Cupele menstruale. De ce (nu) le folosim

Sunt exact ceea ce spune numele lor -  cupe mici, care sunt inserate în vagin pentru a colecta sânge menstrual. Deși se vorbește despre ele de mult timp, pentru unele femei subiectul încă rămâne unul tabu. Iată câteva informați esențiale despre cupele menstruale și motive pro și contra care să vor ajuta să luați o decizie conștientă.

1. Sunt Eco-Friendly

Lași mai puține deșeuri în urma ta. Cupele menstruale pot fi folosite pe o perioadă de la 3 la 4 ani.

2. Sunt accesibile la preț

Având în vedere cât de mult cheltuiți pe tampoane sau absorbante pe parcursul a 3 sau 4 ani, o cupă menstruală este sute de ori mai ieftină, ceea ce înseamnă că ați putea economisi, de exemplu, pe o pereche e pantofi.

3. Au diferite mărimi

Cele mai multe branduri au lansat până acum câte două modele: unul pentru femeile sub 30 și care nu au născut niciodată, iar cealaltă pentru femeile peste 30 de ani.

4. „Practica” vine cu timpul

Sunt destul de simplu de inserat, însă ați putea avea ceva probleme la înlăturare, astfel încât conținutul să nu se scurgă. Veți putea înțelege ușor, dacă nu „stă” la locul potrivit – este exact ca un tampon, dacă e incomod, înseamnă că e în locul greșit.

5. Riscurile sunt similare cu folosirea tampoanelor

Preocuparea cea mai mare legată de toate produsele menstruale inserabile este sindromul șocului toxic. Este un eveniment foarte rar, potențial fatal, dar trebuie să vă asigurați că urmați instrucțiunile, astfel încât să nu se întâmple nimic rău.

6. Curățarea este cheia

Deși producătorii spun că poate rezista până la 12 ore este bine o scoateți mai devreme și să o curățați foarte atent. Ați putea folosi săpunuri fără uleiuri și parfum. Dacă sunteți într-o toaletă publică, clătiți cu apă potabilă. Totuși după fiecare ciclu menstrual este bine să se fiarbă cupa timp de 5 – 10 minute.

7. Dispozitivul nu este recomandat femeilor cu infecții vaginale recidivante, deoarece stagnarea sângelui până la 12 ore conferă bacteriilor patogene un mediu propice pentru a se dezvolta, determinând apariția endometriozei sau șocului toxico-septic.

Înainte să procurați o cupă trebuie să știți anumite lucruri, precum dacă sunteți alergică ca materialul folosit, precum și dimensiunea de care aveți nevoie. Totuși, înainte de a procura o cupă este bine să discutați cu medicul ginecolog. 

La Inceput