Îndepărtarea părului cu laser: Riscuri șI rezultate

Epilarea cu laser este o procedură medicală care utilizează un fascicul concentrat de lumină (laser) pentru a îndepărta părul nedorit.

În timpul epilării cu laser, un laser emite o lumină care este absorbită de pigmentul (melanina) din păr. Energia luminii este transformată în căldură, care deteriorează sacii în formă de tub din interiorul pielii (foliculii de păr) care produc părul. Această deteriorare inhibă sau întârzie creșterea viitoare a părului.

Deși epilarea cu laser întârzie în mod eficient creșterea părului pentru perioade lungi de timp, de obicei nu duce la o epilare permanentă. Sunt necesare mai multe tratamente de epilare cu laser pentru îndepărtarea inițială a părului, iar tratamentele de întreținere pot fi, de asemenea, necesare. Epilarea cu laser este cea mai eficientă pentru persoanele care au pielea deschisă și părul închis la culoare, dar poate fi folosită cu succes pe toate tipurile de piele.

De ce se face

Epilarea cu laser este utilizată pentru a reduce părul nedorit. Locațiile obișnuite de tratament includ picioarele, axilele, buza superioară, bărbia și linia de bikini. Cu toate acestea, este posibil să se trateze părul nedorit în aproape orice zonă, cu excepția pleoapei sau a zonei înconjurătoare. Nici pielea cu tatuaje nu trebuie tratată.

Culoarea părului și tipul de piele influențează succesul epilării cu laser. Principiul de bază este că pigmentul părului, dar nu și pigmentul pielii, trebuie să absoarbă lumina. Laserul ar trebui să deterioreze doar foliculul de păr, evitând în același timp deteriorarea pielii. Prin urmare, un contrast între culoarea părului și cea a pielii - păr închis la culoare și piele deschisă - duce la cele mai bune rezultate.

Riscul de deteriorare a pielii este mai mare atunci când există un contrast mic între culoarea părului și cea a pielii, dar progresele în tehnologia laser au făcut din epilarea cu laser o opțiune pentru persoanele care au pielea mai închisă la culoare. Epilarea cu laser este mai puțin eficientă pentru culorile de păr care nu absorb bine lumina: gri, roșu, blond și alb. Cu toate acestea, opțiunile de tratament cu laser pentru părul deschis la culoare continuă să fie dezvoltate.

Riscuri

Riscurile de efecte secundare variază în funcție de tipul de piele, culoarea părului, planul de tratament și respectarea îngrijirilor înainte și după tratament.

Cele mai frecvente efecte secundare ale epilării cu laser includ:

 • Iritația pielii. Disconfort temporar, roșeață și umflături sunt posibile după epilarea cu laser. Orice semne și simptome dispar de obicei în câteva ore.
 • Modificări ale pigmentului. Epilarea cu laser ar putea să întunece sau să lumineze pielea afectată. Aceste modificări ar putea fi temporare sau permanente. Iluminarea pielii îi afectează în primul rând pe cei care nu evită expunerea la soare înainte sau după tratament și pe cei care au pielea mai închisă la culoare.
 • Rareori, epilarea cu laser poate provoca bășici, cruste, cicatrici sau alte modificări ale texturii pielii.
 • Alte efecte secundare rare includ încărunțirea părului tratat sau creșterea excesivă a părului în jurul zonelor tratate, în special pe pielea mai închisă la culoare.

Epilarea cu laser nu este recomandată pentru pleoape, sprâncene sau zonele înconjurătoare, din cauza posibilității de rănire gravă a ochilor.

Cum vă pregătiți

Dacă sunteți interesat de epilarea cu laser, alegeți un medic care este certificat într-o specialitate precum dermatologia sau chirurgia cosmetică și care are experiență în epilarea cu laser pe tipul dumneavoastră de piele. Dacă un asistent medical sau o asistentă licențiată va efectua procedura, asigurați-vă că un medic supraveghează și este disponibil la fața locului în timpul tratamentelor. Fiți precaut cu privire la spa-urile, saloanele sau alte facilități care permit personalului nemedical să facă epilarea cu laser.

Înainte de epilarea cu laser, programați o consultație cu medicul pentru a stabili dacă aceasta este o opțiune de tratament adecvată pentru dumneavoastră. Medicul va face probabil următoarele:

 • Să vă revizuiască istoricul medical, inclusiv utilizarea medicamentelor, istoricul tulburărilor de piele sau al cicatricilor și procedurile anterioare de epilare.
 • Vă va comunica despre riscuri, beneficii și așteptări, inclusiv despre ce poate și ce nu poate face epilarea cu laser pentru dumneavoastră
 • Va face fotografii care vor fi folosite pentru evaluări înainte și după și pentru analize pe termen lung
 • La consultație, discutați un plan de tratament și costurile aferente.

Medicul va oferi, de asemenea, instrucțiuni specifice pentru a vă pregăti pentru epilarea cu laser.

Acestea ar putea include:

 • Să stați departe de soare. Urmați sfaturile medicului pentru evitarea expunerii la soare înainte și după tratament. Ori de câte ori ieșiți afară, aplicați o cremă de protecție solară cu spectru larg, SPF30.
 • Înlălbirea pielii. Evitați orice cremă de piele fără SPF, care vă întunecă pielea. Medicul dumneavoastră ar putea, de asemenea, să vă prescrie o cremă de albire a pielii dacă aveți un bronz recent sau o piele mai închisă la culoare.
 • Evitarea altor metode de îndepărtare a părului. Epilarea, epilarea cu ceară și electroliza pot perturba foliculul pilos și trebuie evitate cu cel puțin patru săptămâni înainte de tratament.
 • Evitarea medicamentelor care subțiază sângele. Întrebați medicul dumneavoastră despre ce medicamente, cum ar fi aspirina sau medicamentele antiinflamatoare, trebuie să evitați înainte de procedură.
 • Atingerea zonei de tratament prin ras. Tunderea și bărbieritul sunt recomandate cu o zi înainte de tratamentul cu laser. Aceasta îndepărtează părul de deasupra pielii care poate duce la deteriorarea pielii de suprafață din cauza firelor de păr arse, dar lasă firul de păr intact sub suprafață.

La ce vă puteți aștepta

Îndepărtarea părului cu laser necesită, de obicei, între două și șase tratamente. Intervalul dintre tratamente va varia în funcție de locație. Pe zonele în care părul crește rapid, cum ar fi buza superioară, tratamentul ar putea fi repetat în patru până la opt săptămâni. Pe zonele în care părul crește lent, cum ar fi spatele, tratamentul ar putea fi la fiecare 12 până la 16 săptămâni.

Pentru fiecare tratament veți purta ochelari de protecție speciali pentru a vă proteja ochii de fasciculul laser. Un asistent ar putea rade din nou locul dacă este necesar. Medicul ar putea aplica un anestezic topic pe pielea dumneavoastră pentru a reduce orice disconfort în timpul tratamentului.

În timpul procedurii

Medicul va apăsa un instrument laser portabil pe pielea dumneavoastră. În funcție de tipul de laser, ar putea fi folosit un dispozitiv de răcire pe vârful instrumentului sau un gel rece pentru a vă proteja pielea și a reduce riscul de efecte secundare.

Când medicul activează laserul, fasciculul laser va trece prin piele până la foliculii de păr. Căldura intensă a fasciculului laser deteriorează foliculii de păr, ceea ce inhibă creșterea părului. S-ar putea să simțiți disconfort, cum ar fi o înțepătură caldă, și probabil că veți simți o senzație de frig de la dispozitivul sau gelul de răcire.

Tratarea unei zone mici, cum ar fi buza superioară, ar putea dura doar câteva minute. Tratarea unei zone mai mari, cum ar fi spatele, ar putea dura mai mult de o oră.

După procedură

Este posibil să observați roșeață și umflături în primele câteva ore după epilarea cu laser.

Pentru a reduce orice disconfort, aplicați gheață pe zona tratată. Dacă aveți o reacție cutanată imediat după epilarea cu laser, medicul ar putea aplica o cremă cu steroizi pe zona afectată.

După epilarea cu laser și între tratamentele programate, evitați lumina soarelui și nu vă bronzați timp de șase săptămâni sau conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Folosiți zilnic o cremă de protecție solară cu spectru larg SPF30.

Rezultate

Firele de păr nu cad imediat, dar le veți pierde pe o perioadă de zile sau săptămâni. Acest lucru poate părea o creștere continuă a părului. Tratamentele repetate sunt, de obicei, necesare deoarece creșterea și căderea părului se produc în mod natural într-un ciclu, iar tratamentul cu laser funcționează cel mai bine cu foliculii de păr aflați în stadiul de creștere nouă.

Rezultatele variază în mod semnificativ și sunt dificil de prezis. Majoritatea persoanelor experimentează o epilare care durează câteva luni, iar aceasta ar putea dura ani de zile. Dar epilarea cu laser nu garantează îndepărtarea permanentă a părului. Atunci când părul crește din nou, acesta este de obicei mai fin și mai deschis la culoare.

S-ar putea să aveți nevoie de tratamente laser de întreținere pentru reducerea părului pe termen lung

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
soleabeautylounge.com
La Inceput