Alergia la părul de pisică: Cum prevenim sau tratăm problema

Cea mai răspândită alergie cauzată de animale este alergia la părul de pisică. Aceasta se manifestă de cele mai multe ori prin simptome respiratorii. Tratamentul poate ușura starea, dar cea mai bună variantă pentru cei care suferă este să evite pisicile.

Cauzele alergiei la părul de pisică

Alergia la pisici, numită adesea alergie la părul de pisică, este o reacție anormală a sistemului imunitar la un alergen felin - Fel d1. La contactul cu această proteină, sistemul imunitar al persoanei alergice începe să elibereze exces de histamină (un mediator chimic), declanșând simptome de alergie. De fapt, există 8 proteine ​​feline considerate alergene, dar Fel d1 este cu cea mai mare putere alergenică.

Această proteină este produsă de glandele sebacee și glandele salivare ale pisicii. Apoi ajung pe părul pisicii. Din păcate, părul de pisică are tendința de a se împrăștia peste tot în casa în care se află pisica. Acesta ajunge și în spații publice, prinzându-se de îmbrăcăminte.

Ca alergia să se manifeste e nevoie de contact mai îndelungat cu pisica sau părul de pisică. Nu toate pisicile cauzează aceeași intensitate alergică. De exemplu, persoana poate avea o pisică și totul să fie bine, iar odată ce apare o alta - să se manifestă simptomele alergiei.

Menționăm că deși alergia la pisici e cea mai răspândită, intoleranța se poate manifesta și față de alte animale - de la câine, la păsări sau reptile. Iar alergia la păsări, cu simptome respiratorii, poate   progresa până la alergie alimentară față de ouă.

Simptomele alergiei la părul de pisică

În mare parte, simptomele sunt cele ale rinitei alergice și astmului. Rinita alergică apare în urma contactului părului cu nasul și ochii. În acest caz sunt caracteristice: Conjunctivita: ochi roșii, mâncărimi, lăcrimare, pleoape umflate;

Rinita: nas înfundat sau eliminări, strănut, mâncărime. Această rinită obișnuită cauzată de părul de pisică poate trece în astm, dar aceasta nu se întâmplă neapărat.

În caz de astm sunt afectate bronhiile. Alergenul declanșează bronhoconstricția și secreția excesivă de mucus. În rezultat, diametrul bronhiilor și bronhiolelor scade, iar respirația devine dificilă. La fel, poate apărea tusa, iar respirația devine șuierătoare.

Atenție! Accesul de astm este o urgență care necesită ajutor medical imediat!

Uneori, alergia la pisică se poate manifesta sub formă de urticarie (o erupție cutanată asemănătoare cu cea cauzată de atingerea urzicii). În mod excepțional, acest tip de alergie poate duce la șoc anafilactic (reacție alergică foarte puternică cu stare de rău general), ce pune viața în pericol.

Diagnosticarea alergiei

Suspiciunea că ar exista o alergie la părul de pisică apare odată cu simptomele sus enumerate și prezența unei feline. O diagnoză exactă e stabilită de alergolog prin teste cutanate. În sine, aceasta presupune injectarea la nivelul pielii a unei doze mici de soluție ce conține alergenul Fel d1. Dacă în decurs de 15-20 de minute piele se înroșește, atunci testul este pozitiv. Cu cât suprafața roșie e mai mare, cu atât alergia e mai puternică.

Tratamentul

Tratamentul simptomelor se bazează pe antihistaminice sau corticosteroizi (antiinflamator puternic) care se administrează local, sub formă de spray nazal, picături pentru ochi, dar și sistemic - prin comprimate. Iar un acces de astm cere un tratament specific. De regulă, se administrează salbutamol cu ajutorul unui inhalator.

La fel, tratamentul include și desensibilizante. Acestea ajută organismul persoanei alergice să reziste la alergenii felinelor. Aceste preparate pot fi administrate sub formă de injecții sau picături sublinguale în decursul mai multor ani.

Cum prevenim alergia

Cel mai eficient este ca persoanele alergice să evite pisicile. Cu toate acestea, mulți dintre cei care au un animal acasă și identifică că sunt alergici refuză să renunțe la acesta. În acest caz, unele măsuri întreprinse ar putea scădea din intensitatea alergică și prin urmare - din simptome:

  • Interziceți pisicii să intre în camera dvs
  • Investiți într-un aspirator cu filtru și utilizați-l regulat
  • Evitați să așterneți covoare
  • Aerisiți încăperile regulat
  • Spălați-vă pe mâini dacă ați mângâiat animalul
  • Schimbați zilnic cutia pisicii (este o sursă principală de alergeni);
  • Curățați hainele cu role adezive ce strâng părul
  • Sterilizați pisica (animalele sterilizate ar fi mai puțin alergene);
  • Periați pisica cu regularitate. Faceți acest lucru în spații deschise.
  • Spălați animalul la fiecare 8 -15 zile, dacă acest lucru este posibil.

Menționăm că există anumite rase de pisică secretă mai puțină proteină Fel d1 și plasă mai puțin păr. Printre acestea se numără Cornish rex, Devon rex, Balinese și Korat. Desigur, să nu uităm de Sfinx - pisica care nu are blană. Precizăm că deși probabilitatea ca această rasă să provoace alergie nu e mare, nu înseamnă că Sfinxul nu poate provoca reacția deloc. Riscul să apară sau să se dezvolte o alergie, rămâne.

Cu regret, alergiile se întâlnesc destul de frecvent. Acestea pot fi reacții la animale, plante, alimente sau substanțe chimice. SantoTeca îvă reconadă și alte articole similare: 

Alergia la frig - cum se manifestă și cum o poți trata

Alergiile alimentare, cum pot fi prevenite și tratate

COVID-19 versus alergii: diferențe și similarități în simptomele experimentate

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
www.drmax.ro
La Inceput