10 modalități de a renunța la fumat

Când încercați să renunțați la fumat, dorința de tutun poate fi epuizantă. Cu toate acestea, există câteva sfaturi pe care le puteți folosi pentru a reduce și a rezista poftele de fumat. Deși impulsurile de a fuma pot fi puternice pentru majoritatea fumătorilor, este posibil să le înfruntați și să le depășiți.

Atunci când simțiți nevoia de a consuma tutun, amintiți-vă că acea nevoie intensă, deși puternică, de obicei, dispare într-un interval de 5 până la 10 minute, indiferent dacă fumați o țigară sau luați o înghițitură de tutun de mestecat. Fiecare dată când rezistați acelei dorințe de tutun, faceți un pas înainte către renunțarea definitivă la fumat.

Iată 10 modalități care vă pot ajuta să rezistați dorinței de a fuma:

1. Încercați terapia de înlocuire a nicotinei

Întrebați un medic despre terapia de substituție a nicotinei.

Opțiunile pot include:

  • Nicotina pe bază de prescripție medicală în spray nazal sau inhalator
  • Plasturi, gumă și pastile de nicotină pe care le puteți cumpăra fără prescripție medical
  • Medicamente de renunțare la fumat cu prescripție medicală fără nicotine
  • Terapiile de înlocuire a nicotinei cu acțiune scurtă - cum ar fi guma de mestecat cu nicotină, pastiluțele, spray-urile nazale sau inhalatoarele - vă pot ajuta să depășiți poftele intense. Aceste terapii cu durată scurtă de acțiune sunt de obicei sigure pentru a fi utilizate împreună cu plasturii cu nicotină cu durată lungă de acțiune sau cu unul dintre medicamentele fără nicotină pentru a renunța la fumat.

Țigările electronice au stârnit un mare interes în ultima vreme ca înlocuitor al fumatului de țigări tradiționale. Dar țigările electronice nu s-au dovedit a fi mai sigure sau mai eficiente decât medicamentele de înlocuire a nicotinei pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat.

2. Evitați factorii declanșatori

Este posibil ca dorința de a fuma să fie mai intensă în locurile în care ați fumat frecvent, cum ar fi petrecerile sau barurile, sau în momentele de stres sau când beți cafea. Identificați factorii declanșatori și elaborați un plan pentru a-i evita sau pentru a-i depăși fără a recurge la tutun.

Nu vă pregătiți pentru o recidivă a fumatului. Dacă de obicei fumați în timp ce vorbiți la telefon, de exemplu, păstrați un pix și o hârtie în apropiere pentru a vă ocupa cu mâzgălitul în loc să fumați.

3. Amânați

În momentul în care simți că cedezi în fața dorinței de a fuma, încurajează-te să aștepți cel puțin 10 minute înainte de a acționa. În acest timp, ocupă-te cu alte activități care să-ți distragă atenția. De exemplu, poți merge într-o zonă publică unde nu se permite fumatul. Aceste simple strategii pot fi suficiente pentru a depăși pofta de tutun.

4. Mestecă

Dă-i gurii tale ceva de făcut pentru a rezista poftei de tutun. Mestecați gumă de mestecat fără zahăr sau bomboane tari. Sau ronțăiți morcovi cruzi, nuci sau semințe de floarea-soarelui - ceva crocant și gustos.

5. Nu luați doar una”

S-ar putea să fiți tentat să fumați doar o singură țigară pentru a vă satisface o poftă de tutun. Dar nu vă păcăliți crezând că vă puteți opri aici. De cele mai multe ori, a avea doar una duce la încă una. Și s-ar putea să ajungeți să consumați din nou tutun.

6. Faceți mișcare

Activitatea fizică poate fi o modalitate eficientă de a-ți distrage atenția de la pofta de tutun. Chiar și reprize scurte de exerciții, cum ar fi alergarea câteva ori pe scări, pot reduce sau elimina complet dorința de a fuma. Ieșiți într-o plimbare sau alergați, dacă este posibil.

Dacă vă aflați acasă sau la birou, încercați să faceți genuflexiuni, să faceți flotări, să alergați sau să urcați și să coborâți pe scări.

Dacă nu sunteți pasionat de activitatea fizică, puteți încerca să vă rugați, să coaseți, să lucrați în lemn sau să scrieți într-un jurnal. Puteți să vă implicați în treburi casnice sau să vă organizați documentele pentru a vă distra atenția de la dorința de a fuma.

7. Încercați tehnici de relaxare

Este posibil ca fumatul să fi fost modul dvs. de a face față stresului. Lupta împotriva unei pofte de tutun poate fi în sine stresantă. Eliminați stresul încercând modalități de relaxare, cum ar fi respirația profundă, relaxarea musculară, yoga, vizualizarea, masajul sau ascultarea de muzică liniștitoare.

8. Căutați suport

Contactați un membru al familiei, un prieten sau participați la un grup de sprijin pentru a obține ajutor în lupta împotriva dorinței de tutun. Discutați cu un prieten la telefon, mergeți la o plimbare împreună, împărtășiți momente amuzante.

9. Accesați resursele online pentru sprijin

Înscrieți-vă într-un program online de renunțare la fumat sau citiți blogurile unor persoane care au renunțat la fumat și împărtășesc experiențele lor. Postați gânduri încurajatoare pentru cei care se confruntă cu pofta de tutun și învățați din modul în care alții au gestionat aceste momente de dorință intensă de a fuma.

10. Amintiți-vă de beneficii

Scrieți sau spuneți cu voce tare de ce doriți să vă lăsați de fumat și să rezistați poftelor de tutun.

Aceste motive ar putea include:

  • Să vă simțiți mai bine
  • Să-i feriți pe cei dragi de fumatul pasiv
  • Să economisiți bani

Este important să rețineți că orice acțiune întreprinsă pentru a învinge dorința de a consuma tutun este întotdeauna mai benefică decât a nu face nimic. Fiecare rezistență la pofta de tutun vă apropie mai mult de a renunța complet la fumat. Fiecare pas în direcția opusă fumării este un pas important spre obținerea succesului în renunțarea la tutun.

Sursa foto: 
www.heart.org
La Inceput