Din ce motive pot apărea durerile de stomac. 18 cele mai frecvente cauze

Aproape fiecare dintre noi a avut vreodată dureri de stomac. Medici explică că orice organ al abdomenului, iar ele sunt multe, poate fi de vină. Problemele cu burta pot fi de scurtă durată, apar și dispar, sau se ivesc doar după ce am mâncat. În funcție de acest lucru, doctorii pot afla care este cauza lor. Desigur, pentru a ști cu exactitate de ce stomacul doare, doctorii trebuie să facă un set de analize medicale mai complexe.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac.  

Calculi biliari – sunt pietre care se formează într-un sac mic, aflat sub ficat, numit vezica biliară. Aceasta ajută la digerarea grăsimilor. Aceste pietre însă provoacă inflamarea vezicii și pot bloca canalul spre intestin, producând durere. Durerea apare, de obicei, în partea dreaptă a abdomenului superior, și în special după mesele grase.

Astfel de mese fac vezica biliară să se contracte. Medicii afirmă că dacă vezica biliară este inflamată, orice contracție de această natură se va amplifica, și de regulă, va provoca dureri pacientului.

Pancreatita - inflamarea pancreasului poate provoca dureri, cu senzație de arsură la nivelul abdomenului superior sau mijlociu. Unele persoane pot suferi și de dureri înțepătoare, care duc direct spre spate.

Medicii spun că în astfel de cazuri persoana trebuie să se aplece înainte sau să stea culcată pe spate, pentru a calma durerea, care în unele cazuri poate fi urmată de vomă.

Consumul excesiv de alcool poate agrava și mai mult pancreatita sau starea vizicii biliare, afectată de calculi. Asta deoarece vezica biliară și pancreasul transportă sucurile digestive spre intestin prin același canal. În astfel de cazuri, de multe ori este nevoie de spitalizare.

Boala de reflux gastro-esofagian – aceasta poate provoca dureri la nivelul stomacului superior și al toracelui inferior, cunoscute şi sub numele de arsuri la stomac. Care este cauza – dacă valva care separă stomacul de esofag este slabă, atunci alimentele și acidul din stomac se ridică în esofag. Ouch!

Consumul exagerat de mâncare sau alimentele nesănătoase, precum mâncare grasă, de exemplu, poate dăuna și mai mult. Pierderea în greutate, alimentația sănătoasă și medicamentele, precum cele antiacide, blocantele H2 sau inhibitori ai pompei de protoni, pot fi de ajutor în astfel de cazuri.

Intoleranța la lactoză - milioane de oameni din întreaga lume suferă de intoleranța la lactoză. În unele părți ale lumii, numărul persoanelor cu intoleranţă la lactoză este mai mare decât numărul celor care pot digera lactoza – un tip de zahăr găsit în lapte și produse lactate.

Acest tip de intoleranță alimentară provoacă dureri abdominale ușoare, balonare, diaree, eructații, gaze și indigestie. Soluția – evitaţi consumarea produselor lactate, precum laptele și brânza.

Reacțiile adverse ale medicamentelor – orice medicament are reacții adverse, și uneori, acestea includ dureri abdominale. Bifosfonații administrați pe cale orală, o clasă populară de medicamente care ajută la păstrarea densității osoase și la prevenirea osteoporozei, poate provoca inflamare și, prin urmare, durere la nivelul esofagului interior. Medicamentele pentru dureri, cunoscute sub numele de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și aspirina pot, de asemenea, cauza inflamarea mucoasei stomacului și pot chiar duce la ulcere.

Diverticulita - este o inflamație a diverticulilor sau a sacilor care se formează în mucoasa intestinului și, de obicei, în colon. Medicii explică că acestea arată ca niște găuri adânci, formate în mucoasa colonului, care tind să se inflameze sau să se înfunde cu alimente nedigerate.

Simptomele pot include crampe la nivelul abdomenului inferior și pot răspunde la antibiotice. O dietă bogată în fibre poate ajuta. În cazurile mai grave, acestea pot provoca abcese, sângerări și chiar plăgi perforante, rezultând în dureri severe sau chiar în necesitatea unei intervenții chirurgicale sau a unei spitalizări.

Intolenanța la gluten -  la unele persoane organismul reacționează negativ la gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Forma cea mai gravă de intoleranță la gluten este numită boala celiacă. Medicii explică – glutenul dăunează intestinului subțire, iar acesta nu funcționează în mod normal, adică nu absoarbe substanțele nutritive. Specialiștii și pacienții sunt din ce în ce mai conștienți de intoleranța la gluten și boala celiacă, care provoacă gaze, balonare, durere ușoară până la severă, și oboseală. Desigur, asta se întâmplă în cazul în care persoana mănâncă produse ce conţin gluten.  

Incapacitatea intestinului subțire de a absorbi substanțele nutritive poate duce la diaree cronică, pierdere în greutate și chiar malnutriție.

Endometrioza afectează doar femeile. Este o afecțiune care apare atunci când celulele din mucoasa uterului se elimină și încep să crească în alte părți ale corpului, de obicei, în zona pelvisului.

Ca rezultat pot apărea dureri, sângerări neregulate și infertilitatea. Endometrioza este dificilă de diagnosticat, spun medicii, și adesea necesită o trimitere la un ginecolog și o ecografie pelvină.

Dacă endometrioza afectează o zonă mică, soluția este intervenția chirurgicală. În caz contrar, aceasta este tratată cu medicamente împotriva durerii sau prin terapie hormonală, odată ce ciclul menstrual provoacă simptome dureroase.

Probleme cu glanda tiroidă – chiar dacă glanda tiroidă este situată în regiunea gâtului, aceasta poate provoca probleme de sănătate și organelor inferioare ale organismului. Glanda tiroidă reglează mai multe funcții în sistemele organismului, iar tractul digestiv este unul dintre aceste sisteme, spun medicii. Dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormoni – afecțiune numită hipertiroidism, se accelerează funcționarea tractului digestiv, rezultând în diaree și crampe abdominale.

Pe de altă parte, glanda tiroidă care nu este suficient de activă – hipotiroidism încetinește funcționarea tractului digestiv, ceea ce poate duce la durere în urma constipației și a gazelor.

Paraziții – probabil nimeni nu ar vrea să afle că simptomele durerilor de stomac pot fi cauzate de un vierme sau de alți paraziți. Dar acest lucru e posibil.

Există mai multe tipuri de paraziți, cele mai des întâlnite în SUA fiind Giardia și Cryptosporidium, care pot fi contractate în urma înotului într-un bazin sau lac contaminat ori bînd apă potabilă contaminată. Aceste mici protozoare pot provoca crampe, diaree și greață la aproximativ 2-10 zile după expunere (la parazitul Crypto) sau la 1-3 săptămâni mai târziu (la Giardia). Alte tipuri de paraziți pot fi contractate din  produsele alimentare contaminate sau gătite insuficient.

Apendicita - majoritatea persoanelor care au apendicită, o inflamație a apendicelui, suferă de o durere bruscă atât de severă, încât, la sigur, îți garantează o călătorie spre sala de urgențe.

Apendicita este mai frecventă la copii și adulți tineri (deși poate apărea și la adulți în vârstă) și începe, de obicei, cu durere în mijlocul abdomenului, progresează spre partea dreaptă inferioară a abdomenului.

În cazul în care apendicele nu este înlăturat, acesta se poate rupe, ceea ce duce la o peritonită, care poate pune viața în pericol.

Ulcerul – ulcerul peptic sau ulcerele din stomac și duodenum (prima parte a intestinului subțire) este o cauză obișnuită a durerilor abdominale, spun medicii.

Durerea, de obicei, apare în partea de mijloc și cea superioară a abdomenului, iar uneori se manifestă după luarea mesei. Persoanele care au ulcer duodenal se pot trezi în mijlocul nopții din cauza durerilor.

Medicamentele anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) și Helicobaterul Pylori sunt principalele cauze. Pentru a trata ulcerele cauzate de bacterii, adesea se administrează preparate antibiotice și medicamente pentru suprimarea acidului.

Rugumi prea multă gumă fără zahăr - dacă consumi o cantitate prea mare de sorbitol, care se găsește în unele produse fără zahăr, atunci pot apărea dureri și diaree. Potrivit unui articol publicat în Jurnalul Medical Britanic în 2008, o femeie în vârstă de 21 de ani pierduse 5 kg din greutate, suferea de dureri abdominale și diaree (câte 12 scaune pe zi) pentru că ruguma aproximativ 16 gume de mestecat zilnic.

O femeie în vârstă de 46 de ani avea simptome similare după ce ruguma zilnic aproximativ 20 gume fără zahăr și consuma dulciuri conținătoare de sorbitol. În ambele cazuri, reducerea cantității acestora a soluționat probema.

Stresul - poate provoca dureri de cap, hipertensiune arterială, insomnie și, sigur, probleme cu burta. Depresia are legătură cu problemele digestive (inclusiv pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate), precum și cu sindromul de intestin iritabil. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Gut în 2012, această legătură pare să funcționeze din ambele părți. Cu alte cuvinte, depresia poate cauza dureri de stomac, dar în același timp, durerile abdominale constante pot la fel de ușor duce la depresie și anxietate.

Boli inflamatorii intestinale (BII)– sunt niște inflamații în interiorul intestinului gros sau subțire. Acestea includ Boala Crohn și colita ulceroasă. Imflamațiile care apar în urma acestor BII pot produce cicatrici și blocaje intestinale, care duc la dureri abdominale, diaree și sângerare rectală. Simptomele sunt cronice, dar pot apărea și dispărea în cicluri, de aceea sunt uneori dificile de diagnosticat.

BII trebuie să fie monitorizate cu atenție, deoarece acestea pot duce la probleme mai grave, chiar și la apariția cancerului mai târziu.

Sindromul intestinului iritabil (SII) nu este la fel ca și boala inflamatorie a intestinului. Cu toate că SII poate, la fel, duce la dureri abdominale cronice și modificări ale tranzitului intestinal (alternând de la constipație la diaree, de exemplu), aceasta nu este o condiție inflamatorie și nu implică sângerare rectală.

În general, SII afectează mai mult femeile decât bărbații şi este considerată mai puțin gravă decât BII. Aceasta poate fi tratată prin înlăturarea simptomelor cu ajutorul preparatelor analgezice.

Și, spre deosebire de bolile inflamatorii intestinale (BII), sindromul intestinului iritabil (SII) nu progresează în condiții mai grave, cum ar fi cancerul.

Cancerul – este mai puțin frecvent, însă cancerul format în oricare din organele situate în abdomen, ficat, pancreas, stomac, vezica biliară sau ovare poate provoca dureri de stomac, dar de regulă, numai în etapele ulterioare. De obicei, există și alte simptome, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, vomă și balonare persistentă și modificări în tranzitul intestinal. Dacă o persoană este obișnuită să meargă la baie o dată pe zi, iar în ultimele săptămâni obișnuința se schimbă la o dată în 3-4 zile, atunci ar trebui ia în considerare această schimbare, spun medicii. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
libertatea.ro
Sursa: 
La Inceput