Diferența dintre creșterea și dezvoltarea copilului

Creșterea și dezvoltarea copilului sunt două lucruri diferite, chiar dacă par asemănătoare ca sens. Creșterea, spun medicii, reprezintă schimbările de ordin fizic și înseamnă creșterea în dimensiune, pe când prin dezvoltare trebuie să înțelegem procesul prin care copilul capătă cunoștințe și deprinderi tot mai complexe.

Creșterea copilului

Luate pe rând, în opinia specialiștilor, creșterea se referă la sporirea numărului de celule sau creșterea în dimensiune a celulelor existente, care duc la schimbarea înălțimei, greutății, lungimii mâinilor și picioarelor, precum și a formei corpului. Aceste aspecte pot fi măsurate cu ușurință. Creșterea are loc pe tot parcursul vieții, organismul reînnoindu-și în permanență celulele afectate sau moarte. Potrivit specialiștilor, cel mai repede copilul crește în primul an de viață – în timpul prunciei, dar și în timpul adolescenței. Creșterea scade în instensitate în perioada vârstei preșcolare.

Dezvoltarea copilului

Dezvoltarea se petrece atunci când copilul însușește deprinderi, comportamente, simțuri, cunoștințe din ce în ce mai complexe. Dezvoltarea este un proces continuu. Deși, în general, prin acest proces trec toți copiii, ritmul dezvoltării poate varia foarte mult de la un copil la altul. Medicii afirmă că ritmul și calitatea dezoltării copilului depind de maturitatea fiziologică a sistemului nervos, muscular și a scheletului. Desigur, factorii ereditari și cei de mediu au o mare influență și ei asupra dezvoltării copilului. Anume factorii menționați mai sus fac diferența de dezvoltare dintre copii. 

 

Sursa text: Pediatrie axată pe dezvoltare

Sursa foto: sfatulparintilor.ro

La Inceput