Apendicectomia

Denumirea procedurii: 
Apendicectomia este intervenția chirurgicală de îndepărtare a apendicelui. Apendicele este o pungă mică de țesut intestinal, în formă de deget, care se extinde din cecum aproape de joncțiunea cu intestinul subțire.
Explicația: 

În cazul în care apendicele devine infectat, trebuie îndepărtat chirurgical înainte de apariția perforației și înainte ca infecția să se extindă la întreaga cavitate abdominală. Simptomele de apendicită acută includ: dureri abdominale situate în partea din dreapta jos, febră, greață sau vărsături.

Înainte de operație, medicul va efectua un examen fizic, inclusiv examinarea abdomenului pentru a verifica nivelul de sensibilitate și de stres, dar și un examen rectal pentru a verifica nivelul de sensibilitate și mărimea crescută a apendicelui. La femei se va efectua o examinare pelviană pentru a exclude durerea cauzată de ovare sau uter. În plus, se pot efectua teste de sânge și raze X.

Nu există niciun test care să confirme că apendicita și simptomele ei pot fi cauzate de alte boli. Medicul stabilește diagnosticul din informațiile pe care le obține în urma efectuării testelor. Chiar dacă în timpul operației de apendicită, chirurgul constată că apendicele nu este infectat (care se poate întâmpla până la 25% din cazuri), el va verifica cu atenție celelalte organe abdominale și va îndepărta apendicele oricum.

În funcție de circumstanțele fiecărui pacient, o apendicectomie poate fi realizată într-una din următoarele două moduri: printr-o incizie deschisă sau cu un laparoscop.

În tehnica deschisă, incizia se face în abdomen în partea dreaptă jos, prin piele, prin peretele muscular si peritoneu.

În tehnica laparoscopică, mai multe incizii mici sunt făcute în abdomen cu ajutorul unui laparoscop la capătul căruia este atașată o lentilă. Apendicectomia este efectuată de un chirurg în timp ce urmărește procesul pe un monitor TV.

Recuperarea după operație este simplă și completă. Cei mai mulți pacienți sunt externați a treia zi după intervenție. După apendicectomie veți adopta un regim alimentar echilibrat și șase luni nu aveți voie să faceți sport. Alte indicații veți primi de la medicul chirurg.

În prezent, apendicele este practic lipsit de un rol real, deoarece și după rezecția sa nu s-au observat modificări în parametrii fiziologici sau de homeopatie al omului, astfel se poate preciza că rezecția sa nu poate afecta în mod semnificativ sănătatea.

La Inceput