Data nașterii și data morții: există sau nu o legătură. Explicațiile savanților

Probabil cel puțin o dată în viață ați auzit că unele persoane au decedat sau au fost înmormântate în ziua nașterii sau în apropierea acesteia. Fenomenul este unul misterios și preocupă savanții începând cu secolul XIX. Urmăriți în continuare cum explică oamenii de știință acest fenomen și dacă există, într-adevăr, o asemenea legătură între aceste date.

Potrivit constatărilor psihiatrului german, profesorul  Matthias C Angermeyer, și a colegilor acestuia, publicate în Journal of Epidemiology and Community Health (Jurnalul Epidemiologiei și a Sănătății Comunitare) în 1987, Platon s-a născut și a murit pe aceiași dată din calendar. La fel și Buddha, dar și pianistul „Eubie” Blake, care a murit la doar cinci zile după ce a împlinit vârsta de 100 de ani.

Și totuși, există o legătură între data nașterii și cea a morții?

Angermeyer și colegii săi sugerează că apropierea zilei de naștere ajută organismul să declanșeze o reacție emoțională, care îi determină pe oameni să inițieze un mecanism de „amânare a morții” sau viceversa, aceste zile sunt evenimente stresante, provocând un efect de „sporire a probabilității morții”.

Cu toate acestea, în urma unui studiu efectuat pe un eșantion de 5 mii de persoane din Elveția și din alte țări de pe glob, concluzia cercetătorilor a fost că „o asociere concretă dintre ziua de naștere și ziua morții nu există”.

În contrast, un alt studiu efectuat în 2001 și publicat de cercetătorii americani în „British Medical Journal” (Jurnalul Medical Britanic), subliniază faptul că numărul 4 este considerat de majoritatea chinezilor și a japonezilor drept nefericit. „Dacă este așa, numărul celor decedați din cauza bolilor cronice de inimă a atins un vârf considerabil în ziua a 4-a a fiecărei luni”, au adăugat savanții.

În plus, aceștia au studiat certificatele de deces ale 210.000 de chinezi și japonezi cu cetățenie americană și a 47 de milioane de americani „albi” și au menționat că „mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare în cazul americanilor de origine chineză și japoneză și-a atins vârful în cea de a patra zi a lunii”.

În 2012 un alt grup de savanți, elvețieni, a prezentat propriile constatări ale mortalității a peste două milioane de oameni în revista „Annals of Epidemiology” (Analele Epidemiologiei), concluzionând că „Din numărul total de decese analizate, 13,8% au avut loc în ziua nașterii, în mare parte din cauza bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare (în mare parte în cazul femeilor), dar și a suicidelor și a accidentelor (în mare parte în cazul bărbaților).”

Rezultatele acestora susțin teoria de „amânare a morții”, dar nu pe cea a „măririi probabilității morții” , ambele menționate anterior.

Un alt studiu publicat în 2018 de două profesoare irlandeze, Prof. Gabrielle E. Kelly și Prof. Cecily C. Kelleher de la Universitatea din Dublin, în Journal of Epidemiology and Community Health, pornește de la investigarea datelor nașterii și a morții oamenilor celebri, împărțiți în opt categorii: 49 de prim-miniștri britanici, 34 de președinți ai SUA, 34 de bărbați și 23 de femei, câștigători ai Turneului de Tenis de la Wimbledon, 49 de actori și 32 de actrițe, câștigători ai Premiului Oscar și 583 de câștigători ai Premiului Nobel.

Statistici direcționale

Pentru revista The Irish Times Prof. Kelly a explicat că: „Datele sunt circulare, în sensul în care, dacă diferența dintre data nașterii și data morții este de zero zile, această diferență este egală cu cea de 365 de zile. La fel și diferența de o zi este similară cu cea de 364 de zile. Astfel, în studii au fost utilizate statistici pentru date circulare, cunoscute și drept statistici direcționale. La fel și abaterile de la diferite grupuri de date au fost analizate pe traiectoria unui cerc”, a explicat cercetătoarea.

Pentru fiecare dintre cele opt grupuri menționate Kelly și Kelleher au calculat diferența dintre ziua nașterii și ziua morții. Astfel, utilizând metoda descrisă mai sus, dacă nu ar fi existat nicio legătură dintre aceste două zile, diferența dintre ele ar fi fost distribuită uniform „în jurul cercului statistic”.

Însă, acest fenomen nu a avut loc. „În toate grupurile analizate a fost observată o îndepărtare uniformă între ambele date analizate, iar ziua morții a fost în jurul zilei de naștere în toate grupurile”.

Astfel, această uniformitate descoperită este o „amânare a morții” sau „o sporire a probabilității morții”? Pentru majoritatea grupurilor s-a constatat primul fenomen, „de scădere a probabilității morții înainte de ziua de naștere și o creștere a acesteia după aceea”. Dar, în mod interesant, pentru femeile de la Wimbledon și actrițele care au luat Oscar, ipoteza predominantă a fost de „sporire a probabilității morții”.

Care este concluzia?

Kelly și Kelleher sunt foarte precaute în concluziile făcute. Acestea susțin că „în timp ce datele analizate demonstrează o legătură între ziua nașterii și a decesului, cu o diferență mică dintre grup și gen, există loc de cercetat, dacă fenomenul este unul biologic sau sociocultural sau există o interacțiune dintre acestea”.

Cercetătoarele mai subliniază că rămâne deschisă întrebarea, dacă un mecanism psihofiziologic poate determina amânarea sau grăbirea decesului. S-ar putea găsi răspunsul la ea, dacă s-ar efectua mai multe studii cu privire la importanța pe care o acordă oamenii aniversării lor.

„Viitoarele cercetări în acest domeniu ar dezvolta noi metode statistice puternice pentru a putea compara grupurile într-un mod eficient”, a adăugat Kelly.

Autorii studiului elvețian din 2018 au sugerat că „Deși numărul mare de decese în zilele de naștere reprezintă un fenomen la fel de răspândit ca și numărul altor cauze de deces, mecanismul care le provoacă ar putea fi diferit. În evenimentele vasculare, precum infarctul miocardic acut și accidentele vasculare cerebrale, ar putea fi vorba de efectele devastatoare ale stresului”.

Cercetătorii irlandezi au admis și implicarea minții în statistica analizată, întrucât aceasta ar putea avea un efect mai mare asupra fiziologiei corpului, decât ne permitem să admitem.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
truththeory.com
Sursa: 

irishtimes.com

La Inceput