DECASANÒ soluţie cutanată

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova

INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE

DECASANÒ

soluţie cutanată

Numărul certificatului de înregistrare

în Republica Moldova: nr. 15686 din 05.08.2010

Denumirea comercială

DecasanÒ

DCI-ul substanţei active

Decametoxinum

Compoziţia preparatului

1 ml soluţie cutanată conţine:

substanţa activă:  decametoxină 0,2 mg;

substanţe auxiliare: clorură de sodiu, apă pentru injecţii.

Descrierea preparatului

Lichid transparent incolor.

Forma farmaceutică

Soluţie cutanată.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC 

Antiseptic. Compus de amoniu cuaternar, D08AJ. 

Proprietăţi farmacologice

Proprietăţi farmacodinamice

Remediu antimicrobian, antifungic, ce se concentrează pe membrana citoplasmatică a celulei microbiene şi se leagă cu grupele fosfatidice ale lipidelor membranei, dereglând permeabilitatea ei. Decametoxina manifestă acţiune bactericidă pronunţată faţă de stafilococi, streptococi, Corynebacterium diphteriae, Pseudomonas aeruginosa, bacterii incapsulate; acţiune fungicidă faţă de levuri, fungi, agenţii patogeni ai epidermofiţiei, tricofiţiei, microsporiei, eritrasmei, unele tipuri de mucegaiuri (Aspergillus spp., Penicillium spp.); acţiune protozoicidă faţă de trichomonade, lamblii; acţiune virucidă faţă de virusuri. Este înalt activ faţă de microorganismele rezistente la antibiotice. Formarea tulpinilor rezistente către decametoxină la administrarea îndelungată se dezvoltă lent şi nu depăşeşte concentraţiile eficiente ale preparatului. Concentraţiile bacteriostatice (fungistatice) sunt identice cu cele bactericide (fungicide), virucide, protozoicide. În procesul tratamentului cu preparat creşte susceptibilitatea microorganismelor antibioticorezistente faţă de antibiotice.

Proprietăţi farmacocinetice

Preparatul practic nu se absoarbe de pe mucoase, tegumentele intacte şi suprafaţa plăgilor.

Indicaţii terapeutice

Tratamentul afecţiunilor purulente bacteriene şi fungice ale tegumentelor, eczemei microbiene, afecţiunilor purulent-inflamatorii ale ţesuturilor moi (abcese, carbuncule, flegmoane, furuncule, plăgi supurate, panaricii); afecţiuni stomatologice (stomatite, gingivită ulcero-necrotizantă, forma distrofico-inflamatoare a paradontozei de grad I-II în faza de acutizare). Abces pulmonar, boala bronşiectatică, hipoplazie pulmonară chistică complicată cu supuraţie, bronşită cronică în faza de acutizare, tonzilită cronică, amigdalită, portaj de stafilococi şi de Corynebacterium  diphteriae, colită ulceroasă, paraproctită.

În practica ginecologică – tratamentul candidozei vaginale, afecţiunilor inflamatoare genitale de origine microbiană, sanarea prepartum a căilor de naştere, endometrită postpartum.

Dezinfectarea igienică a pielii mâinilor personalului medical şi a mănuşilor de cauciuc în timpul examinării pacienţilor, efectuării manoperelor medicale şi a intervenţiilor chirurgicale minore, dezinfectarea înainte de sterilizare a instrumentelor medicale şi a utilajului diagnostic din metal, cauciuc, polimeri şi sticlă.

Doze şi mod de administrare

În afecţiuni cutanate purulente şi fungice, răni supurate soluţia se utilizează sub formă de lavaje şi aplicaţii. Pentru tratamentul proctitei şi a colitei ulceroase soluţia caldă se administrează sub formă de clisme câte 50-100 ml de 2 ori pe zi până la  atenuarea completă a semnelor de inflamaţie acută. Fistulele în paraproctita cronică se spală cu DecasanÒ zilnic timp de 3-4 zile. Pentru instilări în vezica urinară la adulţi soluţia de decametoxină se utilizează după diluarea prealabilă cu apă purificată în raport de 1:7 în doza de 500-600 ml (7-20 instilări pentru o cură de tratament).

În afecţiuni ale mucoasei cavităţii bucale se efectuează aplicaţii câte 25-50 ml pentru o durată de 10-15 min, sau gargarisme (100-150 ml). În forma distrofico-inflamatoare a parodontozei de grad I-II în faza de acutizare se efectuează irigări ale pungilor gingivale patologice cu soluţie caldă (50-70 ml) sau aplicaţii pe gingii până la atenuarea fenomenelor inflamatoare. În candidoza mucoasei cavităţii bucale, gingivita ulcero-necrotizantă se efectuează gargarisme ale cavităţii bucale (100-150 ml) de 4 ori pe zi timp de 5-10 zile.

Tratamentul candidozei amigdalelor palatine, tonzilitei cronice se efectuează prin lavajul lacunelor (50-75 ml la o procedură).

Sanarea purtătorilor de stafilococi, de corinebacterii difterice se efectuează prin gargarisme ale faringelui, lavajul lacunelor, irigări ale nazofaringelui, amigdalelor.  Lacunele se spală de 3-5 ori peste 1 zi.

În abces pulmonar, boala bronşiectatică, hipoplazie pulmonară chistică, complicată cu supurare, bronşită cronică în faza de acutizare DecasanÒ se administrează endobronhial:

  • prin microtraheostomă câte 25-50 ml de 1-2 ori pe zi;
  • prin cateter transnazal  câte 5-10 ml 1 dată pe zi;
  • prin inhalări cu ultrasunet câte 5-10 ml de 1-2 ori pe zi;
  • lavajul arborelui traheo-bronşic cu 100 ml soluţie.

Durata curei de tratament – 2-4  săptămâni.

Pentru tratamentul afecţiunilor microbiene, fungice şi tricomonazice ale mucoasei vaginale DecasanÒ se utilizează sub formă de instilări (50-100 ml soluţie încălzită până la 38°C de 3 ori pe zi). Analogic se efectuează sanarea prepartum a căilor de naştere (1 procedură). Tratamentul endometritei postpartum se efectuează prin lavajul cavităţii uterine cu soluţie caldă de preparat (150-200 ml) de 2 ori pe zi.

Dezinfectarea pielii mâinilor şi a mănuşilor de cauciuc se efectuează prin aplicarea a 5-10 ml preparat pe suprafaţa spălată în prealabil, distribuirea uniformă pe toată suprafaţa supusă dezinfectării timp de 5 min.

Instrumentele medicale curate, piesele bucale, tuburile de drenare şi utilajele se dezinfectează prin scufundarea în soluţie pentru 30 min.

Reacţii adverse

În cazuri unice este posibilă hipersensibilitate individuală. La asemenea persoane pot apărea erupţii cutanate după administrarea preparatului; la administrarea endobronhială – senzaţie de arsură restrosternală, care dispare de sine stătător peste 20-30 min după finisarea procedurii.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate individuală la preparat.

Supradozare

Din cauza lipsei absorbţiei sistemice cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare

Decametoxina în concentraţia utilizată în preparatul DecasanÒ nu manifestă acţiune toxică. Administrarea îndelungată a preparatului nu provoacă reacţii toxice.

Încălzirea preparatului până la 38°C înainte de administrare măreşte eficacitatea lui.

Administrarea la copii

Lipseşte experienţa de utilizare la copii.

Sarcina şi lactaţia

Nu este contraindicat.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi a manevra utilaje potenţial periculoase

Nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule şi a manevra utilaje potenţial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente

Decametoxina măreşte susceptibilitatea microorganismelor antibioticorezistente faţă de antibiotice.

Decametoxina este o substanţă tensioactivă cationică, de aceea este incompatibilă cu săpunurile şi alţi compuşi anionici.

Prezentare, ambalaj

Soluţie cutanată 0,02%, câte 1000 ml în pungi de polimer.

Păstrare

A se păstra la loc ferit de lumină, la temperatura 18-25 ºC.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate

3 ani.

A nu se utiliza după expirarea termenului de valabilitate, indicat pe ambalaj.

Statutul legal

Fără prescripţie medicală.

Data ultimei verificări a textului

August 2010

Denumirea şi adresa producătorului

SRL „Iuria-Farm”, Ucraina

03680, or. Kiev, str. N. Amosov, 10

Tel./fax: 275-01-08; 275-92-42

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj! 

La Inceput