De ce copilul meu răcește atât de des? Ce e de făcut

Unul dintre motivele pentru care copiii răcesc atât de des este că sistemul lor imunitar nu este încă suficient dezvoltat, motiv pentru care sunt mult mai vulnerabili la răceală. Datele statistice arată că există sute de virusuri la care micuțul tău este expus zilnic, de aceea frecvența răcelilor nu trebuie neapărat văzută ca pe o iresponsabilitate a părinților și cu atât mai puțin indicat e să fie căutat un vinovat pentru asta – fie că copilul nu a fost îmbrăcat suficient de bine, nu i s-a pus fularul sau o căciuliță mai groasă. Totuși, există lucruri de care părinții trebuie să țină cont.

Ce înseamnă răceala la copii?

O răceală este o infecție virală a tractului respirator superior. Există peste 200 de tulpini diferite care pot cauza apariția simptomelor comune ale unei răceli, iar numărul lor este în creștere. Practic, un copil nu reușește niciodată să țină ritmul cu numărul acestora ca sa aibă imunitatea pregătită și să evite răcelile pe durata unui an.

Întrucât răcelile sunt, prin definiție infecții virale, antibioticul nu este de niciun folos în tratamentul lor, știut fiind faptul că antibioticul se administrează în cazul tratării bacteriilor.

Cu excepția nou-născuților, răcelile la copiii sănătoși nu prezintă niciun pericol, în ciuda neplăcerilor cauzate prin alterarea stării generale de sănătate.

Răceala trece de regulă între 4 și 10 zile fără un tratament special.

Uneori oboseala, stresul sau tipul specific al virusului în acțiune poate declanșa o infecție bacteriană în corpul copilului în zona gâtului, sinusurilor, urechilor sau plămânilor. Infecția bacteriană slăbește sistemul imunitar și necesită tratament cu antibiotic.

Simptomele de bază ale răcelii la copii

În cazul copiilor, majoritatea răcelilor încep brusc. Copilul poate fi vioi și în stare foarte bună și de la o oră la alta să înceapă să obosească, să strănute, sa îi curgă nasul și să facă febră. Un alt simptom poate fi durerea în gât și o ușoară tuse, dar toate acestea sunt firești la răcelile comune ale copiilor. La începutul răcelii copilul poate fi foarte irascibil și iritat și să se plângă de durere de cap și congestie nazală. Pe măsură ce răceala va avansa, secreția nazală va deveni din apoasa și transparentă în consistentă și închisă la culoare.

Câte răceli pot face copiii în fiecare an?

Statisticile recente arată că preșcolarii au în medie 9 răceli pe an, copiii aflați în colectivitate școlară - aproximativ 12 răceli pe an, iar adolescenții și adulții au în medie 7 răceli pe an. Sezonul răcelilor începe din septembrie și ține până în aprilie inclusiv, așa că cei mici de regulă răcesc cel mai mult în acest interval de timp.

Așadar, acest număr de răceli pe an este în limita firească a reacției unui corp cu sistemul imunitar în formare și care se izbește permanent de germeni și viruși. Mulți dintre copii și adulți, totuși, scapă cu mai puține răceli pe an, grație îngrijirii corespunzătoare de care beneficiază, alimentației sănătoase, igienei și odihnei suficiente.

Cum pot sa îmi ajut copilul să nu răcească?

Cel mai eficient mod de a preveni o nouă răcelă a copilului tău este să îl înveți cum să se spele pe mâini și cât de des. Răceala comună este împrăștiată cel mai mult prin contact fizic. De exemplu, un copil răcit își atinge nasul apoi se joacă cu copilul tău si îi atinge mâna și astfel și copilul tău va fi infectat cu virusul acelei răceli.

Răceala comună se răspândește de asemenea și prin obiectele infectate cum ar fi clanțele de la uși, barele de susținere ale scărilor, cărțile, penarul, telecomenzile, tastatura computerului și mouse-ul. Un virus de răceală poate trăi pe un obiect câteva ore, timp suficient pentru copil să îl atingă și apoi să se frece la ochi sau la nas.

Învață copilul să se spele pe mâini înainte de fiecare masă, ori de câte ori a folosit toaleta sau s-a jucat acasă sau la școală.

Cat timp durează spălatul pe mâini eficient? 

Specialiștii recomandă să cânte copilul „La mulți ani” de două ori și acesta este timpul (20 secunde) cât trebuie să dureze spălatul pe mâini ca germenii să fie omorâți de apa caldă și săpun.

Dacă copilul deja este răcit, este important să îi protejezi pe alții de virusul pe care el deja îl are. Ține copilul acasă; se va reface mai bine și nu va împrăștia microbul.

Cum tratezi răceala copiilor cel mai bine?

Răcelile sunt boli care trec de la sine și pe care sistemul imunitar le poate gestiona bine în câteva zile. Cu toate acestea, anumite tratamente la domiciliu ajută, cum ar fi:

– Odihna din belșug pentru copil

– Hidratare din abundență

– Un umidificator în camera copilului pe timpul nopții. Mediul umed ajută ca nasul și gâtul să nu fie uscate și să respire mai ușor.

– Ibuprofen sau paracetamol ca să îi reduci febra și durerile. Ambele se găsesc în concentrații indicate pentru copii, dar le veți administra doar la indicația medicului!

– Apă de mare pentru administrare nazală

Aspirina nu este indicată pentru copiii sau adolescenții care au simptome de răceala, îndeosebi febră. Aspirina crește riscul sindromului Reye, o afecțiune rară care apare aproape numai la copiii sub 15 ani și care afectează sever creierul și ficatul.

Reține! Antibioticele nu ajută cu nimic o răceala în desfășurare. Doar dacă simptomele se agravează de la zi la zi și febra crește, poți suspecta o infecție bacteriană. Chiar și așa, discută mereu cu medicul copilului. Nu orice antibiotic funcționează la orice bacterie, în plus există riscul ca copilul să dezvolte rezistență la un anumit antibiotic în cazul în care i-a fost administrat des în ultimul an.

În timpul tratamentului cu antibiotice este obligatoriu să îi protejezi flora intestinală, administrându-i în paralel probiotice pe care le găsești la farmacii sau la magazinele naturiste, dar conform indicațiilor medicale.

 

Sursa foto: 
topsante.com
La Inceput