Migrena menstruală. Cauze și simptome

Migrena menstruală (sau durerea de cap hormonală) începe înainte sau în timpul perioadei menstruale a unei femei și poate apărea în fiecare lună. Simptomele comune includ o durere de cap pulsatilă surdă sau o durere de cap cu pulsații severe, sensibilitate la lumină, greață, oboseală, amețel, etc. Există opțiuni de tratament și de prevenire pe care le puteți încerca.

Ce este o migrenă? Cum se simte?

O migrenă este mai mult decât o durere de cap puternică. Este o boală neurologică cu o serie de simptome care pot include o durere debilitantă pe o parte a capului, pe care o puteți descrie ca fiind pulsatilă. Migrenele menstruale, cunoscute și sub numele de dureri de cap hormonale, apar chiar înainte sau în timpul menstruației unei femei (cu până la două zile înainte și până la trei zile în timpul menstruației) și se pot agrava la mișcare, lumină, mirosuri sau sunete. Simptomele pot dura câteva ore, dar probabil că vor dura zile întregi.

Se estimează că 70% dintre persoanele care se confruntă cu migrene sunt femei. Dintre aceste femei, între 60% și 70% raportează o legătură între menstruație și atacurile de migrenă. Femeile se confruntă cu atacuri de migrenă de trei ori mai frecvent decât bărbații.

O migrenă menstruală este unul dintre cele câteva tipuri de migrene. Exemple de alte tipuri de migrene includ migrena cu aură, migrena fără aură și migrena cronică.

Ce sunt hormonii? Ce este estrogenul?

Hormonii sunt adesea numiți "mesagerii chimici" ai corpului dumneavoastră. Ei se află în organele, țesuturile și fluxul sanguin și sunt produși de glandele endocrine. Exemple de glande endocrine includ glanda tiroidă, glandele suprarenale și glanda pituitară. Dacă aveți prea puțin sau prea mult dintr-un anumit hormon, acest lucru vă poate dezechilibra întregul sistem.

Estrogenul și progesteronul sunt cei doi hormoni sexuali principali la femei. Estrogenul determină trăsăturile fizice feminine, declanșează pubertatea și ajută la reproducere. De asemenea, vă afectează colesterolul, vă controlează ciclul menstrual, protejează sănătatea oaselor și acționează asupra inimii, pielii, oaselor, creierului și altor țesuturi. Este produs în cea mai mare parte de ovarele dumneavoastră.

Nivelurile dvs. de estrogen se schimbă. Ele sunt la cea mai mare cantitate la mijlocul ciclului și la cea mai mică cantitate atunci când ești la menstruație. Când ești la menopauză, acestea scad foarte mult.

Legătura dintre hormoni și durerile de cap

Durerile de cap la femei, în special migrenele, sunt legate de modificările nivelului de estrogen. Nivelurile de estrogen scad imediat înainte de începerea fluxului menstrual (menstruația).

Migrenele premenstruale apar în mod regulat în timpul sau după perioada în care hormonii feminini, estrogenul și progesteronul, scad la cele mai scăzute niveluri.

Atacurile de migrenă se ameliorează de obicei în timpul sarcinii. Cu toate acestea, unele femei au raportat că migrenele lor au început în timpul primului trimestru de sarcină, iar apoi au dispărut.

DIferența dintre migrenele menstruale și alte tipuri de migrene

Migrenele menstruale sunt declanșate de o scădere a estrogenului. Alte migrene pot fi declanșate de stres, de lipsa unei mese, de cofeină sau de multe alte motive.

Cât de frecvente sunt migrenele menstruale?

Aproximativ 12% dintre americani se confruntă cu migrene. Majoritatea sunt femei, cel puțin 60% dintre aceste femei au observat o corelație între ciclul lor menstrual și migrenele lor. Cu alte cuvinte, au observat că au migrene chiar înainte sau în timpul menstruației.

În timp ce migrenele pot începe de când ești copil, migrenele menstruale nu încep decât atunci când îți începe menstruația, dar nu apar la toate femeile. De obicei pot începe cu până la trei zile înainte de menstruație.

Cauzele migrenelor menstruale

Modificările nivelului de estrogen, care se produc chiar înainte de începerea menstruației contribuie la atacurile de migrenă.

Pe lângă scăderea nivelului de estrogen, pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală pentru menopauză pot modifica frecvența sau severitatea migrenelor. Dacă observați că migrena dumneavoastră se înrăutățește după ce ați început să luați unul dintre aceste medicamente, ar putea fi util să-i cereți medicului specialist un medicament care să conțină o doză mai mică de estrogen sau să solicitați schimbarea unui regim de dozare întreruptă cu unul continuu.

Simptomele

Simptomele unei migrene menstruale sunt aceleași ca și cele pentru alte tipuri de migrene:

  • Durere de cap care variază de la o durere surdă la o pulsație puternică.
  • Senzație de supraîncălzire (transpirație) sau de frig (frisoane).
  • Sensibilitate la lumină, la zgomot și la mirosuri.
  • Scalp sensibilizat.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Amețeli și vedere încețoșată.
  • Culoarea palidă a pielii (paloare).
  • Senzație de oboseală.
  • Greață și vărsături, tulburări de stomac, dureri abdominale.
  • Diaree sau febră (rar).

Cum se diagnostichează o migrenă menstruală? Ce analize se fac?

Medicul va trebui să stabilească un istoric al simptomelor legate de migrenă, cerându-vă probabil să:

  • Descrieți severitatea și localizarea durerii dumneavoastră. Este durerea zdrobitoare? Pulsantă?
  • Spuneți cât de des aveți migrene.
  • Amintiți-vă dacă ceva vă ameliorează sau înrăutățește durerea de cap.
  • Discutați despre medicamentele pe care le luați pentru a calma durerea și cât de des le luați.
  • Vorbiți despre activitățile, alimentele, factorii de stres sau situațiile care ar fi putut să vă provoace migrena.
  • Amintiți-vă dacă cineva din familia dumneavoastră are migrene.
  • Spuneți cum v-ați simțit înainte, în timpul și după cefaleea.
  • De asemenea, medicul dumneavoastră poate solicita analize de sânge și teste imagistice (cum ar fi o tomografie computerizată sau un RMN) pentru a se asigura că nu există alte cauze pentru durerea dumneavoastră de cap. O electroencefalogramă (EEG) poate fi recomandată pentru a exclude convulsiile.

Este util atât pentru dumneavoastră, cât și pentrumedicul dumneavoastră să țineți un jurnal al migrenelor. Notați ce simptome aveți, cât timp durează simptomele și ce faceți atunci când migrena menstruală este mai suportabilă sau atunci când  este mai severă. Dumneavoastră și medicul ați putea folosi aceste informații pentru a vă ajuta să vă vindecați și, eventual, să preveniți sau să anticipați migrena.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.insider.com
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

La Inceput