum să conservezi corect și cu folos fructele și legumele

Sezonul conservelor este în toi, iar aproape fiecare gospodină din Moldova este în căutarea unor rețete cât mai reușite pentru a oferi fructelor și legumelor o viață îndelungată, astfel încât acestea să arate bine, să fie delicioase și să nu dăuneze sănătății. V-am pregătit în continuare câteva sfaturi pentru a îndeplini cu succes aceste cerințe, păstrând un maxim de nutrienți în fructe și legume.

Ouăle pascale – reguli de vopsire, ce coloranți să utilizezi și pe care să-i eviți

În Joia Mare, după cum zice tradiția și cere obiceiul, se vopsesc ouăle. Deși bunicii noștri obișnuiau să folosească ingredientele naturale și experimentau în fel și chip pentru a obține culori cât mai vii, gospodinele de azi nu mai au bătăi de cap și optează adesea pentru un colorant artificial, abțibilduri sau alte trucuri descoperite în mediul online. V-am pregătit în continuare câteva reguli care vă vor ușura procesul de vopsire a ouălor, dar și o listă a coloranților, pe care să îi evitați cu precădere la cumpărături. În schimb, venim cu trei coloranți naturali, care vă vor face ouăle frumoase fără prea mari investiții de timp și un risc minim pentru sănătate.

Alimentația în timpul pandemiei de coronavirus – ce trebuie să știi

Epidemia de coronavirus a stârnit apariția în mediul online a unui șir întreg al dezinformărilor cu privire la relația dintre COVID-19 și unele alimente. Pentru a face lumină în acest domeniu și a pune capăt informațiilor populiste și false, The European Food Information Council a venit cu o listă de recomandări științifice pentru a calma populația și a o informa corect. Urmărește în continuare ce zic specialiștii.

Alimentele BIO – ce se ascunde în spatele denumirii, folos sau bani aruncați în vânt

Trend-ul produselor BIO, ORGANIC sau ecologic pure a devenit tot mai des utilizat în ultimii ani. Suntem înăbușiți de utilizarea necontrolată a pesticidelor, astfel încât căutăm să ne reîntoarcem la mama-natură, prin intermediul produselor ecologice, bineînțeles. Auzim pretutindeni că produsele ecologice nu sunt dăunătoare, sunt mai nutritive și sunt prietenoase cu mediul ambiant. Urmăriți în continuare ce zice știința, autoritățile competente și legea Uniunii Europene cu privire la produsele organice. Aflați cum să deosebiți un produs organic veritabil la raft și ce inscripții de pe ambalaj să căutați.

Carantina: ce produse să procuri și pe care să le omiți pentru a fi pregătit corespunzător

Noul coronavirus a dat peste cap planurile tuturor și a afectat viețile noastre mai mult decât am fi crezut. Ajunși în carantină din cauza pandemiei de COVID-19, nu înseamnă că a venit timpul să transformăm casele noastre în camere frigorifice și să cumpărăm de toate de la magazin, pentru a ne baricada și a fi în siguranță. Acum este vorba de cumpărături inteligente, organizate corespunzător. Află în continuare cum să le faci, de ce produse ai nevoie atât din magazin, cât și din farmacie pentru a trece cu bine, fără risipă de bani și neajunsuri, peste perioada de carantină.

Laptele de vaci – un nou studiu asociază consumul acestuia cu riscul apariției cancerului mamar

Un produs consumat pe larg în bucătăria autohtonă, laptele este, în același timp, și un produs destul de controversat. Un studiu recent, efectuat de savanții de la Universitatea de Sănătate Loma Linda din SUA (Loma Linda University Health) afirmă că laptele de vaci, consumat de femei, mărește riscul apariției cancerului de sân (mamar).

Mituri: alimentele trebuie consumate doar în anumite combinații

Teoria combinației alimentelor a devenit o regulă „de bază” a nutriției moderne, pe care orice adept al modului sănătos de viață o cunoaște. Aceasta este intens promovată de bloggeri, vloggeri și influenceri, care, în majoritatea cazurilor, nu au studii medicale și cunoștințe aprofundate în biochimie și fiziologie umană.

Totuși, știința are o altă părere pe marginea acestui subiect, dar și explicații argumentate. Află în continuare originea teoriei combinației alimentelor, argumentele științifice medicale în combaterea ei și combinațiile alimentare ce într-adevăr contează pentru sănătatea noastră.

Grăsimile trans „de Moldova” – cum te îmbolnăvesc chiflele și plăcintele

La fel ca și zahărul, care este demonizat pe larg, în prezent este îndemnată și renunțarea la grăsimile trans. Știm că „trans” e rău, că trebuie limitat consumul acestor grăsimi, însă ce sunt aceste grăsimi, unde le găsim și de ce medicii ne recomandă să le excludem, rămâne un mister pentru noi.

La Inceput