Mâncatul după ora 18.00 îngrașă

MIT&ADEVĂR

Probabil de multe ori ați auzit că dacă nu mănânci după ora 18:00 nu veți adăuga în greutate și chiar veți reuși să dați jos câteva kilograme. Ei bine, specialiștii susțin că acest proces este influențat de mai mulți factori :

- Vârstă;

- Sex;

- Tipul somatic al corpului (Ectomorf –genul de om slab, înalt, cu masă musculară redusă, grăsime puțină, oase subțiri, Mezomorf-are o constituție musculoasă, umeri lați, talie îngustă, strat adipos redus, Endomorf – genul care se îngrașă ușor, are țesut adipos bine reprezentat, dar și masă musculară pe care o poate acumula relativ ușor);

- Dereglări ale metabolismului bazal;

- Activitatea fizică;

- Tradițiile alimentare.

Andrei Petrov, medic-nutriționist, spune că atunci când organismul nostru nu primește nutrienții necesari o perioadă mai îndelungată, el percepe situația ca pe una critică și începe să facă rezerve până la următoarea masă. Aceste rezerve se transformă în țesut adipos.

„De ce se întâmplă acest lucru? În momentul în care noi nu mâncăm după ora 18:00 și până la următoarea noastră masă trec în jur de 12-13 ore, organismul simte un deficit de nutrienți”.

Așadar, evitați pe cât e posibil înfometarea. Sunt unele excepții ce țin de programele detox, când organismul nostru nu va face rezerve de țesut adipos, dar, să nu uităm că de obicei aceste procese sunt influențate de factorii enumerați mai sus. Astfel, nu putem spune că mâncatul după ora 18:00 îngrașă. Depinde ce și în ce cantitate mâncăm”, afirmă medicul.

Este important seara să evitați mesele copioase, pentru că mâncarea se digeră mai greu. Mâncați mai puține calorii decât consumați, pentru că la sfțrșitul zilei trebuie să păstrați o balanță calorică adecvată pentru o menținere sau scădere în greutate.

Optați pentru proteine(carne de pui, de vită, curcan, pește, brânză de cel mult 5% grăsime) cu glucide(salată verde, varză, mazăre verde, broccoli, conopidă, varză de mare). De asemenea, fructele sunt contraindicate să fie consumate seara, pentru că ele conțin zahăr care, îți cresc glicemia și îți dau energie, care nefolosită se depune sub formă de țesut adipos.

Nicidecum nu te înfometa, pentru că îți faci mai rău, înfometarea îți distruge masa musculară. Dacă pierzi masă musculară, metabolismul tău bazal(cantitatea de energie pe care corpul tău o consumă pentru a desfășura în stare de repaus procesele vitale-respirația, circulația sângelui, reglarea temperaturii corpului) scade și vei fi nevoit să consumi o cantitate din ce în ce mai mică de alimente pentru a nu te îngrășa. Așa apare bine cunoscutul efect de yo-yo.

Așadar, poți mânca liniștită după 18:00 dacă:

-Cina nu este consistentă( cantitativ și calitativ).

-Aceasta este servită cu trei ore înainte de somn.

 

 

 

Sursa Foto: 
Arhivă personală
La Inceput