Ce este fractura peniană (de penis) și ce riscuri presupune pentru sănătatea sexuală a bărbaților

Leziunile traumatice ale organelor genitale externe masculine reprezintă urgențe chirurgicale. Potrivit specialiștilor, cea mai frecventă leziune în rândul bărbaților este fractura peniană (de penis), definită ca un traumatism accidental al penisului. La modul practic, aceasta reprezintă ruperea tunicii albuginee (membrana elastică cu rol de protecție ce se întinde și se subțiază în timpul erecției, datorită creșterii în volum a penisului) la nivelul unuia sau ambilor corpi cavernoși.

Cum apare fractura de penis - din punct de vedere al mecanismelor de producere, putem descrie mai multe situații, în funcție de țară. Astfel, dacă în Orientul Mijlociu majoritatea cazurilor survin în timpul masturbării, în SUA și țările vestice aceste accidente apar, în mare parte, în timpul contactului sexual, prin izbirea penisului în erecție de simfiza pubiană sau perineul partenerei. De asemenea, sunt descrise cazuri în care accidentele se produc în perioada erecțiilor fiziologice din timpul somnului, când bărbatul se rostogolește dintr-o poziție în alta.

Ce factori de risc are fractura peniană - diferite studii au evidențiat o serie de factori de risc, cum ar fi vârsta, obiceiurile culturale, poziția (partenera deasupra), conjunctura și ambientul. Potrivit medicilor, cele mai multe astfel de accidente se întâmplă în timpul contactelor sexuale în condiții de stres, în locuri neobișnuite și în relații extraconjugale.

Ce simptome are fractura de penis - simptomele care aduc pacientul la medicul urolog sunt durerea, pierderea erecției, zgomotul specific ruperii (pocnet sau trosnet), deformarea penisului și vânătăi care denotă prezența unui hematom. De asemenea, fractura penisului se manifestă și prin uretroragie – scurgeri de sânge la nivelul uretrei, prezența sângelui în urină, disfuncția erectilă, erecții dureroase sau imposibilitatea de a urina. Pacienții pot prezenta unul sau mai multe simptome.

Cum se diagnostichează fractura peniană - diagnosticul pentru fractura de penis se bazează în primul rând pe anamneza și examenul clinic, la care se adaugă, la nevoie, explorarea ecografică, preferabil Doppler, RMN (în cazuri precis selecționate), uretrocistografia retrogradă și uretrocistoscopia (în cazul leziunilor uretrale asociate).

Cum se tratează fractura de penis - ca modalități de tratament pentru fractura peniană sunt – prima conservativă, prin administrare de analgezice și antiinflamatoare nonsteroidiene, iar a doua modalitate este cea chirurgicală. Conform unui studiu realizat în perioada anilor 1991-2008, 80% dintre pacienți au dezvoltat complicații în urma tratamentului conservativ, în timp ce mai puțin de 10% din cei care au fost tratați chirurgical nu au raportat probleme. Ca o consecință a tuturor studiilor efectuate pe această temă, astăzi opțiunea chirugicală este unanim acceptată ca fiind cea optimă. Potrivit specialiștilor, intervenția chirurgicală poate fi amânată chiar și șapte zile de la accident.

Cum evoluează fractura peniană - în cazul neprezentării la medic, fractura de penis poate avea consecinte grave asupra vieții sexuale a pacientului. Pot apărea complicații, precum noduli penieni, incurbarea și disfuncția erectilă. Fractura peniană poate constitui o urgență chirurgicală, iar rezultatele tratamentului pe termen lung depind de consultul urologic în cel mai scurt timp posibil.

 

Sursa text: Contra Boli

Sursa foto: contraboli.ro

Cuvinte cheie: 
La Inceput