Anomalii ale uterului: Cum pot influența fertilitatea și ce puteți face

Uterul este un organ în formă de pară, ascuns în pelvis. Are 7,5 cm lungime, 5 cm lățime și 2,5 cm adâncime. O mică parte din uter coboară spre vagin și se numește colul uterin. Partea superioară se numește fund uterin și acesta este locul în care oul fertilizat se dezvoltă în copil. Două tuburi uterine, ambele conectate la un ovar umplut cu ouă fac legătura cu uterul prin partea de sus.

Uterul se sprijină în față pe vezică. Doctorii numesc această poziție anteversă sau anteflexată. Unele femei au uterul înclinat sau uter retrovertit. Aceasta înseamnă că se înclină mai degrabă spre vezică, decât dinspre ea. Aceasta afectează mai degrabă poziția, decât structura uterului.

Aproximativ una din șase femei au uterul înclinat. Dacă veți fi anunțată că aveți uterul înclinat spre vezică, nu înseamnă că nu veți putea rămâne însărcinată. Capacitatea spermatozoizilor de a ajunge în tuburile uterine, prin intermediul uterului, nu are nimic de-a face cu poziția acestuia.

Ce este uterul anormal?

Un număr mic de femei au un uter care diferă ca structură de cel normal, și acest lucru este mai important decât poziția. Aceasta se numește o anomalie a uterului sau anomalie uterină. În general, se crede că o femeie din 100 și o femeie din 20 are o anomalie uterină.

Este, de asemenea, greu de identificat numărul acestora, deoarece doar unele femei vor fi depistate ca având uterul anormal. Femeile care au probleme de fertilitate, rata anomaliilor uterine este estimată la una din 13. În timp ce la femeile cu antecedente de avort spontan, ratele sunt mai ridicate - una din trei poate avea uterul anormal.

Voi putea să rămân însărcinată dacă am uterul anormal?

Depinde de anomalie. Dar, în general, anomaliile uterine nu vă afectează capacitatea de a rămâne gravidă. S-ar putea să nu știți că aveți o anomalie.

Sarcina este văzută în timpul unui examen cu ultrasunete. În funcție de anomalie, ar putea fi dificil ca o femeie să poată duce sarcina până în a noua lună.

Doctorii clasifică anomaliile uterine în următoarele categorii:

Agenesis

Acest lucru este extrem de rar. Se crede că afectează o femeie din 4.000 și o femeie din 10.000. Se întâmplă atunci când vaginul nu se formează corect sau este foarte scurt. Poate exista un uter foarte mic sau deloc. Sexul poate fi foarte inconfortabil. Afecțiunea poate fi tratată prin intervenție chirurgicală. Dacă aveți ageneză a uterului, ar trebui să vi se ofere și consiliere. Din nefericire, singura modalitate pentru o femeie cu ageneză de a avea un copil este surogația.

Uterus didelphys

Acesta este momentul în care uterul are două cavități interioare. Fiecare cavitate duce la propriul cervix, iar în unele cazuri pot exista și două vaginuri. Este neobișnuit. Anomalia afectează aproximativ una din 350 de femei. Este posibil să concepeți un copil cu acest tip de anomalie, dar s-ar putea să nu reușiți să duceți sarcina până la capăt.

Un uter unicorn

Uterul unicorn reprezintă jumătate din dimensiunea unui uter normal și există doar un tub uterin. Din cauza formei sale, anomalia este descrisă ca un uter cu un singur corn. Este o anomalie rară, care afectează aproximativ 1 dintr-o mie de femei din populația generală. Se dezvoltă în primele etape ale vieții, când țesutul care formează uterul nu crește corespunzător. Dacă aveți un uter unicorn, probabil că aveți două ovare. Însă doar unul va fi conectat la uter. Atât timp cât există un corn sănătos și dezvoltat, este perfect posibil să concepeți un copil. Cu toate acestea, puteți avea un risc mai mare de avort spontan.

Uterul bicorn

În loc să fie în formă de pară, acest tip de uter este în formă de inimă, cu o adâncime adâncă în partea de sus. Se numește uter cu două coarne, datorită formei sale. Se crede că mai puțin de una din două sute de femei din populația generală au uterul bicorn. Nu ar trebui să vă afecteze fertilitatea, dar aveți un risc mai mare de avort spontan.

Uter septat

Acesta este locul în care interiorul uterului este împărțit printr-un perete muscular sau fibros, numit septum. Aproximativ una din 45 de femei din populația generală are un uter septat. Septul se poate extinde doar parțial în uter (uterul septat parțial) sau poate ajunge până la nivelul colului uterin (uterul complet septat). Femeile cu un uter septat poate concepe mai greu un copil și au un risc mare de avort spontan.

Uter arcuit

Acesta arată mai mult ca un uter normal, cu excepția faptului că are un mic spațiu în partea de sus. Este o anomalie comună, care afectează aproximativ una din 25 de femei din populația generală. De obicei nu face dificilă conceperea unui copil.

Cum voi ști dacă am un uter anormal?

Dacă aveți probleme de fertilitate, medicul vă va îndruma către un specialist pentru a vedea dacă are legătură cu uterul sau cu trompele uterine. Există diverse investigații care pot fi efectuate:

O scanare cu ultrasunete 3D a uterului poate identifica o anomalie. Poate fi utilizată o scanare cu rezonanță magnetică (IRM). Aceasta este considerată cea mai bună metodă de scanare a anomaliilor. Aparatele IRM folosesc câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce o imagine detaliată a interiorului corpului. Acest tip de examinare va fi utilizat numai dacă dumneavoastră și medicul dumneavoastră sunteți sigur că nu sunteți deja gravidă.

Se poate efectua o radiografie specială utilizând colorant, numită histerosalpingografie. Lichidul care conține colorantul curge în uter și în tuburile uterine printr-un tub fin (cateter). Acest lucru va oferi medicului dumneavoastră o imagine a modului în care uterul și tuburile uterine funcționează.

O operație minoră numită laparoscopie poate fi necesară. Acest lucru va permite medicului să se uite la uter și trompele uterine.

Cum sunt tratate anomaliile uterine?

Nu toate anomaliile au nevoie de tratament. Unele pot fi tratate, dar tratamentul în sine poate fi riscant. De exemplu, dacă aveți un uter septat, una dintre opțiunile dumneavoastră este operația pentru eliminarea septului. Dacă aveți o intervenție chirurgicală pentru a vă deschide uterul, mucoasa uterului dumneavoastră poate fi deteriorată. Acest lucru vă poate reduce fertilitatea.

Este posibil să eliminați un sept folosind un instrument numit histeroscop. Un histeroscop este un dispozitiv subțire, asemănător telescopului, care este introdus în uter prin vagin și colul uterin. Acesta provoacă mult mai puține daune uterului decât intervenția chirurgicală deschisă, dar nu s-a demonstrat că ar crește rata sarcinii la femeile cu infertilitate.

Sursa foto: 
Psnews.ro
La Inceput