Medicamentele și alcoolul – de ce e periculos să le amesteci și ce combinații pot cauza reacții adverse severe

Atunci când administrezi un anumit tip de medicamente este foarte important să eviți consumarea acestora împreună cu alcoolul, întrucât o asemenea combinație poate cauza reacții adverse severe, supradozajul sau chiar decesul. Află în continuare de ce este periculos să administrezi medicamentele împreună cu alcoolul și ce combinații sunt cele mai periculoase.

De ce medicamentele și alcoolul nu se mixează

Potrivit Institutului Național de Abuz al Alcoolului și Alcoolism (NIAAA) din SUA, există câteva motive din care combinarea medicamentelor cu alcoolul este dăunătoare. Interacțiunea alcoolului cu medicamente în corp poate avea două rezultate: alcoolul poate schimba modul de acțiune al medicamentelor sau un șir de medicamente pot modifica felul în care percepi acțiunea alcoolului în corp.

De asemenea, alcoolul poate scădea eficacitatea medicamentelor administrate prin schimbarea modului de absorbție a acestora în tractul digestiv. În unele cazuri, însă, alcoolul poate schimba biodisponibilitatea medicamentului, mărindu-i concentrația în corp până la niveluri toxice.

În plus, consumul de alcool poate accentua efectele adverse ale medicamentului sau cauza un șir de alte simptome. Acest fapt este adevărat, în special, dacă administrezi medicamentele care au un efect sedativ. De exemplu, combinarea medicamentelor opioide cu alcoolul poate provoca stoparea respirației și decesul.

Atenție! Chiar dacă în prospectul medicamentului nu este indicat pericolul combinației cu alcoolul, acest fapt nu înseamnă că efectele adverse nu există.

În plus, dacă suferi de boli cronice de inimă și hipertensiune arterială, mixarea medicamentelor cu alcoolul poate genera un șir de complicații. Printre acestea se regăsesc:

- Schimbări ale tensiunii arteriale;

- Modificări ale dispoziției, emoțiilor și a comportamentului;

- Amețeli;

- Dureri de cap;

- Lipsa mișcărilor coordonate;

- Greață și vomă.

În unele cazuri combinarea medicamentelor cu alcoolul poate provoca supradozajul sau intoxicarea cu alcool, în ambele cazuri fiind necesară asistența medicală urgentă.

Însă, efectele combinării  medicamentelor cu alcoolul depind de un șir de factori individuali. De exemplu, femeile experimentează aceste efecte mai pronunțat. Este importantă și vârsta – odată cu înaintarea în vârstă scade capacitatea organismului de a metaboliza în același timp alcoolul și medicamentele.

Medicamentele care nu trebuie combinate cu alcoolul

Există un șir de preparate medicamentoase care nu se mixează cu alcoolul. Iată o scurtă listă a medicamentelor pe care nu trebuie să le combini cu alcoolul și o descriere a efectelor adverse care pot apare dacă nu respecți această recomandare.

Important! Lista nu conține toate medicamentele ce nu se combină cu alcoolul. Iată de ce te îndemnăm să citești cu atenție prospectul medicamentului și să te consulți neapărat cu medicul sau farmacistul dacă această combinație este sigură pentru sănătatea ta.

Medicamentele împotriva alergiei, gripei și a răcelii

Aceste medicamente provoacă reacții adverse precum somnolența și amețelile. Aceleași efecte sunt provocate și de consumul de alcool. Astfel, combinând aceste două substanțe efectele adverse se pot intensifica, iar judecata și focusarea ta vor fi compromise. Evită această combinație, în special dacă trebuie să conduci automobilul sau lucrezi cu alte tipuri de mașinării.

Evită consumul de alcool dacă administrezi:

- Loratadina (sub orice denumire comercială);

- Fexofenidina sau pseudoefedrina;

- Difenhidramina;

- Desloratidina;

- Bromfeniramina sau clorfeniramina;

- Acetaminofen sau fenilefrina;

- Cetirizina (Zyrtec).

Medicamentele împotriva anginei pectorale

Angina pectorală (durerea toracică bruscă) este cauzată de micșorarea fluxului de sânge către inimă. Dacă suferi de asemenea afecțiune, probabil ți se va prescrie nitroglicerina. În cazul în care vei risca să combini acest medicament cu alcoolul, riști să experimentezi bătăi frecvente ale inimii (tahicardia), schimbarea bruscă a tensiunii arteriale, amețeli și leșin. Astfel, evită combinarea cu alcoolul a nitroglicerinei (indiferent de denumirea comercială).

Medicamentele anti-epileptice și anti-convulsive

Combinarea acestora cu alcoolul cauzează încetinirea respirației, comportament inadecvat și pierderea memoriei. Evită combinarea lui cu medicamentele ce conțin lorazepam, clonazepam, diazepam, alprazolam și fenitoina.

Antibioticele

Combinarea alcoolului cu aceste medicamente poate influența negativ capacitatea lor de a lupta cu infecția. Consumul alcoolului alături de metronidazol poate cauza reacții severe, asemeni grețurilor și a vomei. Evită să consumi alcool cu trei zile înainte și după administrarea metronidazolului.

Evită combinarea alcoolului și cu amoxicilina, ketoconazolul, isoniazida și tinidazolul.

Antidepresivele

Pe lângă înrăutățirea efectelor adverse ale acestor medicamente, consumul de alcool poate accentua starea depresivă. Astfel, dacă administrezi medicamente pentru tratamentul anxietății, tulburarea bipolară, stresul post-traumatic, dereglarea obsesiv-compulsivă, evită mixarea alcoolului cu medicamentele (denumirea substanței active):

- Clomipramina;

- Citalopram;

- Venlafaxin;

- Amitriptilina;

- Escitalopram;

- Fluvoxamina;

- Desipramina;

- Paroxetina;

- Fluoxetina;

- Bupropiona;

- Sertralina.

Medicamentele anti-greață

Asemenea tip de medicamente pot provoca efecte adverse precum somnolența, amețeala și pot afecta echilibrul – efecte ce pot fi experimentate și în cazul consumului de alcool. Mixarea acestora poate accentua efectele adverse ale medicamentelor anti-greață. Evită combinarea alcoolului cu medicamentele ce conțin substanțele active – meclizina, hidroxizina, dimenhidrinat, prometazina.

Medicamentele pentru tratamentul artritei

Combinarea acestor medicamente cu alcoolul te expune riscului apariției ulcerelor și a sângerărilor stomacale, dar și probleme hepatice (de ficat). Astfel, evită consumul alcoolului alături de medicamentele ce conțin celecoxib, naproxen și diclofenac.

Medicamentele anticoagulante

Dacă suferi de un șir de boli, printre care fibrilația atrială, care te expun riscului apariției trombilor (cheagurilor de sânge), medicul îți va prescrie preparate anticoagulante (pentru a „subția” sângele).

Dacă administrezi aceste medicamente, chiar și un pahar de alcool mărește riscul apariției sângerărilor interne. Pe lângă aceasta, alcoolul poate mări riscul apariției infarctului miocardic din cauza anulării efectelor de coagulare a sângelui, realizate în mod normal de aceste medicamente. Evită combinația warfarinei, heparinei și a enoxaparinei sodice cu alcoolul.

Medicamentele pentru diminuarea colesterolului din sânge

Acest tip de medicamente, cunoscute și în calitate de statine, pot cauza apariția efectelor adverse, precum  roșeața și mâncărimea pielii, sângerarea stomacului și afectarea ficatului, iar alcoolul poate accentua semnificativ aceste manifestări. Evită consumul alcoolului împreună cu medicamentele ce conțin lovastatină, rosuvastatină, atorvastatină și simvastatina.

Medicamentele antitusive

Ca și în cazul medicamentelor destinate tratamentului tusei și a răcelii, combinația alcoolului cu medicamentele antitusive pot cauza somnolență, amețeli și pierderea echilibrului. Aceste efecte sunt și mai grave atunci când medicamentele conțin alcool.

Dextromethorphan – ul este cea mai frecventă substanță activă din aceste medicamente, care poate fi deosebit de periculoasă în combinație cu alcoolul, cauzând efecte de sedare extreme și inhibarea respirației. Evitați această combinație, deoarece are un potențial efect letal.

Medicamentele antidiabetice

Consumul alcoolului în cazul în care suferi de diabet zaharat poate mări zahărul din sânge, iar combinarea acestuia cu medicamentele antidiabetice poate avea aceleași efecte, alături de alte reacții adverse, precum greața, voma, durerile de cap, bătăile frecvente ale inimii și o schimbare bruscă a tensiunii arteriale. Evită combinarea alcoolului cu medicamentele ce conțin metformină, gliburidă și tolbutamidă.

Medicamentele împotriva arsurilor stomacale

Combinarea alcoolului cu aceste medicamente poate cauza tahicardie (bătăi rapide ale inimii) și schimbarea bruscă a tensiunii arteriale. De asemenea, aceste medicamente pot intensifica acțiunea alcoolului, intensificând efectele sedative ale acestuia. Evită combinarea alcoolului cu medicamentele ce conțin nizatidina, metoclopramida, cimetidina și ranitidina.

Medicamentele antihipertensive

Combinarea alcoolului cu medicamentele ce scad tensiunea arterială poate cauza apariția amețelilor, leșinului, somnolenței și a aritmiilor. Evită consumul alcoolului împreună cu medicamentele ce conțin captopril, doxazosin, clonidină, metoprolol, benazepril, prazosin și enalapril.

Medicamentele ce relaxează mușchii (miorelaxanții)

Consumul alcoolului alături de aceste medicamente poate provoca, pe lângă relaxarea mușchilor scheletici, și suprimarea sistemului nervos care controlează activitatea inimii, plămânilor și a creierului.

Astfel, consumul alcoolului împreună cu miorelaxanții ce conțin hidroxizina, meclizina, ciclobenzaprina și carisoprodol provoacă efecte adverse severe, precum somnolență, amețeli, pierderi de memorie și convulsii.

Medicamentele opioide

Una dintre combinațiile mortale este cea a alcoolului cu medicamentele narcotice care tratează durerea. În acest caz își fac apariția efectele adverse, precum somnolența, amețelile, respirația încetinită, afectarea controlului mușchilor, comportamentul anormal și pierderea memoriei. De asemenea, alcoolul cauzează apariția supradozei acestor medicamente.

Atenție! Nu mixa niciodată următoarele medicamentele narcotice cu alcoolul:

- Hidrocloridul de naloxan;

- Meperidina;

-  Combinația dintre aspirină, cafeină și butalbital;

- Oxicodon și hidrocodon .

Medicamente pentru afecțiunile prostatei

Combinația alcoolului și a acestor medicamente poate provoca apariția amețelilor și a leșinului. Evită administrarea medicamentelor ce conțin doxazosin, tamsulosin și prazosin alături de alcool.

Analgezicele comercializate fără prescripție medicală

Chiar dacă în unele cazuri avertismentul de evitare a combinației acestora cu alcoolul lipsește pe ambalaj, ia în considerare că această combinație nu este sigură deloc, putând provoca hemoragii interne (gastro-intestinale) sau afecțiuni ale ficatului.

Evită consumul ibuprofenului, naproxenului, acetaminofenului, aspirinei și a cafeinei alături de alcool.

Somniferele

Medicamentele prescrise pentru tratamentul insomniei, care te pot ajuta să adormi nu trebuie mixate în niciun caz cu alcoolul. În asemenea situații efectele sedative ale preparatelor pot deveni mai pronunțate, provocând inclusiv amețeli și leșin.

Reține! Cea mai bună combinație este cea a medicamentelor cu apa potabilă. Citește întotdeauna prospectul medical și cere sfatul medicului sau a farmacistului despre siguranța combinării unor medicamente cu alcoolul.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
hegghc.org
Sursa: 

verywellmind.com

La Inceput