într-un studiu recent, cercetătorii au investigat efectele unui colorant alimentar utilizat în mod obișnuit, "Allura Red", asupra inflamației intestinale și dacă ar putea provoca boala inflamatorie intestinală (BII) și colită.
Folosind un model animal, aceștia au descoperit că un consum cronic, dar nu și intermitent de "Allura Red", a indus o ușoară inflamație intestinală la șoareci.
Cercetătorii speră că descoperirile lor îi vor atenționa pe consumatori cu privire la potențialele efecte nocive ale coloranților alimentari.
Boala inflamatorie intestinală (BII) se caracterizează prin inflamarea cronică a tractului gastrointestinal.
În 2017, au existat aproximativ 6,8 milioane de cazuri de BII la nivel global. În 2015, 1,3% dintre adulții din Statele Unite - aproximativ 3 milioane de persoane - sufereau de BII.
Sunt tot mai multe dovezi care demonstrează că dieta joacă un rol important în dezvoltarea BII.
Studiile Precizări indică faptul că aditivii alimentari, cum ar fi dioxidul de titan, care este folosit pentru a da alimentelor o culoare albă, opacă, modifică microbiomul intestinal și funcția intestinală.
Cercetări suplimentare privind modul în care aditivii alimentari afectează sănătatea intestinală ar putea îmbunătăți gradul de conștientizare publică și politica de sănătate în jurul consumului de alimente.
Într-un studiu recent, cercetătorii au evaluat efectele colorantului alimentar roșu "Allura Red" (AR), unul dintre cei mai utilizați coloranți alimentari la nivel mondial, în special în SUA.
Studiul a constatat că șoarecii expuși la AR în primii ani de viață au fost mai predispuși la colită, o afecțiune cronică caracterizată prin inflamarea mucoasei interioare a colonului. Constatările au arătat, de asemenea, că expunerea cronică la AR a indus colită ușoară.
Ce alimente conțin colorant roșu?
Se știe că dietele occidentale care includ un nivel ridicat de aditivi, grăsimi, carne roșie și zahăr, alături de un aport scăzut de fibre, declanșează inflamații intestinale cronice.
Aditivii alimentari, emulgatorii și coloranții sintetici sunt utilizați pe scară largă pentru a îmbunătăți textura, conservarea și estetica alimentelor.
Allura Red se găsește în alimentele procesate obișnuite, cum ar fi bomboanele, gustările, băuturile răcoritoare, produsele lactate și cerealele, inclusiv:
- Skittles
- Fanta cu căpșuni
- Doritos Nacho Cheese Tortilla Chips
- Froot Loops
- Nabisco Oreo Winter Chocolate Sandwich Cookies
Coloranții alimentari afectează serotonina și induc colită
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat efectele mai multor coloranți alimentari obișnuiți asupra producției de serotonină, printre care:
- AR
- Brilliant Blue FCF
- Sunset Yellow FCF
- Tartrazine Yellow
Toți coloranții au favorizat secreția de serotonină, savanții însă, au constatat că AR a avut cel mai pronunțat efect.
Prin urmare, aceștia au investigat în continuare AR la șoareci hrăniți cu diferite diete timp de 12 săptămâni:
- dieta alimentară standard
- dietă zilnică infuzată cu AR
- dietă cu infuzie de AR 1 zi pe săptămână
Aportul de RA a fost calculat în funcție de nivelurile acceptabile de aport zilnic la om.
Colita a fost indusă prin expunerea la o substanță chimică la șapte zile după dietă.
Cercetătorii au constatat că expunerea ocazională la RA - nu a crescut predispoziția la colită.
Cu toate acestea, șoarecii care au consumat zilnic RA au dezvoltat o colită ușoară, care a fost legată de niveluri ridicate de serotonină și de o absorbție intestinală redusă a nutrienților.
Colorantul alimentar roșu provoacă boala inflamatorie intestinală
Din alte experimente, cercetătorii au constatat că efecte similare au apărut indiferent dacă AR a fost consumat în alimente sau în apă.
Aceștia au investigat, de asemenea, efectele expunerii la AR la șoareci tineri și au hrănit șoareci în vârstă de 4 săptămâni fie cu o dietă standard ( mâncare pentru rozătoare), fie cu AR prin intermediul dietei timp de 4 săptămâni.
Savanții au descoperit că expunerea timpurie la RA a indus o inflamație colonică de grad scăzut și a modificat expresia genelor legate de răspunsurile antimicrobiene.
În urma unor teste suplimentare, s-a descoperit că AR nu a crescut susceptibilitatea la colită la șoarecii cărora le lipsește triptofan hidroxilază 1 (TPH1), o enzimă utilizată pentru a sintetiza serotonina în intestin.
Cercetătorii studiului au observat că acest lucru înseamnă că AR afectează microbiota intestinală prin intermediul sistemului serotoninergic.
Limitările studiului
Dr. David Fudman, profesor asistent de medicină la Divizia de Boli Digestive și Hepatice de la University of Texas Southwestern Medical Center, neimplicat în cercetare, a vorbit cu Medical News Today despre limitările studiului:
"Principala limitare a acestor descoperiri este că au fost obținute pe șoareci, în care colita este declanșată de expunerea la o substanță chimică. Nu putem ști dacă același lucru s-ar regăsi și la oamenii cu colită. Din acest motiv, trebuie să fim precauți în interpretarea datelor din cercetările pe animale".
Cu toate acestea, Dr. Fudman a menționat că cercetarea pe animale este importantă pentru a determina domeniile care trebuie studiate în continuare la om, astfel încât rezultatele să poată fi utilizate în îngrijirea și îndrumarea medicală.
Consecințele boala inflamatorie intestinală ( BII)
Autorul principal al studiului, Waliul Khan, Ph.D., profesor la Departamentul de Patologie și Medicină Moleculară de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada, a declarat într-un comunicat de presă:
"Ceea ce am descoperit este surprinzător și alarmant, deoarece acest colorant alimentar sintetic comun este un posibil declanșator alimentar pentru IBD. Această cercetare reprezintă un progres semnificativ în alertarea publicului cu privire la potențialele efecte nocive ale coloranților alimentari pe care îi consumăm zilnic".
Dr. Khan a remarcat, de asemenea, că literatura de specialitate sugerează că consumul de Allura Red poate avea și alte consecințe asupra sănătății.
Allura Red ar putea declanșa anumite alergii, tulburări imunitare și probleme de comportament la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), a continuat Dr. Khan.
Dr. Fudman a adăugat că există tot mai multe dovezi că aditivii alimentari joacă un rol în dezvoltarea boala inflamatorie intestinală.
"Aceste date ar trebui să conducă la investigații suplimentare pentru a afla dacă acest aditiv alimentar poate juca un rol în dezvoltarea BII la om", a concluzionat Dr. Fudman.