Ce poți face pentru un bătrân rămas singur sau aflat în izolare. Iată câteva sfaturi

Există un șir de modalități prin care poți ajuta persoanele în etate, izolate social și, mai ales, singure. Omul pe care îl ajuți se va simți mai bine, la fel ca și tine, de alt fel. Cea mai sigură și rapidă cale ca să ajuți un bătrân singur și izolat este să devii parte a unei organizații de voluntariat care face astfel de acțiuni. Dar o simplă comunicare cu persoana aflată în dificultate, fie prin mesaje sau prin telefon, la fel pot însemna mult.

Timpul dedicat unor astfel de activități poate deveni de folos nu doar persoanelor în etate, ci și celor care ajută. Aceasta ridică aprecierea de sine și perseverența. În plus, ajutând o altă persoană, te poți distrage temporar de la propriile probleme.

Inițiați o discuție

Nu întotdeauna e ușor să afli cui și cum poți ajuta. Pentru început, poți pur și simplu să te oprești și să discuți cu bătrânii din vecinătate, dacă îi întâlnești pe stradă. Dacă persoanele au probleme cu auzul sau memoria, asigură-te că ești înțeles, dar evită să strigi.Vorbește cu pauze între fraze și întrebări. E important ca persoana în etate să reușească să înțeleagă informația. La fel, lasă timp ca aceasta să reușească să-ți răspundă. N-o grăbi.

Propuneți ajutor practic

Cunoști vreun vârstnic care locuiește singur, iese rar din casă, a suferit o traumă sufletească sau este în doliu, are probleme de sănătate, nu are rude apropiate sau care locuiește prin apropiere? Dacă da, atunci întrebă dacă are nevoie de ajutor la cumpărături, achitarea facturilor, procurarea medicamentelor sau grija pentru animalele domestice, în caz că acestea sunt.

La fel oferă-te să-l însoțești la anumite evenimente sau locații. De exemplu, poți ajuta bătrânul să ajungă la spital sau la medic, la bibliotecă, la frizer sau biserică.

Dedică o parte din propriul timp

Ca să sprijini bătrânii aflați în dificultate poți deveni parte a unei organizații de voluntari. Acestea propun deseori servicii/ajutor pentru vârstnicii izolați. În mare parte activitățile se bazează pe voluntariat. Așa poți vizita, însoți sau întreține discuții cu bătrânii care au nevoie de acest lucru.

Aportul tău poate fi nesemnificativ, ca de exemplu, un sunet zilnic unei o persoane în etate, care stă izolată.  Sau poți merge periodic acasă la bătrâni să comunici cu aceștia și să-i ajuți la cumpărături.

Ajută-i la treburile casnice

Odată cu vârsta devine dificil să îndeplinești chiar și lucruri simple prin casă. Bătrânii apreciază cu adevărat orice propunere de ajutor pentru lucruri simple precum aruncatul gunoiului, schimbul unui bec, curățatul zăpezii, aranjatul pozelor, spălatul veselei, dar și altele.

Împarte-te cu un prânz, cu alimente

Bătrânii, deseori fiind oameni izolați, au nevoie de mâncare pregătită acasă. Și atunci de ce n-ai lua cu tine o porție din mâncarea proaspăt pregătită în acea zi sau niște mese congelate? E mult mai simplu pentru persoanele în etate ca ulterior să-și încălzească mâncarea în cuptorul cu microunde.

Aceasta este nu doar un ajutor, dar și o cale de a socializa și petrecere timpul cu vecinii. Încearcă să aduci mâncarea în recipiente de care nu ai nevoie. Farfuriile și în general vesela răpește din timpul personal și e greu să duci evidența bolurilor utilizate.

Consultă site-urile culinare ca să te inspiri cu rețete ușor și rapid de gătit

Fii atent la semnele răcelii

Bătrânii sunt deosebit de vulnerabili iarna. Aceasta în condițiile în care timpul rece din acest sezon crește riscul infecțiilor respiratorii, virozelor ca gripa sau pneumoniile. În plus, timpul poate acutiza problemele de inimă, respiratorii sau, în consecință, pot apărea degerături.

Poți încuraja oamenii în etate să-și administreze vaccinuri sezoniere, cum ar fi cel împotriva gripei.

În paralel, fii atent la semnele de îmbolnăvire. Un semn de alarmă ar fi somnolența, vorbirea neclară sau dacă persoana nu se plânge de frig, chiar dacă în cameră este foarte frig. Documentează-te despre simptomele afecțiunilor cel mai des întâlnite la persoanele vârstnice ca să poți interveni sau cere ajutor la necesitate.

În măsura în care poți ajuta bătrânul, încearcă să-i asiguri căldura în spațiul în care stă.

La fel, poți lua legătura cu rudele oamenilor în etate, chiar și cu cele îndepărtate. E util să aveți la îndemână contactele prietenilor sau medicilor care cunosc persoana și la cine puteți apela în cazul unei urgențe.

Sursa foto: 
www.batesville.com
Sursa: 
La Inceput