Un implant cohlear este un dispozitiv electronic care îmbunătățește auzul. Acesta poate fi o opțiune pentru persoanele care au o pierdere severă a auzului din cauza unor leziuni ale urechii interne și care nu pot auzi bine cu ajutorul aparatelor auditive. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifică sunetul, un implant cohlear ocolește porțiunile deteriorate ale urechii pentru a transmite semnale sonore către nervul auditiv.
Implanturile cohleare folosesc un procesor de sunet care se montează în spatele urechii. Procesorul captează semnalele sonore și le trimite la un receptor implantat sub piele în spatele urechii. Receptorul trimite semnalele către electrozi implantați în urechea internă în formă de melc (cohlee). Semnalele stimulează nervul auditiv, care direcționează apoi semnalele către creier. Creierul interpretează aceste semnale ca sunete, deși aceste sunete nu vor fi exact ca auzul natural. Este nevoie de timp și de pregătire pentru a învăța să interpretezi semnalele primite de la un implant cohlear. În decurs de 3 până la 6 luni de utilizare, majoritatea persoanelor cu implanturi cohleare realizează progrese considerabile în înțelegerea vorbirii.
Implanturile cohleare pot îmbunătăți auzul la persoanele cu pierdere severă a auzului care nu mai sunt ajutate de utilizarea aparatelor auditive. Implanturile cohleare le pot îmbunătăți comunicarea și calitatea vieții. Implanturile cohleare pot fi plasate într-o ureche (unilateral) sau în ambele urechi (bilateral). Adulții vor avea adesea un implant cohlear și un aparat auditiv la început. Adulții pot progresa apoi la două implanturi cohleare, pe măsură ce pierderea auzului avansează în urechea aparatului auditiv. Implanturile cohleare sunt adesea plasate în ambele urechi în același timp la copiii cu pierdere auditivă severă bilaterală - în special pentru sugari și copii care învață să vorbească și să proceseze limbajul.
Adulții de orice vârstă și copiii care au între 6 și 12 luni pot beneficia de implanturi cohleare.
Persoanele care au implanturi cohleare raportează îmbunătățiri:
- Abilitatea de a auzi vorbirea fără a avea nevoie de indicii vizuale, cum ar fi citirea buzelor
- Recunoașterea sunetelor cotidiene din mediul înconjurător
- Abilitatea de a asculta într-un mediu zgomotos
- Abilitatea de a găsi de unde provin sunetele
- Capacitatea de a auzi programe de televiziune, muzică și conversații telefonice
- Simptomele de țiuit sau bâzâit (tinitus) în urechea implantată
Pentru a fi eligibil pentru un implant cohlear, trebuie să aveți:
- Pierdere a auzului care întrerupe comunicarea vorbită
- Beneficii limitate de pe urma aparatelor auditive, așa cum se stabilește în urma unor teste auditive specializate
- Motivația de a participa la reabilitarea auditivă și de a face parte din lumea auditivă
- Așteptări realiste cu privire la ceea ce poate și nu poate face implantul cohlear pentru auz
Riscuri
Riscurile implantului cohlear pot include:
- Pierderea auzului rezidual. La unele persoane, implantarea dispozitivului poate provoca pierderea oricărui auz natural rămas, neclar, în urechea implantată.
- Inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării (meningită). Meningita poate apărea după o intervenție chirurgicală de implant cohlear. Vaccinările pentru a reduce riscul de meningită sunt, în general, administrate adulților și copiilor înainte de implantare. Riscul acestei complicații foarte rare este mai puțin frecvent de 1 la 1.000 de persoane cu implanturi cohleare.
- Eșecul dispozitivului. Uneori poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui un dispozitiv intern defect. Acest lucru apare la mai puțin de 5% dintre persoane de-a lungul mai multor ani.
Complicațiile sunt rare și pot include:
- Sângerare
- Paralizie facial
- Infecție la locul intervenției chirurgicale
- Infecție a dispozitivului
- Probleme de echilibru
- Amețeli
- Probleme de gust
- Zgomot de ureche nou sau înrăutățit (tinitus)
- Scurgere de lichid spinal
Cum vă pregătiți
Operația de implant cohlear se face sub anestezie generală. Acest lucru înseamnă că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră veți fi într-o stare asemănătoare somnului în timpul procedurii.
Instrucțiunile înainte de operație pot include:
- Nu mai luați anumite medicamente sau suplimente pentru o anumită perioadă de timp
- Evitați să mâncați sau să beți pentru o anumită perioadă de timp
- Chirurgul vă va da instrucțiuni specifice pentru a vă ajuta să vă pregătiți.
La ce vă puteți aștepta înainte de procedură
Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră veți avea nevoie de o evaluare medicală detaliată pentru a determina dacă implanturile cohleare sunt o opțiune bună.
Medicii vor efectua o evaluare care poate include:
- Teste de auz, vorbire și, uneori, de echilibru
- Examen fizic pentru a evalua sănătatea și anatomia
- Teste imagistice RMN sau CT ale craniului pentru a evalua starea cohleei și a structurii urechii interne
- Veți lucra cu un audiolog - un profesionist din domeniul sănătății instruit în evaluarea și reabilitarea pierderii auzului și a problemelor conexe - și cu chirurgul pentru a determina ce tip de implant cohlear este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră. Toate implanturile cohleare includ atât părți interne, cât și externe.
Opțiunile includ:
- Un implant cohlear intern, care are o unitate externă care se atașează pe partea laterală a capului. Unitatea externă combină un procesor de vorbire, un microfon și un transmițător într-un singur dispozitiv. Aceasta poate fi încărcată atunci când este necesar.
- Un implant cohlear intern cu un procesor de sunet extern care se montează în spatele urechii. Transmițătorul se atașează pe partea laterală a capului.
- Se investighează dezvoltarea unui sistem complet implantat, fără unitate externă.
În timpul procedurii
Chirurgul va face o mică tăietură (incizie) în spatele urechii și va forma o mică gaură în porțiunea de os cranian (mastoid) unde se sprijină dispozitivul intern. Medicul va crea apoi o mică deschidere în cohlee pentru a înfileta electrodul dispozitivului intern. Incizia cutanată este cusută și închisă astfel încât dispozitivul intern să se afle sub piele.
După procedură
Pentru o perioadă scurtă de timp, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră s-ar putea să aveți:
- Presiune sau disconfort deasupra urechii care are implantat dispozitivul
- Amețeli sau greață
- Majoritatea oamenilor se simt suficient de bine pentru a se întoarce acasă în ziua operației.
Activare
Pentru a activa implantul cohlear, un audiolog va:
- ajusta procesorul de sunet pentru a se potrivi cu dumneavoastră sau cu copilul dumneavoastră
- verifica componentele implantului cohlear pentru a se asigura că funcționează
- determina ce sunete auziți dumneavoastră sau copilul dumneavoastră
- oferi informații despre îngrijirea și utilizarea corectă a dispozitivului
- regla dispozitivul astfel încât să puteți auzi cât mai bine.
Reabilitare
Reabilitarea implică antrenarea creierului dumneavoastră pentru a înțelege sunetele auzite prin intermediul implantului cohlear. Vorbirea și zgomotele din mediul cotidian vor suna diferit de ceea ce vă amintiți.
Creierul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a recunoaște ce înseamnă aceste sunete. Acest proces este continuu și se realizează cel mai bine prin purtarea continuă a procesorului de vorbire în timpul orelor de veghe.
Vizitele de monitorizare regulate, pe tot parcursul vieții, pentru a verifica și programa dispozitivul și pentru a face teste auditive, vă pot ajuta să obțineți cele mai multe beneficii de pe urma implanturilor cohleare.
Citește și: Cea mai scumpă intervenție chirurgicală în 2022 a depășit suma de 400 de mii de lei
Rezultate
Rezultatele operației de implant cohlear variază de la o persoană la alta. Printre factorii care pot afecta rezultatele implantului cohlear se numără vârsta la care s-a pierdut auzul și perioada de timp dintre pierderea auzului și operația de implant cohlear.
În cazul copiilor, cele mai bune rezultate apar, în general, la obținerea unui implant cohlear la o vârstă fragedă, dacă aceștia se nasc cu o pierdere semnificativă a auzului.
Pentru adulți, cele mai bune rezultate sunt în general asociate cu o perioadă mai scurtă de pierdere profundă a auzului înainte de implantarea cohleară. Adulții cu puțină sau nicio experiență cu sunetul tind să beneficieze mai puțin de implanturile cohleare, deși ambele grupuri de adulți se îmbunătățesc în general după implantarea cohleară.
Unele rezultate preconizate pot include:
- Un auz mai clar. Multe persoane care îndeplinesc criteriile auditive pentru implantarea cohleară pot obține în cele din urmă un auz mai clar cu ajutorul dispozitivului.
- Îmbunătățirea tinitusului. Deși zgomotul urechii (tinitus) nu este un motiv principal pentru a primi un implant cohlear, implantul cohlear poate suprima parțial sau îmbunătăți severitatea tinitusului în timpul utilizării. Rareori poate înrăutăți severitatea tinitusului.