Contracepția – mijloace și metode anticoncepționale

Importanța vieții sexuale pentru fiecare dintre noi diferă de la un moment la altul. Și la fel pentru fiecare dintre noi, viața sexuală reprezintă o experiență aparte în care pot apărea sentimentele, dragostea, emoțiile, plăcerile, dar și nesiguranța și chiar neplăcerile. Să ai un copil este minunat, dar dacă el apare mai devreme decât este planificat, atunci viața ți se poate schimba iremediabil. De aceea, este bine să reflectați la următoarele întrebări:

  • Cum și când îți vei termina școala? Copilul înseamnă grijă, iar asta presupune și o sursă sigură de bani
  • Care ar putea fi următorul tău serviciu? Copilul are nevoie de îngrijire și concentrare, iar asta înseamnă timp
  • Cine va fi alături de tine? Creșterea unui copil înseamnă efort, iar asta înseamnă că veți avea nevoie de ajutor

Cum se produce o sarcină

Din patru în patru săptămâni, datorită hormonilor, în ovarele femeii se dezvoltă un ovul. După maturizare, acesta ajunge să treacă din ovar în trompa uterină (are loc ovulația). Apoi se deplasează prin trompă în uter. În această perioadă, ovulul poate fi fecundat de spermatozoidul bărbatului, ceea ce va duce la crearea unui embrion și implicit dezvoltarea sarcinii. Dacă ovulul rămâne nefecundat, atunci femeia va avea ciclu menstrual normal, mucoasa uterină desprinzându-se și fiind eliminată sub formă de sângerare menstruală.

Ce este contracepția. Din latină – împotriva conceperii – termenul include în sine toate măsurile luate pentru a preveni o sarcină nedorită. Metodele de contracepție se împart în:

  • Metode de barieră – ce împiedică pătrunderea spermei în organele genitale ale femeii (prezervativul feminin și masculin, diafragma, cupola cervicală), prezervativul este unica metodă care te protejează atât de sarcina nedorită, cât și de infecțiile cu transmitere sexuală
  • Contracepția hormonală – poate fi administrată prin pastile contraceptive, injecții contraceptive, implant, emplastru, inel cervical. Contracepția hormonală acționează prin oprirea ovulației. Contracepția hormonală se consideră una dintre cele mai eficiente metode, dar înaintea aplicării trebuie neapărat să consultați un specialist.
  • Metoda dublă olandeză – prevede folosirea concomitentă a prezervativului și pastilelor contraceptive. Se numește olandeză, pentru că a început să fie practicată pe larg în Olanda, dar este utilizată și de foarte mulți tineri din alte state europene.
  • Spermicidele – diferite creme, ovule, supozitoare care se introduc în vagin înainte de fiecare raport sexual și care acționează prin „dezarmarea” spermatozoizilor
  • Contracepția intrauterină – prevede plasarea unor dispozitive intrauterine (sterilete) care împiedică dezvoltarea sarcinii în uter.
  • Contracepția chirurgicală sau sterilizarea – este o metodă ireversibilă. La femei, tehnica se efectuează mai complicat. Este necesară o intervenție laparscopică, în cadrul căreia se închide lumenul trompelor uterine, ceea ce împiedică întâlnirea celulelor sexuale feminine cu cele masculine. La bărbați, se leagă ductul spermic (o  operație foarte simplă) astfel că spermatozoizii nu ajung în mediul extern.
  • Contracepția de urgență – este vorba despre pastile care pot fi luate în decurs de 72 de ore după raportul sexual neprotejat. Aceste pastile trebuie luate numai în cazuri excepționale (prezervativul s-a rupt sau în caz de viol), deoarece el conțin doze mari de contraceptive și au mai multe efecte adverse decât contraceptivele zilnice.

În general adolescenții pot utiliza orice metodă de contracepție aleg. Totuși, deoarece sunt riscuri foarte mari de infecții sexual-transmisibile, este bine să folosiți prezervativul, în unele cazuri trebuie să luați și pastilele contraceptive.    

Sursa text: Ghid pentru promovarea sănătății și dezvoltării adolescenților

Sursa foto: perfecte.ro

La Inceput