Contraceptivele hormonale combinate: riscuri și complicații

Mai multe cercetări au demonstrat că există o legătură dintre administrarea contraceptivelor hormonale și apariția cheagurilor de sânge. Trebuie să știți cât de mare este riscul apariției unui cheag de sânge, cum vă afectează sănătatea, care sunt factorii de risc și cât de frecvente sunt cazurile de dezvoltare a cheagurilor de sânge.

De obicei, cheagurile de sânge apar la început la nivelul picioarelor (fenomen numit tromboză venoasă profundă). În unele cazuri, acestea se pot desprinde şi deplasa prin vasele de sânge spre plămâni, ducând la aşa-numita embolie pulmonară. Acestea se mai pot forma şi în vasele de sânge de la nivelul inimii, cauzând infarct miocardic, sau la nivelul creierului provocând accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, cheagurile de sânge pot determina apariţia de afecţiuni grave şi, în cazuri foarte rare, pot duce la deces, informează Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Cât de mare este riscul de apariţie a unui cheag de sânge 

Toate contraceptivele hormonale combinate determină o uşoară creştere a riscului de apariţie a unui cheag de sânge. Riscul este cel mai mare în primul an de utilizare, lucru valabil în cazul în care nu aţi utilizat niciodată un contraceptiv hormonal combinat, sau în cazul unei întreruperi.

Timp de mai mulți ani s-au efectuat studii de amploare, care au dovedit că riscul de apariţie a unui cheag de sânge poate varia de la un contraceptiv hormonal combinat la altul. Diferenţa depinde de doza de estrogen și de progestativ. Contraceptivele hormonale combinate care conţin etinilestradiol plus unul dintre următoarele progestative: levonorgestrel, norgestimat sau noretisteron, tind să prezinte un risc mai mic, comparativ cu contraceptivele hormonale combinate care conţin alte progestative.

 La câte femei apare un cheag de sânge

Se consideră că în decurs de un an, cheagul de sânge ar putea apărea la aproximativ două din 10.000 de femei sănătoase care nu utilizează un contraceptiv hormonal combinat. Prin comparaţie, în decurs de un an, cheagul de sânge apare la aproximativ 5-7 din 10.000 de femei sănătoase care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conţine etinilestradiol plus levonorgestrel, norgestimat sau noretisteron.

Totodată, în decurs de un an, cheagul de sânge apare la aproximativ 9-12 din 10.000 de femei sănătoase care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conţine etinilestradiol plus gestoden, desogestrel sau drospirenonă, iar numărul celor care utilizează un contraceptiv combinat care conține etinilestradiol plus etonogestrel sau norelgestromin poate ajunge la 10-12 din 10.000.

Există și unele contraceptive hormonale combinate, pentru care nu se cunoaşte încă numărul de femei la care poate apărea un cheag de sânge. Printre acestea se pot enumera etinilestradiol plus dienogest, etinilestradiol plus clormadinonă, estradiol plus dienogest şi estradiol plus nomegestrol.

Ce alţi factori pot creşte riscul de apariţie a unui cheag de sânge

Probabilitatea apariţiei unui cheag de sânge diferă de la o persoană la alta și dacă nu utilizați un contraceptiv hormonal. Există o serie de condiţii care pot, în mod natural, mări riscul apariției, cum ar fi vârsta peste 35 de ani, supradonderabilitate, factori ereditari sau prezența unei afecţiuni precum cancerul. Totodată, femeile care fumează prezintă un risc sporit. Este important să urmăriţi cu atenţie simptomele apariţiei unui cheag de sânge, mai ales dacă aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală, aţi fost imobilizată o perioadă lungă de timp sau aţi efectuat o deplasare de lungă durată. 

În caz de apariţie a oricăruia dintre următoarele simptome, solicitaţi imediat asistenţă medicală:

Dacă utilizarea unui contraceptiv hormonal combinat se desfăşoară fără probleme, nu este nevoie să întrerupeţi administrarea acestuia. Dacă aveţi orice motiv de îngrijorare, trebuie să discutaţi cu medicul care a prescris contraceptivul hormonal combinat la următoarea vizită de rutină.

Ce sunt contraceptivele hormonale combinate?

Contraceptivele hormonale combinate sunt eficiente în prevenirea sarcinii neplanificate. Acestea conţin doi hormoni: un estrogen şi un progestativ. La majoritatea medicamentelor, estrogenul se numeşte etinilestradiol, însă unele medicamente conţin un alt estrogen, numit estradiol. Există o gamă largă de progestative.

Care sunt beneficiile utilizării contraceptivelor hormonale combinate?

Contraceptivele hormonale combinate au şi alte avantaje pe termen lung, precum reducerea riscului de apariţie a cancerului endometrial. Uneori, contraceptivele hormonale combinate pot avea şi alte beneficii, precum îmbunătăţirea controlului ciclului menstrual, atenuarea endometriozei (o afecţiune a mucoasei uterine), a bolii inflamatorii pelvine şi, la unele femei, a acneei. Studiile în care s-au comparat efectele benefice ale diferitelor contraceptive hormonale combinate sunt puţine la număr, de aceea nu este clar dacă există diferenţe semnificative între ele.     

Ce riscuri prezintă utilizarea contraceptivelor hormonale combinate?

La fel ca toate medicamentele, contraceptivele hormonale combinate se asociază cu anumite riscuri, printre cele mai frecvente fiind disconfortul mamar, schimbările de dispoziţie şi modificările de greutate. În cadrul unor studii de mare amploare s-a constatat şi o mică creştere a riscului de apariţie a cancerului de sân şi de col uterin.

Cel mai grav risc legat de utilizarea contraceptivelor hormonale combinate este apariţia cheagurilor de sânge. (Informaţiile cuprinse în prezentul articol nu se aplică medicamentelor care conţin numai progestogen (fără etinilestradiol sau estradiol).

 

La Inceput