Ce se întâmplă în organism după renunțarea la fumat. Schimbările din prima oră și după 20 de ani

Mulți dintre cei care decis să renunțe la fumat se gândesc că va dura mult timp până când organismul își va reveni, iar sănătatea generală se va îmbunătăți. Totuși, schimbările în organism se întâmplă mai repede decât v-ați fi imaginat. Primele schimbări încep deja la o oră de la ultima țigară și starea fizică continuă să se îmbunătățească. În esență, renunțarea la fumat înseamnă:

  • Întreruperea ciclului de dependenței și deprinderea creierului pentru a stopa dorința de nicotină.
  • Beneficiile renunțării la fumat încep în doar o oră după ultima țigară.
  • Cu cât un fumător renunță mai repede, cu atât mai repede va scădea riscul de cancer, boli de inimă și plămâni și alte afecțiuni legate de fumat.

Avantajele dezicerii de fumat sunt aproape instantanee. De îndată ce o persoană renunță la tutun, corpul său începe să își revină după cum urmează:

După 1 oră. În doar 20 de minute după ce a fost fumată ultima țigară, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă și începe să-și revină și circulația sangvină începe să revină poate începe să se îmbunătățească.

Vezi și: Cât timp se reține nicotina din țigări în urină, sânge și salivă. Cum să îți cureți organismul de ea

După 12 ore. Țigările conțin o mulțime de toxine, inclusiv monoxid de carbon. Acest gaz poate fi dăunător sau fatal în doze mari. Mai cu seamă pentru că împiedică intrarea oxigenului în plămâni și absorbția în sânge. Atunci când este inhalat în doze mari într-un timp scurt, paiet surveni sufocarea din cauza lipsei de oxigen. După doar 12 ore fără țigară, organismul începe să se curețe de excesul de monoxid de carbon din fumul de tutun. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal și crește nivelul de oxigen în organism.

După 1 zi. Fumatul crește riscul bolilor coronariene dat fiind că scade nivelul de colesterol benefic organismului ceea ce îngreunează lucrul inimii. De asemenea, fumatul crește tensiunea arterială și riscul de trombi în sânge. Prin urmare, crește riscul de accident vascular cerebral.

Vezi mai multe detalii aici: Accidentul Vascular Cerebral – atât țigările tradiționale, cât și cele electronice sunt factorul de risc principal

La dor 24 de ore după ce persoana a renunțat la fumat, tensiunea arterială începe să scadă. Se diminuează și riscul bolilor de inimă, cauzate de hipertensiunea arterială indusă de fumat. După o zi de la renunțare, crește nivelul de oxigen în organism. Activitatea fizică devine mai energică, exercițiile sunt mai ușor de îndeplinit.

După 2 zile. Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și gustului. În doar 2 zile după ce a renunțat, fumătorul poate observa că mirosul și gustul devin mai pronunțate. Cu alte cuvinte, receptorii se vindecă.

După 3 zile. În ziua a treia după ce persoana a renunțat la fumat, nivelul de nicotină din organism ajunge la zero. Altfel spus, se epuizează. E adevărat că la acest interval de timp, cei care renunță la fumat vor simți indispoziție, iritabilitate, dureri de cap pronunțate și dorință de afuma. Dar aceasta e o stare temporară până organismul se adaptează.

După 1 luna. În mai puțin de o lună, funcția pulmonară a fostului fumător începe să se îmbunătățească. Astfel, pe măsură ce plămânii se vindecă, se îmbunătățește și lucrul plămânilor. Persoanele vor observa că nu mai tușesc și că respiră mai ușor. Se îmbunătățește starea fizică și persoanele devin mai rezistente la activități cardiovasculare, cum ar fi alergatul și săriturile.

După 9 luni. La nouă luni de la renunțare, plămânii se vor vindecat semnificativ. Structurile delicate din plămânilor, cunoscute sub numele de cili, se recuperează. Aceste structuri ajută la împingerea mucusului din plămâni și ajută la combaterea infecțiilor. Foștii fumători încep să observe că scade frecvența infecțiilor pulmonare, deoarece cilii vindecați funcționează mult mai bine.

După 1 an. La distanță de un an de la renunțarea la fumat, riscul ca fostul fumător să dezvolte o boală cardiacă scade în jumătate. 

După 5 ani. Țigările conțin multe toxine care provoacă îngustarea arterelor și a vaselor sangvine. Totodată, aceste toxine cresc probabilitatea formării unor cheaguri de sânge. După 5 ani fără fumat, organismul își revine până în punctul în care vasele sangvine încep din nou să se lărgească. Astfel, probabilitate de coagulare a sângelui scade și prin urmare, scade și riscul de accident vascular cerebral.

După 10 ani, șansele de a dezvolta cancer pulmonar și de a deceda din cauza acestuia se reduc la jumătate în comparație cu persoanele care continuă să fumeze. La fel, se diminuează riscul de a dezvolta cancer al cavității bucale sau cancer de pancreas.

Află mai mult despre riscul de cancer: 10 consecințe ale consumului de țigări, de scurtă și de lungă durată. Care sunt formele de cancer cel mai des provocate de fumat

După 15 ani, probabilitatea de a dezvolta o boală coronariană sau cancer de pancreas ajunge la același nivel ca și la un nefumător. 

După 20 de ani, riscul de deces cauzat de fumat, inclusiv din cauza bolilor pulmonare sau oncologice, scade la nivelul unei persoane care niciodată în viață nu a fumat. Și riscul de cancer de pancreas ajunge la aceeași probabilitate ca în cazul unei persoane care n-a fumat niciodată.

Avantajele renunțării la fumat

Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la complicații grave de sănătate și chiar la deces. Când o persoană renunță la fumat, organismul începe să se vindece în mod natural și să-și recapete în timp puterea și starea de bine.

Unele efecte se observă aproape imediat. De exemplu, scade tensiune arterială. Pentru alte efecte, cum ar fi scăderea riscurilor de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inimă și boli pulmonare, e nevoie de ani de zile. Cu toate acestea, contează fiecare an fără țigări pentru sănătate și bine general.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
www.practo.com
La Inceput