Tusea este expulzarea rapidă a aerului din plămâni atunci când căile respiratorii sunt iritate. Celulele din interiorul căilor respiratorii sunt iritate de lichide, mucus sau materiale și se declanșează reflexul de tuse, forțând aerul să iasă din plămâni sub presiune mare pentru a elimina substanțele iritante și pentru a proteja plămânii.
O tuse este considerată "acută" dacă durează mai puțin de trei săptămâni și "cronică" dacă durează mai mult de opt săptămâni la adulți sau patru săptămâni la copii. Există diferite tipuri de tuse, iar afecțiunile asociate cu aceste tuse se pot suprapune.
Tusea toracică
Cunoscută și sub numele de tuse umedă sau tuse flegmată, aceasta face ca pieptul unei persoane să se simtă greu, iar tusea aduce mucus sau flegmă. Fiecare tuse poate produce o aglomerare de mucus și, prin urmare, aceste tipuri de tuse se numesc "tuse productivă". Tusea toracică este cauzată de viruși de la răceală și gripă și poate apărea după o durere în gât. Tusea toracică este mai gravă dimineața, deoarece aveți tendința de a tuși mai puțin în timp ce dormiți, timp în care mucusul produs de celulele din căile respiratorii se acumulează peste noapte, ceea ce duce la tuse excesivă și la expulzarea mucusului atunci când vă treziți. Alte cauze mai grave ale tusei toracice includ astmul, insuficiența cardiacă sau bronșita cronică.
Tusea cu furnicături
Acesta este cel mai frecvent tip de tuse. Este cauzată de iritația din gât și tind să fie cel mai enervant tip de tuse. Este o tuse neproductivă, deoarece produce puțină sau deloc flegmă. Uneori se simte o scurgere post-nazală, cauzată de țesutul inflamat din nas care produce mucus în exces, ce se scurge apoi în gât. Acest scurgere post-nasală declanșează reflexul de tuse. Cele mai frecvente cause sunt răceala, gripa, febra fânului sau rinita alergică. În cazul în care scurgerea post-nazală este cauza tusei cu furnicături, atunci decongestionantele și antihistaminicele eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Tusea uscată
Tusea uscată, o altă tuse neproductivă, apare din cauza iritanților din căile respiratorii, iar cauzele pot include răceala, gripa, febra fânului, astmul, refluxul acid, bronșita și anumite medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Tusea nervoasă
Aceasta este, de asemenea, o tuse neproductivă, dar nu este cauzată de iritanți fizici sau de nevoia de a expulza ceva. O tuse nervoasă este agravată de senzația de anxietate sau stres și tinde să dispară atunci când persoana respectivă doarme. Alte cauze ale tusei trebuie să fie excluse înainte ca un medic să diagnosticheze o tuse nervoasă. Pentru a gestiona acest tip de tuse trebuie abordată cauza principală a anxietății sau a stresului.
Tusea după mâncare
Dacă tușiți după ce ați mâncat, este posibil ca ceva să fi "coborât greșit", ceea ce înseamnă că s-a dus spre plămâni în loc de stomac. Căile noastre respiratorii superioare sunt configurate pentru a împiedica mâncarea sau băutura să ajungă până în plămâni, de cele mai multe ori. Dacă mâncarea se îndreaptă spre "conducta greșită", te va face să tușești, dar de obicei nu este grav. Uneori, ceea ce mâncați sau beți poate trece de această protecție și ajunge efectiv în plămâni. Acest lucru se numește aspirație și se poate întâmpla dacă aveți probleme de înghițire sau alte probleme digestive sau pulmonare. Dacă aveți frecvent probleme cu tusea după ce mâncați, adresațivă medicului.
Tusea nocturnă
Dacă tusea se agravează sau pare să apară doar noaptea, în timp ce încercați să dormiți, atunci acesta ar putea fi un simptom important pe care trebuie să-l identificați împreună cu medicul dumneavoastră. Deși ar putea fi una dintre cele mai comune cauze ale unei răceli sau gripe, în care mucusul se acumulează noaptea în părțile greșite ale căilor respiratorii atunci când vă culcați, ar putea fi, de asemenea, simptomatic pentru refluxul acid. Atunci când stați culcat noaptea, conținutul acid al stomacului se poate deplasa înapoi în tubul alimentar (esofag) în timp ce stați întins, declanșând o tuse nocturnă. În plus, în cazul astmului, tusea se agravează de obicei nu numai în timpul exercițiilor fizice, ci și în timpul nopții.
Tusea persistentă
Aceasta se numește "tuse cronică" și este definită atunci când tusea durează mai mult de opt săptămâni. Cele mai frecvente cauze ale tusei persistente sunt rinita alergică, infecțiile sinusurilor, astmul, refluxul gastroesofagian, bronșita eozinofilică, fumatul, infecțiile și efectele secundare ale medicamentelor. Printre cauzele mai rare se numără cancerul pulmonar, limfoamele toracice, emfizemul, sarcoidoza și infecțiile fungice, inclusiv coccidiomicoza, histoplasmoza și tuberculoza. După cum puteți vedea, cauzele posibile ale tusei persistente sunt diverse și ar trebui să consultați un medic dacă aveți o tuse care durează mai mult de trei săptămâni sau dacă dezvoltați alte simptome, inclusiv dificultăți de respirație, dureri în piept sau tuse cu sânge. Dacă aveți alte afecțiuni de lungă durată, inclusiv astm sau boala obstructivă cronică a căilor respiratorii), atunci ar trebui, de asemenea, să consultați medicul dacă simptomele se agravează.
Tusea însoțită de greață
Tusea însoțită de greață apare în special la copiii sub 5 ani și este cauzată de același virus ca și cele care provoacă răceala comună, făcând ca căile respiratorii să se umfle. Primele semne ale greții includ nas înfundat și febră. Pe măsură ce laringele (laringe) și traheea (traheea) se umflă și se irită, există mai puțin spațiu pentru ca aerul să se deplaseze în plămâni, iar copilul produce tusea răgușită "lătrătoare", comparată uneori cu sunetul pe care îl face o focă. În cazul în care căile respiratorii continuă să se umfle, atunci copilului îi poate fi mai greu să respire și atunci când respiră, acesta dezvoltă zgomotul strident și ascuțit de stridor. Simptomele se agravează noaptea și atunci când copilul este supărat. Cele mai multe cazuri pot fi tratate la domiciliu și se vor vindeca în decurs de o săptămână. Permiteți-i să respire aer umed dintr-o baie plină de aburi, asigurați-vă că sunt luate lichide adecvate și folosind medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul, pentru a calma febra. Dacă dezvoltă o respirație rapidă și rapidă, respirație sacadată în care pielea se trage sub coaste atunci când respiră, sau au o nuanță albăstruie în jurul gurii, atunci trebuie solicitată asistență medicală.
Tusea bronșică
Acest tip de tuse produce flegmă galben-cenușie și este însoțită în mod normal de simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi nasul înfundat, dureri de cap și oboseală.
În cele din urmă, cel mai bun tratament pentru bronșită este odihna și lichidele, care pot preveni deshidratarea și, de asemenea, pot subția flegma. Medicii ar trebui să evite prescrierea de antibiotice pentru majoritatea pacienților cu bronșită, deoarece afecțiunea este cauzată de obicei de un virus, mai degrabă decât de o infecție bacteriană.
Tusea convulsivă
Cunoscută și sub numele de (pertussis), aceasta este o infecție respiratorie gravă care provoacă crize de tuse violente. Un vaccin împotriva tusei convulsive se administrează în general ca parte a programului de vaccinare, dar tusea convulsivă se poate răspândi de la persoanele neimunizate la cele care nu au primit încă vaccinul, inclusiv la bebelușii mici. Sunetul "tusei convulsive" apare atunci când copilul trage aer în piept după o criză de tuse. Este posibil ca bebelușii să nu tușească sau să nu scoată sunetul de tuse convulsivă, dar să aibă căscat și să gâfâie.
Complicații ale tusei
Complicațiile acute ale tusei includ:
- stări de leșin după crize de tuse (sincopă de tuse)
- insomnie din cauza tusei pe timp de noapte
- vărsături induse de tuse
- ochi roșii din cauza hemoragiilor subconjunctivale care, la rândul lor, sunt cauzate de tusea forțată
- urinare involuntară din cauza tusei.
Complicațiile cronice includ:
- hernie abdominală și pelviană
- oboseală
- fracturi ale coastelor inferioare
- inflamație a peretelui toracic (costocondrită)
Când trebuie să consultați un medic?
Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă:
- aveți o tuse persistentă care durează mai mult de 3 săptămâni și mai ales dacă a durat peste 8 săptămâni
- expectorați mucus/legmă groasă de culoare galben-verzuie.
- aveți respirație șuierătoare
- aveți febră mare
- aveți dificultăți de respirație
- acuzați dureri în piept
- aveți o altă afecțiune ale cărei simptome se agravează din cauza tusei
Ar trebui să apelați la asistență medicală de urgență dacă aveți un copil care:
- se îneacă din cauza tusei
- are dificultăți de respirație sau de înghițire
- expectorează mucus/flegme sângeroase sau roz
- tușește ca un lătrat