Ce este pubertatea și cum se manifestă la băieți

Atunci când un copil devine adolescent, corpul lui începe să se pregătească pentru maturitate. Această etapă, care durează între doi și cinci ani, este numită pubertate. Specialiștii explică că substanțele chimice produse de organism, numite hormoni, declanșează schimbările respective. În timpul pubertății, copilul crește în înălțime, corpul crește în greutate și, în același timp, se extinde și masa musculară. Tot în perioada adolescentină se dezvoltă și organele sexuale. În timpul pubertății începe să crească păr pe corp, inclusiv în zonele genitale și sub braț. La unele persoane, în perioada de dezvoltare apare și acneea.

Pubertatea întârziată

Perioda de pubertate variază foarte mult de la o persoană la alta. La băieți, de obicei, perioada de pubertate începe la vârsta de 10 ani și continuă până la 15, 16 ani. Sunt însă și cazuri când pubertatea survine mai târziu. În cazul băieților, putem spune că perioada de pubertate întârzie atunci când până la o anumită vârstă nu încep să se producă schimbările specifice vârstei. Dacă penisul și testiculele nu au crescut până la vârsta de 14 ani, acesta este un semn că pubertatea este întârziată. Un alt semn este că părul pubian nu a apărut până la vârsta de 15 ani.

Cauzele întârzierii pubertății

Cea mai răspândită cauză a întârzierii pubertății este variația normală a vârstei, care se transmite ereditar. De exemplu, dacă tatăl unui băiat a avut pubertate întârziată, atunci și copilul va manifesta această întârziere. Medicii spun că variații normale de vârstă nu necesită tratament medicamentos, totuși, uneori acestea indică faptul că există unele probleme de sănătate, precum subnutriția. Alteori, întârzierea pubertății poate fi cauzată de maladii cronice. De obicei, băieții care se dezvoltă cu întârziere sunt mai josuți în înălțime decât semenii lor. Aceștia însă recuperează din toate punctele de vedere, atunci când apare pubertatea, deși cu întârziere.

Ce e de făcut în cazul întârzierii pubertății

În primul rând, se recomandă ca copilul care nu s-a dezvoltat conform vârstei sale, să fie constultat de medici. Acest lucru este necesar pentru a depista dacă el suferă de maladii cronice sau de alte probleme, care îi stopează creșterea, sau dacă acestea sunt generate de variațiile de vârstă. 

 

Sursa text: Asistența integrată a sănătății adolescenților - ghid pentru prestatorii de servicii de sănătate la nivel primar

Sursa foto: mondo.rs

La Inceput